Προετοιμασία 15΄Αναμονή 8 ώρες Μαγείρεμα 1 ώρα και 15΄
ΥΛΙΚΑ (για 10 μερίδες)
2 κιλά χοιρινή σπάλα
500 ml λευκό κρασί
50 ml ξίδι από κρασί
3 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο
100 γρ. θυμαρίσιο μέλι
5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
3-4 δαφνόφυλλα
½ κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Χυμός από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: σε ευρύχωρο μπολ γυάλινο ή πλαστικό ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι, το μέλι, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους πιπεριού και τα ανακατεύουμε. Βυθίζουμε το κρέας στη μαρινάδα, καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες (είναι προτιμότερο να το μαρινάρουμε αποβραδίς).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230οC. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας, το λαδώνουμε από όλες τις πλευρές, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε ταψί, πάνω σε σχάρα, καλυμμένο με βρεγμένη λαδόκολλα. Εναλλακτικά το βάζουμε σε γάστρα επάνω στο σχαράκι. Βάζουμε το ταψί ή τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε τα υλικά της μαρινάδας ώσπου να μείνει το 1/3 της ποσότητας. Σουρώνουμε και προσθέτουμε τα υγρά στο κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οταν το κρέας είναι έτοιμο, το βάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σουρώνουμε τα υγρά από τη γάστρα ή το ταψί, τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι, αφαιρούμε το λίπος από την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας ρηχής κουτάλας και βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. Φέρνουμε σε βρασμό, προσθέτουμε 1 κουταλιά κορν φλάουρ αραιωμένη σε κρύο νερό και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού σύμφωνα με το γούστο μας.
Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες περιχύνοντας με τη σάλτσα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή γλυκοπατάτας.