Μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Αττική Οδό με τους εγκλωβισμένους στο χιόνι οδηγούς, η συζήτηση που κυριαρχεί έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν.
Οι πληγέντες δικαιούνται πλήρη αποζημίωση και δικαίωση για την ηθική τους βλάβη, απλά θα πρέπει να το αποδείξουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των δικηγόρων.
Το ερώτημα που εγείρεται πλέον είναι, πώς μπορούν να αποδείξουν οι πολίτες ότι εγκλωβίστηκαν για ώρες στην Αττική Οδό;
Παράλληλα, αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα, αν θα μπορεί κάποιος οδηγός που θα επιλέξει να πάρει την αποζημίωση tvn 2.000 από την Αττική Οδό (σ.σ. την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και όχι η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές») να κινηθεί αργότερα μέσω δικαστικής οδού, διεκδικώντας ακόμη μεγαλύτερη αποζημίωση που σύμφωνα με νομικούς κύκλους μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 100.000 ευρώ.
Το κενό… στις διεκδικήσεις
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων είπε με νόμο αυτής της κυβέρνησης «έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης -το τονίζω αυτό- ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό».
Ωστόσο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί δεδομένου ότι οι δικηγόροι τονίζουν το ενδεχόμενο ότι αν δεχθούν κάποιοι από τους εγκλωβισμένους να λάβουν τις 2.000 ευρώ, τότε πιθανόν να τους δοθεί κάποιο χαρτί να υπογράψουν που θα λέει ότι παραιτούνται από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση.
Τι λένε οι δικηγόροι
«Οι 2.000 ευρώ ήταν μια εξαιρετική επιλογή της κυβέρνησης. Η Αττική Οδός τα έβαλε κάτω και είδε ότι εάν γίνουν αγωγές από τους εγκλωβισμένους, θα δώσουν πολύ περισσότερα. Το πόσο στο οποίο ο κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους αποτιμά την ψυχική του οδύνη και τη ζημιά του είναι διαφορετικό» τόνισε ο κ. Κούγιας, μιλώντας σήμερα στο MEGA.
Για τη διαδικασία μέσω της οποίας οι πολίτες θα διεκδικήσουν πιθανές αποζημιώσεις, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, μίλησαν επίσης στο MEGA και ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης αλλά και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Όπως τόνισε ο κ. Μαρακάκης πολλοί πολίτες που αντιμετώπισαν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας για να του ζητήσουν βοήθεια, ενώ υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις αφορούν στα οχήματα και όχι στους πολίτες. Το αντίθετο δεν στηρίζεται νομικά, είπε ο δικηγόρος.
- Διαβάστε επίσης: Αποζημιώσεις για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ζημιές των οικιακών συσκευών από την κακοκαιρία
«Οι άνθρωποι υπέφεραν από τις εγκληματικές αμέλειες της διαχειρίστριας εταιρείας, η οποία αν και γνώριζε το αδιέξοδο, παγίδευσε τους πολίτες σε ένα “ψυγείο”. Δεν δεχόμαστε ότι η αποζημίωση να είναι για το όχημα και όχι για τα πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρακάκης.
«Η αποζημίωση για την ψυχική οδύνη μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 100.000 ευρώ»
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι η αποζημίωση για την ψυχική οδύνη μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά, δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις.
«Αν κάποιος είχε ατύχημα σε αυτούς τους δρόμους, θα λάβει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά επειδή τα ατυχήματα ήταν πάρα πολλά, οι εταιρείες θα στραφούν κατά της Αττικής Οδού ή της Περιφέρειας και των δήμων για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες. Είναι σίγουρο ότι θα ασκήσουν το αναγωγικό δικαίωμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
«Ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει, αλλά πρέπει να το αποδείξει»
«Το θέμα είναι πόσο εύκολα μπορεί να αποδείξει κάποιος ότι ήταν συνεπιβάτης σε όχημα στην Αττική Οδό;» αναρωτήθηκε η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το κομμάτι είναι αρκετά δύσκολο.
«Ο καθένας μπορεί να κάνει μια αγωγή και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, θα πρέπει να το αποδείξει κιόλας» συμπλήρωσε μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και επιτήδειοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση.
Οι αποδείξεις που μπορούν να προσκομίσουν οι διεκδικητές αποζημιώσεων
Κάποιοι διερωτώνται πώς μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν μέσα στην Αττική Οδό.
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης που όπως ανέφερε ο ίδιος έχουν επικοινωνήσει ήδη με το γραφείο του περισσότεροι από 500 εγκλωβισμένοι πολίτες της Αττικής οδού, επανέλαβε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι: «Οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα αξιώσουν αποζημίωση και αποκατάσταση της βλάβης τους. Όχι τα οχήματα».
Ερωτηθείς με ποιο τρόπο μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν στην Αττική Οδό ο κ. Μαρακάκης είπε ότι αυτό έχει ήδη λυθεί…
Και ενδεικτικά ανέφερε:
- Από τις αποδείξεις των διοδίων,
- Από το κινητό, το οποίο επιβεβαιώνει την παρουσία του ιδιοκτήτη αλλά και πολλών ακόμη ανθρώπων που εμφανίζονται σε αυτές
- Από τις κάμερες της Αττικής Οδού, το υλικό από τις οποίες έχει ήδη ζητηθεί μέσω της εισαγγελίας