Η πρόταση δυσπιστίας έχει… ρεύμα

Συνολικά ζήτησαν να μιλήσουν 230 βουλευτές από όλα τα κόμματα, τελικά σύμφωνα με τον χρόνο που θα ορίσει ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ζήτημα εάν θα μιλήσουν οι 150.

Την Παρασκευή το απόγευμα που άρχισε η συζήτηση στη Βουλή, υπήρξαν συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν από τις τηλεοράσεις τους, όχι από έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά επειδή δεν είχαν ακόμα ρεύμα ή εάν είχαν ρεύμα το είχαν με πολλές διακοπές αφού η τάση δεν είχε σταθεροποιηθεί. Στη Βουλή όμως η εικόνα ήταν διαφορετική αφού παρατηρήθηκε συνωστισμός αιτήσεων για ομιλία από γαλάζιους βουλευτές. Αυτός ο συνωστισμός παρατηρήθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ζήτησαν συγκεκριμένα να μιλήσουν 107 γαλάζιοι βουλευτές, 28 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί (όχι όμως και οι υφυπουργοί). Από τους 107 βουλευτές θα είναι τυχεροί εάν μιλήσουν οι 60. Γιατί, θα πρέπει να ξέρετε ότι την ίδια προθυμία για να μιλήσουν και να κάνουν σφοδρότατη κριτική στην κυβέρνηση είχαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που η πρόταση δυσπιστίας του κ. Τσίπρα τους έχει συσπειρώσει και προς στιγμή ξέχασαν και τις εσωκομματικές έριδες και τις συνιστώσες και τις ομάδες και τον τρόπο της εκλογής του Προέδρου του κόμματος. Συνολικά ζήτησαν να μιλήσουν 230 βουλευτές από όλα τα κόμματα, τελικά σύμφωνα με τον χρόνο που θα ορίσει ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ζήτημα εάν θα μιλήσουν οι 150.

***
Απάντηση στους πολίτες και όχι στον Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός, μαθαίνω ετοιμάζει τις ομιλίες του (πρωτολογία, δευτερολογία κτλ.) με πολύ προσοχή. Πληροφορούμαι συγκεκριμένα ότι αυτό που θα πει την Κυριακή το βράδυ είναι ότι δεν προτίθεται να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, αλλά θα απαντήσει στους πολίτες. Θα απευθυνθεί, δηλαδή στους πολίτες και θα αναλύσει όλη την πολιτική της κυβέρνησής του από το πόσο θωράκισε την χώρα έως τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Αλλά οι 100 και πλέον θάνατοι που είχαμε πάλι χθες και ο μεγάλος αριθμός δισωληνωμένων θα επηρεάσουν τη συζήτηση στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα να επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την Κυριακή (ημέρα ομιλιών πολιτικών αρχηγών) την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Τώρα εάν ρωτάτε εάν θα υπάρξουν επιθέσεις εναντίον του, ουδείς ακόμα αρχηγός έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αν και υποψιάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να του κάνει κριτική. Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας που νοιώθει την αναπνοή του στις δημοσκοπήσεις αναμένεται να επιτεθεί στον κ. Ανδρουλάκη. Άλλωστε στην πρώτη μέρα της συζήτησης οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές έλεγαν στα διάφορα «πηγαδάκια», ότι η πρόταση δυσπιστίας του κ. Τσίπρα έγινε κατά 50% εναντίον του Μητσοτάκη και κατά 50% εναντίον του Ανδρουλάκη.

***
Κόντρες για τις αποζημιώσεις

Έτσι περάσαμε στην πέμπτη ημέρα, της ταλαιπωρίας και παραμένουν ακόμα συνοικίες και αποκλεισμένες από το χιόνι (και τον πάγο) και από ρεύμα, χωρίς όπως φαίνεται να ιδρώνει το αυτί των υπευθύνων. Το υπουργείο Μεταφορών. μου λένε, είναι εκνευρισμένο με τα όσα συμβαίνουν στις «διαπραγματεύσεις» με την Αττική Οδό. Και εξηγούμαι: Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της «Αττικής Οδού», κράτησε πολλές ώρες και είχε ως θέμα τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων. Στη σύσκεψη αυτή δεν ακούστηκε κανένα συγνώμη, παρά μόνον εκτιμήσεις. Για παράδειγμα η «Αττική Οδός» εκτίμησε ότι τα οχήματα των οποίων οι οδηγοί δικαιούνται αποζημίωση είναι περίπου 3.500, εκ των οποίων περί τα 600 έχουν ήδη πιστοποιηθεί. Τι γίνεται όμως με τα οχήματα που πέρασαν μετά τις 12.30 της Δευτέρας που δεν υπήρχαν διόδια; Ούτε, όπως έλεγε η εταιρία είχαν καταγραφεί από τις κάμερες; Εκείνο που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Κώστα Καραμανλή ήταν όταν η εταιρία ζήτησε η είσπραξη του ποσού να γίνεται με την υπογραφή εγγράφου, ότι ο εισπράττων παραιτείται από κάθε άλλη αξίωση από την «Αττική Οδό». Το υπουργείο Μεταφορών απέρριψε αυτό το αίτημα πάραυτα. Αλλά το όλο ζήτημα δεν έκλεισε, αφού αναμένεται να δοθεί και από τις δύο πλευρές δικαστικός αγώνας.

***
Άνοιξε ο δρόμος για τις αγωγές

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι άνοιξε ο δρόμος για τις αγωγές άνοιξε μόλις χθες μια γυναίκα από την Εύβοια η οποία δίχως να δέχεται την αποζημίωση των 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό, διεκδικεί να της επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση για την ηθική της βλάβη ποσού 10.000 ευρώ, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την ταλαιπωρία της, αλλά και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση αυτό το δρόμο καταβάλλοντας όλα αυτά τα χρόνια υπέρογκα ποσά για διόδια. Η γυναίκα αυτή που δείχνει και σε άλλους οδηγούς τι πρέπει να κάνουν έμεινε εγκλωβισμένη λόγω της κακοκαιρίας για πάνω από 16 ώρες στην Αττική Οδό.

***
Ο Πρωθυπουργός παραδέχεται αστοχίες

«Υπήρξαν αστοχίες με την κακοκαιρία. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας», είπε ο Πρωθυπουργός στην μηνιαία συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προσθέσει: «Η προσπάθεια για να χτίσουμε ένα ανθεκτικό και αποτελεσματικό κράτος είναι συνεχής,

***
Κρυπτονομίσματα και τεχνική νοημοσύνη από την JP Morgan

Θα σας πάω τώρα μια βόλτα στο επίσης παγωμένο Μέγαρο Μαξίμου, αν και το χιόνι καθαρίστηκε πολύ γρήγορα από την οδό Ηρώδου Αττικού και από τους γύρω δρόμους (και πεζοδρόμια). Θα σας μεταφέρω νοερά στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της jP Morgan Jamie Dimon με τον Πρωθυπουργό (παρουσία και του Οικονομικού του Συμβούλου Αλέξη Πατέλη), όπου συζητήθηκαν ορισμένα σημαντικά θέματα που δεν έδειξαν οι κάμερες. Πρώτα απ΄όλα, πριν πάμε στις νέες ειδήσεις που βγήκαν από τη συνάντηση αυτή, θέλω να σας πω ναι μεν ο κ. Dimon είναι ελληνικής καταγωγής από πάππου προς πάππον (Παναγιώτης Παπαδημητρίου λεγόταν ο παππούς του πριν μεταναστεύσει στην Αμερική), πλην όμως δεν ξέρει καμία λέξη ελληνική, δηλαδή για να ακριβολογώ δεν ομιλεί καθόλου την ελληνική γλώσσα. Το μόνο που είπε ήταν «αν οι παππούδες μου ήταν εδώ, τρεις από τους οποίους μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές, θα εκπλήσσονταν σήμερα για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι βρίσκομαι με τον Πρωθυπουργό και, ο δεύτερος, ότι είμαι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase».

Πάμε όμως τώρα στα σπουδαία:

Όπως είπε στο Μέγαρο Μαξίμου (αλλά και στη συνάντηση που είχε αργότερα με Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες) η JP Morgan πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα τεχνολογικό συμβάν στην χώρα μας, σημαντικό, όπως ειπώθηκε, που πρώτη φορά γνωρίζει η Ελλάδα. Τι είναι αυτό το τεχνολογικό συμβάν; Θα έχει να κάνει με τα κρτυπτονομίσματα και με την τεχνική νοημοσύνη. Θέλετε περισσότερα στοιχεία; Στην αρχή, όπως ειπώθηκε η JP Morgan θα ξεκινήσει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα (το οποίο αναμένεται να προσελκύσει κόσμο από πολλά κράτη) με πέντε άτομα, εν συνεχεία θα προσθέσει άλλα 45 για να τα κάνει 50 και στην τελική του μορφή θα έχει περισσότερα από 300 άτομο.

Το δεύτερο ζήτημα που ανακοίνωσε είναι ότι η Viva Wallet (στην οποία η JP Morgan κατέχει ήδη το 49%), θα επεκταθεί λίαν συντόμως σε πιστώσεις και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον τομέα του Banking. Το μήνυμα που στάλθηκε από την Ελλάδα είναι ότι η JP Morgan επιθυμεί να διευρύνει την δραστηριότητά της στην χώρα μας και να την επεκτείνει με έδρα την Ελλάδα στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή..

***
Έρχεται και άλλη αμερικανική επένδυση

Το τρίτο ζήτημα που βγαίνει από την επενδυτική δραστηριότητα που εσχάτως παρατηρείται στην χώρα μας είναι, όπως με πληροφορούν, η επένδυση που θα κάνει μία αμερικανική πολυεθνική εταιρία. Λεπτομέρειες δεν ανακοινώνονται ακόμα, αλλά αυτό που πληροφορήθηκε είναι ότι η αμερικανική αυτή πολυεθνική εταιρία δεν λειτουργεί ακόμα στην χώρα μας και ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, πιθανότατα, την προσεχή Παρασκευή. Υπομονή λοιπόν.

***
Πόσοι δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία λειτουργούν;

Τι γίνεται με τους ελληνοτουρκικούς διαύλους επικοινωνίας (πλην της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής με τον Κώστα Φραγκογιάννη που λειτουργεί με συγκεκριμένα αποτελέσματα και για τις πλευρές) ; Προχωρούν; Υπάρχει περίπτωση να καθιερωθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έστω στους τουριστικούς μήνες; Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, τώρα με το νέο έτος να ξαναρχίσει ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών (θα είναι ο 64ος) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Και τούτο παρά τις συχνές φραστικές επιθέσεις του κ. Τσαβούσογλου εναντίον της χώρας μας και εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Οι διερευνητικές επαφές γίνονται σε επίπεδο γενικών γραμματέων του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο άλλος δίαυλος είναι αυτός των υπουργείων Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών. Αν και για πολλοστή φορά αποφασίστηκε η τοποθέτηση «κόκκινου τηλεφώνου» ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας δεν είμαι βέβαιος ότι το τηλέφωνο αυτό έχει ποτέ χρησιμοποιεί. Το ονόμασαν μάλιστα «κόκκινο»- όπως τα κόκκινα τηλέφωνα στην περίοδο του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στις ΕΣΣΔ. Άλλωστε, αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν και τα κινητά τηλέφωνα και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ τα έχουν όλοι υπουργοί Άμυνας. Πάντως να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις (ή πρόοδος) στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Αμύνης. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έλεγε στους επιτελείς τους, ότι τι δίαυλος επικοινωνίας μπορεί αν υπάρξει τη στιγμή που οι Τούρκοι συνεχίζουν τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά και από βραχονησίδες, κάτι που θεωρεί πολύ πιο σοβαρή από κάθε άλλη πρόκληση. Υπάρχει βεβαίως και ο δίαυλος ΝΑΤΟ ανάμεσα στους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο χωρών. Ο δικός μας ναύαρχος έ.α. Γιάννης Παυλόπουλος έχει συναντηθεί με τον Τούρκο απόστρατο πτέραρχο Ουνέρ, αλλά ουσιαστική πρόοδος δεν έχει γίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο «διάλογος» αυτός (αν τον ονομάσουμε έτσι) είχε καθιερωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του Oruc Reis, σε δύσκολες συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική ΑΟΖ.

***
Την ίδια ώρα κάτι παραπάνω από εμφανής είναι πλέον η νευρικότητα του Ερντογάν μετά τις τελευταίες εξοπλιστικές… ειδήσεις από την Ελλάδα. Η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άφιξη των έξι Rafale στην Ελλάδα και για τις φρεγάτες Belharra, που αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας μέχρι το 2026, ήταν όντως νευρική και ιδού η απόδειξη:. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η Ελλάδα αγοράζει διάφορα από τη Γαλλία και τόνισε ότι «πρέπει» να ενισχυθούμε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.