Ο Γιεργκ Μόιτεν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από την ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), σηματοδοτώντας έτσι το – έστω προσωρινό – τέλος της εσωκομματικής μάχης για την κατεύθυνση του ακροδεξιού κόμματος.
Ο κ. Μόιτεν, αρχηγός της AfD από το 2015, είχε ταχθεί κατά της ριζοσπαστικοποίησης τμημάτων του κόμματος και επεδίωκε τη μετακίνησή του σε πιο μετριοπαθείς πολιτικές. Αποχωρώντας, ο τέως πλέον αρχηγός της AfD υποστήριξε ότι ειδικά στο θέμα της πανδημίας του κοροναϊού είχε αναπτυχθεί η «λογική αίρεσης». Πολλά από τα στελέχη του κόμματος αρνούνταν να εμβολιαστούν, ενώ είχαν υιοθετήσει και κάποιες από τις θεωρείς συνωμοσίας γύρω από τον κοροναϊό.
Κόντρα με το κίνημα των αρνητών
Ο ίδιος ο Γιεργκ Μόιτεν ανακοίνωσε το προηγούμενο καλοκαίρι ότι εμβολιάστηκε, για να δεχθεί κατόπιν δριμεία εσωκομματική κριτική. «Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους», είχε δηλώσει τότε. Το 2020, στο Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Μόιτεν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η AfD να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το κίνημα των αρνητών.
Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Μόιτεν είχε έρθει σε σύγκρουση με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, υπό τον επικεφαλής της AfD Θουριγγίας, Μπγιερν Χέκε. Η πτέρυγα διαλύθηκε επισήμως το 2020, αλλά έκτοτε έχει αποκτήσει και πάλι σημαντική δύναμη. «Κάποια τμήματα της AfD δεν στηρίζονται στην ελεύθερη δημοκρατική συνταγματική βάση. Η καρδιά του κόμματος χτυπάει πολύ δεξιά. Βλέπω εκεί σαφώς απολυταρχικούς τόνους», δήλωσε σήμερα ο Γιεργκ Μόιτεν στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Οι διάδοχοι
Μεταξύ των εσωκομματικών αντιπάλων του κ. Μόιτεν είναι η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ‘Αλις Βάιντελ και ο πρώην συμπρόεδρός του, Τίμο Χρουπάλα. «Ο Χρουπάλα, η Βάιντελ, ο Γκάουλαντ (πρώην αρχηγός της Κ.Ο. της AfD), o Χέκε, θα είναι σήμερα πολύ χαρούμενοι που επιτέλους έφυγα. Έχουν προσπαθήσει για αυτό πολύ καιρό», πρόσθεσε ο κ. Μόιτεν.
Το 2015, μαζί με τον Γιεργκ Μόιτεν είχε εκλεγεί αρχηγός του κόμματος η Φράουκε Πέτρι, η οποία αποδείχθηκε επίσης υπερβολικά μετριοπαθής για την AfD. Μετά τις εκλογές του 2017 ανεξαρτητοποιήθηκε, επικρίνοντας κάποιους από τους συναδέλφους της για «παράξενες θέσεις», υπαινισσόμενη ρατσιστικές απόψεις.