Την ώρα που η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί μερική χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τα άλλα κράτη και θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, γιατί διαφορετικά «και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα έχει τις ίδιες συνέπειες» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Ο διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μιλά για πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η πανδημία είναι ένα ακραίο υγειονομικό φαινόμενο για το οποίο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
«Εμείς αυτή την στιγμή βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, παρόλο που μας είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο. Αν ένα φαινόμενο δεν το αντιμετωπίσεις εν τη γενέσει του όσον αφορά το υγειονομικό, δηλαδή τους 100 θανάτους την ημέρα, έχεις αυτά τα τραγικά αποτελέσματα», είπε και πρόσθεσε:
«Και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα έχει τις ίδιες συνέπειες»
«Κανείς να μην υποκρίνεται ως προς τις συνέπειες. Και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα έχει τις ίδιες συνέπειες. Θα χαλαρώσουμε εμείς τώρα και αυτό θα δείξει τα δόντια του τον Απρίλη – Μάη. Έλεος. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι θα έχουμε μία έκρηξη της πανδημίας και θα βιώσουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες που βιώνει το νοσοκομείο μας».
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η κατάσταση στη ΜΕΘ του Παπανικολάου δεν είναι καλή.
- Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Πώς θα χορηγηθούν τα αντιικά φάρμακα – Τι είπε η Γκάγκα για τον υψηλό αριθμό θανάτων
«Στο νοσοκομείο μας περιμέναμε μείωση των περιστατικών και τώρα έχουμε αύξηση. Oι μονάδες μας δεν πιέζονται τόσο πολύ. Ευτυχώς είμαστε στο τέλος του τέταρτου κύματος. Η ανησυχία μας είναι ότι ενώ είχαμε τέταρτο κύμα με τη Δέλτα, τώρα έχουμε την Όμικρον».
«Δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για χαλάρωση υγειονομικών μέτρων»
Και όπως είπε, δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για χαλάρωση υγειονομικών μέτρων και πρέπει να δώσουμε έμφαση στον εμβολιασμό.
«Όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι μάσκες που τις εγκαταλείψαμε πέρυσι το καλοκαίρι, πρέπει πάντοτε να υπάρχουν. Τρίτον ο περιορισμός της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων. Να προσέξουμε τις συγκεντρώσεις και τον συνωστισμό» ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Καπραβέλος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ άσκοπο να ανοίξουν τα μαγαζιά και η χαλάρωση να γίνεται με το σταγονόμετρο για να μην αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τον κοροναϊό στο μέλλον.
«Να μην παρασυρόμαστε…»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έκανε λόγο, μιλώντας στο ΣΚΑΙ για συνεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ τόνισε ότι δίνεται καθημερινή μάχη για να υπάρξει κενή κλίνη ΜΕΘ.
Μάλιστα για τους διασωληνωμένους, τόνισε ότι υπάρχουν περιστατικά και με Όμικρον, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι και χωρίς την τρίτη δόση.
«Να μην παρασυρόμαστε από τις άλλες χώρες, εμείς δεν είμαστε σε τέτοιο επίπεδο, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, έχουμε καθημερινά 100 θανάτους», σχολίασε για την χαλάρωση των μέτρων.