H νέα χρονιά δεν ξεκίνησε ομαλά για τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας. Τα επεισόδια επέστρεψαν, οι καταλήψεις, οι βανδαλισμοί, οι επιθέσεις και γενικώς η βία και η αναταραχή. Παραδόξως (ή ακριβώς γι’ αυτό), τα πανεπιστήμια που έχουν τοποθετηθεί στο στόχαστρο των ταραχοποιών είναι ακριβώς εκείνα στα οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα τοποθετηθούν μόνιμοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., η περίφημη δηλαδή «πανεπιστημιακή αστυνομία» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων). Ωστόσο, με το δεδομένο ότι ο νόμος έχει αλλάξει και πλέον όταν διαπράττονται αδικήματα εντός του πανεπιστημίου οι Αρχές τους μπορούν να καλούν αμέσως την Αστυνομία Πόλεως (και αυτή να έρχεται), κάποιοι αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται τελικά το ειδικό σώμα των Αρχών μέσα στα ΑΕΙ. Από την άλλη πλευρά, εκφράζεται η αντίθετη άποψη ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε μόνιμα τα θέματα βίας στα πανεπιστήμια.
Πολιτική και κοινωνική «βεντέτα»
Το θέμα, όπως είναι φυσικό, προσφέρεται για επικοινωνιακή διαχείριση, αφού τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια επιτυχία και από τις δυο πλευρές: Με την αστυνομία εκτός των ΑΕΙ όλα τα επεισόδια βίας αποδίδονται στην απουσία της, ενώ αντίθετα με τους άνδρες της εντός του πανεπιστημιακού χώρου όλα πιθανά θα αποδίδονται ακριβώς στην παρουσία τους εκεί.
Τα παραπάνω έχουν πυροδοτήσει εκ νέου πολιτική και κοινωνική «βεντέτα», η οποία φαίνεται ότι θα κριθεί στα… δικαστήρια. Με τα 400 μέλη της αστυνομίας που έχουν προσληφθεί να έχουν αρχίσει ήδη την εκπαίδευσή τους, επτά πανεπιστήμια προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας τον νόμο για την ίδρυσή της.
Παράλληλα, η αντιπαράθεση επί του θέματος στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η οποία βέβαια συχνά ξεσπάει στις πανεπιστημιακές αίθουσες…
«Πολιτική τραγωδία»
«Το θέμα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πολιτική τραγωδία» λέει σχετικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρ. Μπούρας, ο οποίος δηλώνει ότι η μόνιμη παρουσία αστυνομικών σε πανεπιστημιακό χώρο θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα κληθεί να λύσει. Και καταθέτει μια πρόταση ώριμη: η πολιτεία να ενισχύσει τις υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας των πανεπιστημίων υπό τον πρύτανη, με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, ενώ εάν σε κάποιο πανεπιστήμιο διαπιστωθούν πράξεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη υπηρεσία, με ευθύνη του πρύτανη και της Συγκλήτου να καλείται η αστυνομία. «Αν δεν κληθεί η αστυνομία από πρύτανη και Σύγκλητο σε αντίστοιχη περίπτωση, τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας να τους παραπέμπει για παράβαση καθήκοντος».
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έδειξε πως όταν κλήθηκε η Αστυνομία σε περιπτώσεις βιαιοπραγιών και ανταποκρίθηκε άμεσα, τα επεισόδια σταμάτησαν και οι υπεύθυνοι συνελήφθησαν.
Ανάγκες και προτεραιότητες
Η κυρία Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, δηλώνει ότι τα φαινόμενα βίας σε ΑΕΙ κατ’ αρχήν δεν είναι γενικευμένα, αλλά περιθωριακά και μεμονωμένα. «Σε καμία περίπτωση το πρόβλημα της βίας δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πανεπιστημίων σήμερα» λέει στο «Βήμα». «Η βία είναι ένα γενικότερο πρόβλημα της κοινωνίας μας που δεν πρέπει να ταυτίζεται με το πανεπιστήμιο. Μπορώ να σας πω ότι στην πρώτη χρονιά κατά την οποία λειτουργούν τα ΑΕΙ διά ζώσης σε περίοδο πανδημίας αντιμετωπίζω καθημερινά πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από διοικητικούς υπαλλήλους και περισσότερους καθηγητές. Δεν έχουν ανάγκη κατά προτεραιότητα από αστυνομικούς. Επιπλέον, και όπως ξέρουμε, η βία προκαλεί βία. Η βία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Δεν περιμένω η πανεπιστημιακή αστυνομία να λύσει τα κρίσιμα προβλήματα των πανεπιστημίων. Τα προβλήματα θα τα λύσουν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και η ίδια η λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημιακών οργάνων καθώς και η στήριξη της πολιτείας. Και οι φοιτητές μας έχουν δείξει μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση όλη αυτή την περίοδο των πολιτικών εγκλεισμού και τώρα με τα μαθήματα διά ζώσης στα πανεπιστήμια».