Τρεις φορές έχει διεξαχθεί ως τώρα, από το 2019, οπότε ξεκίνησε, το διεθνές Masterclass και Διαγωνισμός νέων μαέστρων της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών. Σε ένα κύκλο τριών συμφωνικών συναυλιών που θα γίνουν στο Μουσείο Μπενάκη, οι τρεις νικητές των διαγωνισμών του 2019, 2020 και 2021 θα έχουν την ευκαιρία να διευθύνουν την Φιλαρμόνια σε ένα πλήρες συναυλιακό πρόγραμμα. Στην τέταρτη και τελευταία συναυλία, στο πόντιουμ θα ανέβει ο εμπνευστής του θεσμού, διεθνούς φήμης μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου, που θα κλείσει τον κύκλο.
Στο επίκεντρο του κύκλου συναυλιών βρίσκονται οι τέσσερις τελευταίες συμφωνίες του Wolfgang Amadeus Mozart, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, όπως πάντα, και έργα Ελλήνων συνθετών, όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, Θόδωρος Αντωνίου, Μιχάλης Οικονόμου και Τάσος Ρωσόπουλος. Τον ρόλο των σολίστ κρατούν ο κλαρινετίστας Άγγελος Πολίτης, ο βαρύτονος Χρήστος Ραμμόπουλος, η φλαουτίστα Θεοδώρα Ιορδανίδου και ο διεθνούς φήμης πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης.
Είναι το μοναδικό διεθνές τέτοιου είδους καλλιτεχνικό γεγονός που γίνεται στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα άλλων προηγμένων μουσικά χωρών και απευθύνεται σε νέους μαέστρους από όλον τον κόσμο, οι οποίοι επιλέγονται μεταξύ περισσοτέρων από 100 υποψήφιους από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Οι νέοι μαέστροι επισκέπτονται την Ελλάδα και παρακολουθούν εντατικά μαθήματα, υπό την επίβλεψη και διδασκαλία του Μιχάλη Οικονόμου, για πάνω από επτά ώρες κάθε μέρα επί μία εβδομάδα, μελετώντας προεπιλεγμένα συμφωνικά έργα που ορίζονται από την επιτροπή του διαγωνισμού. Στο τέλος, οι ίδιοι οι μουσικοί της ορχήστρας ψηφίζουν για τον νικητή του διαγωνισμού.
Οι ημερομηνίες των συναυλιών του Κύκλου είναι οι εξής:
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου
(μουσική διεύθυνση Gaddiel Dombrowner, Ισραήλ, νικητής 2021)
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου
(μουσική διεύθυνση Luis Castillo Briceño, Κόστα Ρίκα, νικητής 2020)
Παρασκευή, 1 Απριλίου
(μουσική διεύθυνση Jonathan Stark, Γερμανία, νικητής 2019)
Κυριακή, 22 Μαΐου
(μουσική διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου, διδάσκων αρχιμουσικός)
Εν τω μεταξύ δημοσιεύτηκε ήδη η προκήρυξη για το 4ο διεθνές Masterclass και διαγωνισμό, που θα γίνει από 4 έως 10 Απριλίου 2022 στην έδρα της ορχήστρας, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», στον Άλιμο.
Πρόγραμμα Συναυλιών
1η συναυλία, 12 Φεβρουαρίου 2022
· Ottorino Respighi, Παλιοί χοροί και άριες για λαούτο – Σουίτα αρ. 3
· Φίλιππος Τσαλαχούρης, “Es winkt und neigt sich” φαντασία-παραλλαγές σε ένα θέμα του Fr. Nietzsche, για σόλο κλαρινέτο και βαρύτονο
· Wolfgang Amadeus Mozart, Συμφωνία αρ. 38, σε Ρε μείζονα, Κ. 504
Σολίστ: Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο), Χρήστος Ραμμόπουλος (βαρύτονος)
Μουσική διεύθυνση: Gaddiel Dombrowner, Ισραήλ, νικητής 2021
2η συναυλία, 26 Φεβρουαρίου 2022
· Θόδωρος Αντωνίου, Κομμός Β
· Wolfgang Amadeus Mozart, Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα σε Σολ μείζονα, Κ. 313
· Wolfgang Amadeus Mozart, Συμφωνία αρ. 39, σε Μι ύφεση μείζονα, Κ. 543
Σολίστ: Θεοδώρα Ιορδανίδου (φλάουτο)
Μουσική διεύθυνση: Luis Castillo Briceño, Κόστα Ρίκα, νικητής 2020
3η συναυλία, 1 Απριλίου 2022
· Franz Schubert / Gustav Mahler, Ο Θάνατος και η Κόρη, κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε ελάσσονα, D 810, διασκευασμένο για ορχήστρα εγχόρδων
· Μιχάλης Οικονόμου, Concerto grosso
· Wolfgang Amadeus Mozart, Συμφωνία αρ. 40, σε σολ ελάσσονα, K. 550
Σολίστ: Οι κορυφαίοι των εγχόρδων της Φιλαρμόνιας
Mουσική διεύθυνση: Jonathan Stark, Γερμανία, νικητής 2019
4η συναυλία, 22 Μαΐου 2022
· Τάσος Ρωσόπουλος, Το λικέρ του Ντον Τζοβάνι, ντιβερτιμεντο για ορχήστρα
· Wolfgang Amadeus Mozart, Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, αρ. 20 K. 466
· Wolfgang Amadeus Mozart, Συμφωνία αρ. 41, σε Ντο μείζονα, «Του Διός», K. 551
Σολίστ: Κωνσταντίνος Δεστούνης, πιάνο
Mουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 με καταστατικό στόχο να ασχοληθεί συστηματικά με την Νεοελληνική μουσική δημιουργία: Να ερμηνεύει, να ηχογραφεί και να προβάλλει την έντεχνη μουσική που δημιουργήθηκε από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες από τον 18ο ως τον 21ο αιώνα. Στην διαδρομή της, η Φιλαρμόνια έχει ερμηνεύσει έργα των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών (πολλά από αυτά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), έχει ανασύρει από τη λήθη πολλές σπάνιες και δυσεύρετες συνθέσεις και έχει αποσπάσει θετικότατες κριτικές του Τύπου.
Πρόεδρος της ορχήστρας είναι ο Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής, Νίκος Μαλιάρας και καλλιτεχνικός διευθυντής ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Στις συναυλίες περιλαμβάνεται πάντοτε τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που, παρόλη την αξία τους είναι ελάχιστα γνωστά στο Ελληνικό κοινό.
Τον Φεβρουάριο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο CD της Φιλαρμόνιας με έργα του Νίκου Σκαλκώτα, σε μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Τον Αύγουστο του 2020 κυκλοφόρησε ο δεύτερος ψηφιακός δίσκος με έργα Βασίλη Καλαφάτη. Σύντομα αναμένονται CD με συμφωνικά έργα Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Μανώλη Καλομοίρη, Νικόλαου Μάντζαρου κ.α. Όλα τα έργα είναι σε πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις.
Η Φιλαρμόνια έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο, τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο ΚΠΙ «Σταύρος Νιάρχος» κ.ά.