Η νορβηγική κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να θέσει «συγκεκριμένες απαιτήσεις» στους Ταλιμπάν τους οποίους συναντά σήμερα στο Όσλο, τελευταία ημέρα μιας αμφιλεγόμενης επίσκεψης των ισλαμιστών, την πρώτη στην Ευρώπη μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Αντιπροσωπεία των Tαλιμπάν υπό τον υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Χαν Μουτακί βρίσκεται από το Σάββατο στη Νορβηγία προκειμένου να συζητήσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Αφγανιστάν, όπου ο λιμός απειλεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό ως συνέπεια του παγώματος της διεθνούς βοήθειας και της ξηρασίας.

Αφού συναντήθηκαν με μέλη της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών την Κυριακή και στη συνέχεια με δυτικούς διπλωμάτες χθες, Δευτέρα, οι Ταλιμπάν αναμένεται να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους με συναντήσεις με έναν Νορβηγό πολιτικό αξιωματούχο και ΜΚΟ της σκανδιναβικής χώρας.

«Δεν είναι η αρχή μιας ανοικτής και ατελείωτης στον χρόνο διαδικασίας», δήλωσε ο υφυπουργός Χένρικ Τούνε, που επρόκειτο να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία στις 11:30 ώρα Ελλάδας.

«Θα προωθήσουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις για τις οποίες θα μπορεί να εξασφαλιστεί μια συνέχεια και θα δούμε αν τις εκπληρώσουν», δήλωσε χθες στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Τι άλλο θα αφορούν οι απαιτήσεις

Εκτός από την πιθανότητα χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στον αφγανικό λαό, οι απαιτήσεις θα αφορούν, σύμφωνα με το NTB, κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών και των μειονοτήτων, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υγείας, το δικαίωμα στην εργασία και η ελεύθερη κυκλοφορία.

Η τύχη δύο φεμινιστριών που εξαφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Καμπούλ μετά τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση αναμένεται επίσης να εγερθεί. Οι Ταλιμπάν αρνούνται κάθε ανάμιξη.

Οι ισλαμιστές, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001, αλλά ξανάγιναν κυρίαρχοι του Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, λένε ότι βλέπουν σε αυτές τις συναντήσεις στη Νορβηγία ένα βήμα προς μια διεθνή αναγνώριση και το ξεμπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Το γεγονός ότι ήρθαμε στη Νορβηγία (…) είναι μία επιτυχία από μόνο του γιατί μοιραστήκαμε τη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Μουτακί χθες στο περιθώριο των συναντήσεων με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας.

Δεν πρόκειται για «αναγνώριση»

Η Νορβηγία δηλώνει πως οι συζητήσεις αυτές δεν είναι ούτε «νομιμοποίηση ούτε αναγνώριση» της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αλλά η απόφασή της να υποδεχθεί μια αντιπροσωπεία επικρίθηκε σφόδρα από πολλούς ειδικούς και μέλη της αφγανικής διασποράς.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ενώ ο λιμός απειλεί το 55% του αφγανικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει πώς θα κυβερνήσουν οι ισλαμιστές πριν από ένα ενδεχόμενο ξεμπλοκάρισμα της βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ