Τάσεις παγίωσης ενός νέου πολιτικού περιβάλλοντος, με κυρίαρχη παράμετρο τη διατήρηση της δυναμικής του ΚΙΝΑΛ, αποτυπώνονται στην έρευνα της Matron Analysis, η οποία μεταδόθηκε από το Mega.

Παγιώνεται το «κύμα του ΠαΣοΚ»

Με βάση την εκτίμηση ψήφου και τα όρια της εκλογικής επιρροής, κυρίαρχο πολιτικό στοιχείο της έρευνας είναι η «διάνθιση» του λεγόμενου ατελούς δικομματισμού των τελευταίων ετών, με τη διαφαινόμενη παγίωση της ενίσχυσης του τρίτου κόμματος ενάμιση μήνα έπειτα από την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του. Με βάση αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεν δεύτερος στην πρόθεση ψήφου, όμως φαίνεται πως υπάρχει η δυναμική για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου από το ΚΙΝΑΛ, που πιθανώς μελλοντικά να αποτελέσει απειλή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η εκτίμηση ψήφου δίνει στη ΝΔ ποσοστό 36%, στον ΣΥΡΙΖΑ 24,2%, στο ΚΙΝΑΛ 18,5%, στο ΚΚΕ 5,4%, στην Ελληνική Λύση 5% και στο ΜέΡΑ25 4,1%. Ενδιαφέροντα, ωστόσο, και πιθανώς ενδεικτικά της ευρύτερης δυναμικής που αναπτύσσεται είναι τα στοιχεία για την εκλογική επιρροή του κάθε κόμματος (πόσο πιθανό θεωρείται από τους ερωτηθέντες να το ψηφίσουν).

Σύμφωνα με την έρευνα, τα όρια της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ φτάνουν στο 49%, της ΝΔ στο 46%, ενώ σημαντικά χαμηλότερα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, που περιορίζονται στο 35%. Συνδυαστικά προς αυτό, αξιοσημείωτο στοιχείο θεωρείται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με 54% θετικές γνώμες, έναντι 46% του Κυριάκου Μητσοτάκηκαι 31% του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι άπιαστη η αυτοδυναμία

Πέραν της δυναμικής που φαίνεται να αναπτύσσεται στον χώρο της αντιπολίτευσης και της Κεντροαριστεράς, ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας, δεδομένης και της συζήτησης για τις πιθανότητες επίτευξης αυτοδυναμίας, είναι τα δυνητικά ανώτατα όρια των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου. Η ΝΔ εμφανίζεται ικανή να φτάσει έως και το 38,6%, ποσοστό το οποίο θα της έδινε οριακά την αυτοδυναμία (σε εκλογές με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής), ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει ένα ενδεχόμενο ανώτατο όριο της τάξης του 20,6%, με το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στο 26,5%.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία, ως σημαντικό εύρημα αξιολογείται ότι το ΚΙΝΑΛ είναι πρώτο κόμμα μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, με ποσοστό 29,5%, ενώ την ίδια στιγμή είναι δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 26,5%, στις προτιμήσεις εκείνων που είναι άνω των 65 ετών.

Το γεγονός ότι σε μια δεύτερη διαδοχική έρευνα της ίδιας εταιρείας διατηρείται η δυναμική που φάνηκε να αναπτύσσεται έπειτα από την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό και με τις αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και παρά τη συνεχιζόμενη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αξιολογείται ως μια νέα παράμετρος του γενικότερου πολιτικού συσχετισμού. Ως προς αυτά, το διάστημα των επόμενων μηνών θεωρείται ότι θα καθορίσει και το εκλογικό σκηνικό, με κρίσιμο στοιχείο προς διερεύνηση το αν και κατά πόσο η καταγραφόμενη τάση θα φτάσει μέχρι και του σημείου αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Τι λένε στο Μαξίμου για Ανδρουλάκη, Τσίπρα

Ιδιαίτερη σημασία έχει σε αυτή τη συγκυρία η διάθεση που καταγράφεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου στρέφουν πλέον την προσοχή τους στον Νίκο Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχει παρουσιάσει πολιτικές θέσεις και προτάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ήδη επιχειρεί μια διαχείριση ήττας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή της ηγεσίας από τη βάση φανερώνει την πρόθεσή του να αναζητήσει άλλη πολιτική νομιμοποίηση, ώστε να μην αμφισβητηθεί έπειτα από μια πιθανολογούμενη νέα εκλογική ήττα.