Νέα δέσμευση για κατώτατο και μπόνους στο Δημόσιο

Εγκαίρως σας έχουμε προϊδεάσει ότι η νέα χρονιά, αν δεν είναι αμιγώς εκλογική, θα είναι σίγουρα προπαρασκευαστική των εκλογών. Ηδη τα σημάδια πληθαίνουν και ο προεκλογικός πυρετός ανεβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της πολιτικής σκηνής. Η κυβέρνηση φουλάρει τις μηχανές, προετοιμάζει πολιτικές και μέτρα που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά. Ηδη ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου και κατά τα φαινόμενα θα υπάρξει προσεχώς υπόσχεση και για επόμενη τον Ιανουάριο του 2023. Πληροφορούμαστε ότι στο ίδιο πλαίσιο, ενισχυμένο και από αναφορές για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης προτίθεται την εβδομάδα που ακολουθεί να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους. Ενα σχέδιο που αναφέρεται εδώ και χρόνια, αλλά θα βρει εφαρμογή στην τρέχουσα ξεχωριστή πολιτική συγκυρία.

Οφέλη για την οικονομία και υπεραύξηση απασχόλησης

Εκεί ωστόσο που επικρατεί πραγματικά πυρετός προετοιμασίας είναι στο υπουργείο Οικονομικών, όπου όμως οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης προετοιμάζει τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και «καίγεται» να τρέξουν στην ώρα τους πρώτα τα χαμηλότοκα επενδυτικά δάνεια από τις τράπεζες και ακολούθως το πλήθος των επιχορηγούμενων έργων που θα καλύψουν τους στόχους της ψηφιακής μετάβασης, της πράσινης οικονομίας, την ανασυγκρότηση της υγείας και την αναγέννηση της παιδείας. Ο κ. Σκυλακάκης πιστεύει πως αν υπερνικηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και διενεργηθούν απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί των έργων, τα οφέλη για την οικονομία θα είναι εντυπωσιακά και, το κυριότερο, θα διαχυθούν με δυναμισμό στην κοινωνία μέσω της υπεραύξησης της απασχόλησης. Μόνο το έργο της ψηφιοποίησης του κράτους, της ψηφιακής δηλαδή αποθήκευσης δισεκατομμυρίων δημοσίων εγγράφων, θα απαιτήσει χιλιάδες εργαζομένους, τους οποίους θα χρειαστεί να προσλάβουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα συγκεκριμένα έργα. Για να μην αναφερθούμε στις κατασκευαστικές οι οποίες ήδη αναζητούν νέο προσωπικό. Η μεγάλη αγωνία του κ. Σκυλακάκη είναι αν ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην παραγωγή και εκτέλεση τέτοιου όγκου έργων και αν θα επαρκέσει το υπάρχον εργατικό δυναμικό για όλα όσα προετοιμάζονται. Γι’ αυτό, πέραν των άλλων, θέλει οι εκλογές να βραδύνουν και να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επίσης αποδίδουν εξαιρετική σημασία στο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που τείνει να αναπτυχθεί γύρω από αυτή την προετοιμαζόμενη ελληνική οικονομική αναγέννηση. Οπως πληροφορούμαστε, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν οι εξαγορές δύο ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από δύο πασίγνωστες αμερικανικές. Για την ώρα πάντως τηρείται σιγήν ιχθύος, για ευνόητους λόγους, από τους εμπλεκομένους. Αναμένουμε τη συνέχεια στη διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί.

Τα πρώτα δείγματα από Τσίπρα

Και στην άλλη πλευρά του πολιτικού τραπεζιού, πάντως, επικρατεί όντως προεκλογικός πυρετός. Ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε, όπως σας είχαμε προειδοποιήσει, τις αλλαγές στο κόμμα του και ήδη έδειξε, με τις πρώτες βολές που έριξε στον Πρωθυπουργό, την ένταση του προεκλογικού αγώνα που θα ακολουθήσει. Ο ίδιος θα «σηκώσει» τόσο το θέμα της πανδημίας, θέτοντας ζήτημα ευθυνών για την υπέρμετρη αύξηση των θανάτων, την οποία αποδίδει ευθέως στην κατάσταση των νοσοκομείων, όσο και το ζήτημα της ακρίβειας που βαραίνει τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν κρύβει ότι θα αναπτύξει καθαρά «αντιμητσοτακικό αγώνα» και θα πιέσει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις προς την ίδια κατεύθυνση. Εκτιμά ότι η αυτοδυναμία έχει χαθεί για τη Νέα Δημοκρατία και αντιθέτως πιστεύει ότι εκείνος θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει έστω κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή του ΚΚΕ. Το μέγα ερώτημα για τον κ. Τσίπρα είναι τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν θα συμπράξει δηλαδή μαζί του ή θα προτιμήσει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Οταν του λένε ότι ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν σκοπεύει να «θυσιαστεί» για μια σύμπραξη μαζί του, εκείνος ανταπαντά ότι εκείνες οι ημέρες δεν θα είναι εύκολες για κανέναν…

Σε θέση μάχης και το ΚΚΕ

Οφείλω να σημειώσω επίσης ότι και στον Περισσό, αν και πάντα εγκρατείς, ετοιμάζονται για εκλογές. Προ ημερών συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, όπου μεταξύ όλων των άλλων αποφάσισε να εντάξει στη συνολική πολιτική δραστηριότητά του και την προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς, όπως εκτίμησαν τα «κόκκινα» στελέχη, ανεξάρτητα από τον ακριβή χρόνο, το 2022 θα είναι χρόνος προετοιμασίας ή και διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ενώ οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2023. Κατά τα λοιπά, το ΚΚΕ ετοιμάζεται για πανελλαδικές και συντονισμένες δράσεις σε όλα τα μέτωπα, αφού, όπως εκτίμησε η ΚΕ, η λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει «μπορεί να αποτελέσει «πηγή» αγωνιστικής ανάτασης, πολιτικής διαφοροποίησης μάχιμων δυνάμεων από την επιρροή των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) και θετικών ριζοσπαστικών διεργασιών». Ο Περισσός προσβλέπει στο να συμβάλει με τη δράση του ώστε «η υποβόσκουσα αλλά κι εκφρασμένη λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εκτονώνεται ή εγκλωβίζεται σε παραλλαγές διαχείρισης της ίδιας στρατηγικής, αλλά να οδηγεί στην πιο μαζική συμμετοχή δυνάμεων στις διαδικασίες του κινήματος, στην πιο σταθερή και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στη δράση με βάση την πολιτική του πρόταση, το πρόγραμμά του». Στην κορυφή της ατζέντας του είναι οι δράσεις σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας – με αιχμή την πάλη κατά του κυβερνητικού σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ» – σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.

Οι μπαμπάδες που έφεραν τα Rafale

Σχεδόν έναν χρόνο περίμενε η μικρούλα τον πατέρα της. Και όταν τον αντίκρισε στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, τη στιγμή που κόπασε η βουή των κινητήρων των μαχητικών, γύρισε και είπε (μιλώντας μέσα από τη ροζ μάσκα της) στη μαμά της: «Να ο μπαμπάς, ο μπαμπάς έφερε τα Rafale». Ηταν ωσάν να έλεγε με το παιδικό μυαλό της ότι η αποστολή εξετελέσθη, ότι τα μαχητικά ήρθαν στο σπίτι τους. Και όταν τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν και ο μπαμπάς της έβγαλε την κάσκα και φόρεσε το δίκοχο της Αεροπορίας, το κοριτσάκι έφυγε σαν σίφουνας από τη θέση της, έτρεξε στον μπαμπά της και του πρόσφερε μια αγκαλιά και μια ανθοδέσμη. Ο μπαμπάς που έφερε το ένα από τα έξι Rafale είναι ο επισμηναγός Κ.Λ., ο οποίος έχει μια ιδιαιτερότητα. Hταν ο μόνος από τους άλλους πέντε συναδέλφους του που προτού πάει να εκπαιδευτεί στη Γαλλία στα Rafale πετούσε με τα F-16. Οι υπόλοιποι πετούσαν με Mirage 2000-5. Ενας από αυτούς είναι και ο επισμηναγός Α.Π., πατέρας τριών παιδιών, τα οποία τα πήρε από το χέρι και τα ανέβασε στο Rafale που μόλις έφερε από τη Γαλλία. Ο επισμηναγός, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του στα Mirage και με εμπειρία στις αναχαιτήσεις εναέριων εισβολέων, είχε χρηματίσει προτού πάει στη Γαλλία υπασπιστής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο υπουργός τού χάρισε τότε ένα σταυρουδάκι για να τον φυλάει και ένα ζευγάρι γυαλιά όμοια με αυτά που φορούσε ο Τομ Κρουζ, λέγοντάς του ότι αρχίζει το… Top Gun. Ηταν ο δεύτερος μπαμπάς που, όπως είπε ένα από τα παιδιά του, έφερε και αυτός το Rafale. Αλλά πώς είναι να πετάς με ένα τέτοιο αεροσκάφος; «Μαγικά» έλεγαν στα παιδιά τους οι δύο μπαμπάδες πιλότοι. Να ξέρετε ότι τα έξι Rafale πιάνουν αμέσως δουλειά, από τη Δευτέρα αρχίζουν τις επιχειρησιακές αποστολές τους. Αλλά μην περιμένετε να βγουν αμέσως στο Αιγαίο για να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη, είναι στρατηγικά αεροσκάφη για άλλες αποστολές. Αυτή τη δουλειά (των αναχαιτίσεων) θα εξακολουθήσουν να την κάνουν τα F-16, τα Mirage και τα Phantoms της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το 2022 είναι η επάνοδος της Ελλάδας στη Βαλκανική. Αυτό ξεκαθάρισε στην επικοινωνία του με τους επικεφαλής των πρεσβειών και των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της χώρας στο εξωτερικό την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία). Η πρώτη κίνηση ήταν η επίσκεψη-εξπρές στη Σόφια τον περασμένο Δεκέμβριο για να συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό Κιρίλ Πετκόφ. Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, που θα συνοδεύεται από κλιμάκιο υπουργών. Την άλλη Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας παρουσία πολυμελούς ελληνικής υπουργικής αποστολής. Ακολούθως, στις 10 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Κροατία, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο κροάτης ομόλογός του Αντρέι Πλένκοβιτς. Στα δε τέλη Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.