Ο «χρησμός» της πεταλούδας

Οι μεταμορφώσεις και οι συμβολισμοί που σχετίζονται με το πανέμορφο λεπιδόπτερο έχουν δώσει έμπνευση σε πολλούς καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν πως ήταν οι ψυχές των νεκρών, οι Μεξικανοί πως συμβόλιζαν τη φωτιά, τον θάνατο, τους πολεμιστές, τους ταξιδιώτες. Κάθε φάση της πορείας της ζωής της πεταλούδας συνοδεύεται από πολλούς συμβολισμούς. Τη βρίσκουμε βέβαια και στην τέχνη, όπου λειτουργεί ως σύμβολο για την ελευθερία, τη μεταμόρφωση, την αισιοδοξία και την ίδια τη ζωή. Είτε μιλάμε για τους πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853-1890), ο οποίος εστίαζε στη συμβολική δύναμη της μεταμόρφωσης της κάμπιας, είτε στα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989), ο οποίος είχε εμμονή με τα υβριδικά όντα και τις οπτικές ψευδαισθήσεις και πίστευε στις δυνατότητες μετατροπής τους σε κάτι διαφορετικό από την αρχική τους υπόσταση, η μεταμόρφωση της τυφλής κάμπιας σε μια πανέμορφη, πολύχρωμη πεταλούδα έχει δώσει υλικό σε πολλούς καλλιτέχνες. Και όχι μόνο.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου κάνει μια αναδρομή στους ζωγράφους και εικαστικούς εν γένει που εικονοποίησαν την αναγέννηση, την επιθυμία όπως και την ιδιοσυγκρασιακή ομορφιά της πεταλούδας, η οποία αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας. Παράλληλα, η Ντιάνα Καρτσαγκούλη γράφει για το φτερωτό μοτίβο που ανέκαθεν γοήτευε τις διεθνείς πασαρέλες και που εφέτος αποτελεί πηγή έμπνευσης για αρκετούς οίκους μόδας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.