Σε τριπλό κλοιό βρίσκεται η χώρα, από την πανδημία, την κακοκαιρία, και την ακρίβεια, ωστόσο πολλοί επιστήμονες και στελέχη του υπ. Υγείας δεν αποφεύγουν τον πειρασμό να προβλέψουν το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, διανθίζοντας τις προσδοκίες τους με άρωμα χωριού και εξοχής.
Γιορτάζοντας τον ερχομό της ενδημικότητας του ιού, εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες και τα στελέχη μάλλον μπερδεύουν περισσότερο τον κόσμο που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητεί λιγότερες δόσεις επίσημης ενημέρωσης.
Προσπερνούν
Σίγουρα πάντως, προσπερνούν με ευκολία τους 90 και 100 νεκρούς την ημέρα, ρίχνοντας την ευθύνη στην άρνηση του εμβολίου, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι και η Ομικρον προκαλεί νόσηση, και η Ομικρον επιμολύνει τα παιδιά, και η Ομικρον στέλνει ασθενείς στην Εντατική τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού, και πως ναι μεν το εμβόλιο μπορεί να σώσει αλλά πανάκεια δεν είναι.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, όπως παρατηρούν κάποιοι ειδικοί, είναι ολέθρια ενώ άλλοι συνάδελφοί τους εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι για την παραλλαγή Ομικρον, η οποία αποδεικνύεται πως δεν είναι πάντα αυτή που φαινόταν στην αρχή ή αυτή που έτσι κάποιοι την κατανοούσαν και πως προκαλεί σαρωτικό κύμα μολύνσεων σε χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Η Ομικρον 2
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους ονομάστηκε «κρυφός» γιατί έχει μία μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασσική μέθοδο.
Φαίνεται ότι στη Νορβηγία έχει επεκταθεί ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Κατά πόσο αυτός είναι πιο μεταδοτικός δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές από άλλες χώρες. Μπορεί τυχαία να επεκταθεί αυτός ο κλάδος. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του, είπε ο ίδιος.
Παραμένει
Στην Ελλάδα, κάποιοι ανησυχούν ήδη που η Ομικρον δεν έχει εξοστρακίσει την Δέλτα, ενώ πειστικές απαντήσεις για τον καθημερινό εφιαλτικό αριθμό θανάτων, δεν δίνονται. Στην ενημέρωση της Πέμπτης, στην οποία μετείχαν οι Μίνα Γκάγκα, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, το θέμα τέθηκε και η εκτίμηση που διατυπώθηκε ήταν η έλλειψη εμβολιασμού – κρίνοντας απ’ όσους νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι εκτός – και στην καθυστέρηση οι νοσούντες να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αντιλαμβανόμενοι τα πρώτα συμπτώματα.
Ομως γεγονός είναι ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία θυμίζει πόλεμο, με την ΠΟΕΔΗΝ να λέει ότι σε κάθε εφημερία, εξαντλείται ο κενός χώρος στους διαδρόμους για ράντζα, γεγονός που σημαίνει ότι υπό τέτοιες συνθήκες το επίπεδο παροχής νοσηλείας πάσχει σοβαρά.
Συνθήκες πολέμου
Οι συνθήκες πολέμου, και εκτός νοσοκομείων, που έχουν διαχυθεί υπό τη μορφή φόβου και μολύνσεων σε όλη την κοινωνία, αρχίζουν πλέον να προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες και να εγείρουν σκεπτικισμό.
Τη στιγμή που οι Επιτροπές συνεδριάζουν για άρση μέτρων, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και των τελευταίων ωρών, τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, στέλνουν άλλα μηνύματα στον κόσμο και πάντως όχι αυτά που θα ήθελαν οι υπεύθυνοι διαχείρισης της πανδημίας.
Το ότι κάτι πάει στραβά στο τρόπο χειρισμού του όλου θέματος, αποτυπώνεται δυστυχώς στους 870.000 ανθρώπους που δεν φαίνονται ακόμη διατεθειμένοι να κάνουν την τρίτη δόση και στους περισσότερους από 300.000 ανθρώπους άνω των 60 χρονών που δεν πρόκειται να κάνουν ούτε την πρώτη δόση.
Σταθεροποίηση
Οι επιστήμονες διαβλέπουν από τα δεδομένα που καταγράφουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα αλλά συνθήκες αποκλιμάκωσης δεν έχουν γίνει ορατές.
*Η Μίνα Γκάγκα λέει ότι τα κρούσματα παραμένουν ψηλά σε αριθμό και τα νοσοκομεία πιέζονται, καθώς συνεχίζουμε να έχουμε πολλές εισαγωγές. Αυτοί που διασωληνώνονται και τελικά χάνουν τη ζωή τους είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί πλημμελώς. «Είναι σημαντική η τρίτη δόση, καθώς φαίνεται ότι βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο, βαριάς νόσησης και θανάτου», λέει επίσης η ίδια.
170.000 κρούσματα
*Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, λέγοντας ότι σήμερα έχουμε στη χώρα 170.000 ενεργά κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος νέων κρουσμάτων έχει πέσει στις 20.000 ανά ημέρα, όπως είπε, και έχει μειωθεί η διάμεσή ηλικία των κρουσμάτων στα 35 έτη. Το 40% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 35 έως 64 ετών τόνισε και παρατήρησε ότι κι αυτή την εβδομάδα υπήρξε μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών.