Η επιτυχημένη σειρά συναυλιών Lighthouse Sessions στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  

Σε επιμέλεια του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά 

Με παρουσία κοινού στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και σε ζωντανή αναμετάδοση από τις ψηφιακές πλατφόρμες του, τα φετινά Lighthouse Sessions παρουσιάζουν τέσσερις διαφορετικές μουσικές συμπράξεις με στόχο να αναδείξουν τη δύναμη της μουσικής γλώσσας, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική, σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση. Σε κάθε συνάντηση, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τη ζωή και τις μουσικές αναζητήσεις τους, ενώ, παράλληλα, τους καλεί σε έναν μουσικό διάλογο. 

Πρώτος καλεσμένος, την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 21:00, είναι ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν ο Ορφέας Περίδης και η Έλλη Πασπαλά. 

Στην πρώτη μουσική συνάντηση για φέτος, δύο συνθέτες διαφορετικής γενιάς, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης, αναζητούν κοινούς κώδικες ενώνοντας τη διαχρονική αξία της παράδοσης με τη δημιουργική ανησυχία του σήμερα σε μια πλούσια σε ήχους και ρυθμούς. Οι άλλοτε ιεροί και άλλοτε κοσμοπολίτικοι τόποι της κοντινής Ανατολής, συναντούν την ελληνική ταυτότητα μέσα από ενορχηστρώσεις με στοιχεία από τζαζ και κλασική μουσική, ρίχνοντας φρέσκιες πινελιές στον ούτως ή άλλως πολυσυλλεκτικό καμβά του γνωστού συνθέτη.  

Με ακαδημαϊκή πορεία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και δεξιοτέχνης ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης είναι σήμερα ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εγχώριας τζαζ σκηνής. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά τον ερχομό του στην Αθήνα ως φοιτητής ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σε διάφορα σχήματα. Στα τέλη του 2015, το συγκρότημα Alex Drakos Trio που δημιούργησε με τον κοντραμπασίστα Ντίνο Μάνο και τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο κυκλοφόρησε το άλμπουμ Tora, ενώ η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Κτιστάκη με τίτλο «Κύκλοι» κυκλοφόρησε το 2021. Έχοντας οδηγό τον αυτοσχεδιασμό και επιρροές από τη ροκ, την παραδοσιακή και την κλασική μουσική, σήμερα εμπνέει με τη διδασκαλία, τη δημιουργικότητα και τη στάση του μια νέα γενιά τζαζ μουσικών. 

Στη συνέντευξή στο vima.gr ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, μιλά για τη σειρά συναυλιών Lighthouse Sessions στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την τζαζ στην Ελλάδα, τη τελευταία του δισκογραφική δουλειά «Κύκλοι» και τα επόμενά του σχέδια  

Ποιος ο στόχος των εφετινών «Lighthouse Sessions: μουσικά πορτρέτα» ; 

«Φέτος οι συνεργασίες με τους καλεσμένους διευρύνονται και στο πεδίο του Ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο. Μέσα από τις ενορχηστρώσεις και τις διασκευές που κάνω, σε συνεννόηση με τον εκάστοτε καλεσμένο ξανά συστήνουμε τα τραγούδια των καλεσμένων στο κοινό. » 

Τι θα θέλατε να πάρει το κοινό από αυτές τις μουσικές παραστάσεις; 

«Μία νέα εκδοχή των τραγουδιών που ήδη ακούει και αγαπάει μέσα από ένα πρίσμα που διαμορφώνεται από την φιλοσοφία ότι η μουσική είναι μία και δεν οριοθετείται από ταμπέλες και στυλ.» 

Πώς έγινε η επιλογή των καλεσμένων; Εννοώ ποιος ήταν ο καλλιτεχνικός άξονας, στον  οποίο κινηθήκατε;  

«Οι καλεσμένοι που επιλέξαμε είναι άνθρωποι για τους οποίους τρέφω ιδιαίτερη καλλιτεχνική εκτίμηση. Σε δεύτερο χρόνο θεώρησα ότι θα ήταν καλό να καλέσουμε καλλιτέχνες που θεωρούμε ότι είναι ανοιχτοί στο μουσικό πειραματισμό και αισθάνονται , όπως κι εγώ , την ανάγκη να διευρύνουν σε ότι κάνουν τα καλλιτεχνικά όρια.» 

Τί θα ακούσουμε στην πρώτη συνάντηση με τον Νίκο Ξυδάκη; 

«Θα ακούσουμε εμβληματικές συνθέσεις του κυρίου Ξυδάκη με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο, ερμηνευμένες από την ορχήστρα των lighthouse sessions. Θα ακούσουμε κάποιες ορχηστρικές εκδοχές των συνθέσεων του και κάποιες συνθέσεις στις οποίες θα τραγουδάει ο ίδιος. Παράλληλα θα συνομιλήσω με τον κύριο Ξυδάκη και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον τρόπο σκέψης και καλλιτεχνικής δραστηριότητας του. Ο κ. Ξυδάκης μας έκανε την τιμή να μου επιτρέψει να διασκεβασω τις συνθέσεις του και να χρησιμοποιήσω στοιχεία από την κλασική, την τζαζ και την ελληνική μουσική προκειμένου να δημιουργήσω μία νέα εκδοχή που διατηρεί τον πυρήνα των συνθέσεων αλλά εκτελεστικά και ενορχηστρωτικά οδηγούνται σε νέα μονοπάτια.» 

Εχω την αίσθηση ότι αναλόγου ύφους και ήθους συμπράξεις δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένες στην χώρα μας. Σίγουρα, δεν είναι προβεβλημένες. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται; 

«Δυστυχώς δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που περνάει εκ πρώτης από το μυαλό μου είναι ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα έχουν υψηλό βαθμό ρίσκου καθώς τίθεται πάντα ζήτημα αισθητικής. Εκτός όμως από τον απαραίτητο παράγοντα που λέγεται αισθητική υπάρχει και ανάγκη εξαντλητικής δουλειάς στο κομμάτι διασκευή και ενορχήστρωση για να βγει ένα αποτέλεσμα αισθητικά και τεχνικά άρτιο. » 

Δεν μπορώ να μην ρωτήσω για τη τζαζ και την Ελλάδα, το ελληνικό κοινό. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα; Υπάρχει, τελικώς, σκηνή ή μιλάμε για κοινό κλειστό και φανατικό; 

«Σαφώς και υπάρχει σκηνή. Νομίζω ότι πλέον δεν τίθεται ζήτημα σχετικό. Ο κόσμος που ακούει jazz στην Ελλάδα συνιστά ένα μικρό κοινό αλλά αρκετά ένθερμο. Παντού στον πλανήτη το κοινό της τζαζ είναι αναλογικά μικρότερο από άλλα είδη μουσικής. » 

Με ποιον τρόπο η Κρήτη και οι συνεργασίες συμβάλλουν στην εξέλιξη της μουσικής σας; Ενδεχομένως και της ζωής σας;  

«Η Κρήτη , τα ήθη της, η μουσική της  και το φως του Κρητικού ουρανού κρύβονται πάντα βαθιά στον πυρήνα της ύπαρξής μου και επηρεάζουν ότι κάνω. Οι συνεργασίες μου και η συνύπαρξη με όλους τους αγαπημένους φίλους μουσικούς και αγαπημένους φίλους δημιουργούς  είναι πάντα ένας λόγος για να εξελίσσομαι μουσικά. Επειδή είμαι άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή που ανοίγω τα μάτια μου μέσα στη μέρα μέχρι να κοιμηθώ, σκέφτομαι τη μουσική, συνεπώς οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή αποτελεί ένα ακόμα λόγο ώστε να εξελίσσομαι μουσικά.» 

Ενίοτε συνδυάζετε τζαζ και κλασική μουσική. Πώς επιτυγχάνεται η συνεργασία των μουσικών ορχήστρας δωματίου, που είθισται να είναι «τυπικοί» μαζί με μουσικούς της τζαζ, που συνήθως δεν ακολουθούν νόρμες; 

«Λειτουργεί μαγικά! Η τζαζ μουσικοί θαυμάζουν απεριόριστα τους κλασσικούς και τολμώ να πω ότι και οι κλασικοί αντίστοιχα θαυμάζουν τους τζαζ μουσικός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι μεν από τους δε στη σκηνή με ένα μοναδικό τρόπο.» 

Η ζωή μας είναι τελικά Κύκλοι;  

«Πιστεύω αδιαμφισβήτητα είναι κύκλοι.» 

Ποια ήταν η αφορμή για αυτή την εργασία σας; Και ποιος ο στόχος της; 

«Σε ότι κάνω με ενδιαφέρει να δημιουργώ κόσμους μουσικούς στους οποίους ο ακροατής εισέρχεται κάνοντας ένα μικρό ταξίδι. Με αφορμή την εκπομπή μουσικοί διάλογοι την οποία παρουσίαζα για δύο χρόνια στο κανάλι της Βουλής με σκηνοθέτη και παραγωγό τον Κώστα Ντάνη, συζητήσαμε να προτείνουμε μία νέα εκδοχή εκπομπών στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ως φυσική καλλιτεχνική εξέλιξη των μουσικών διαλόγων τα light house sessions επιτρέπουν στον ακροατή να βιώσει τη μουσική και τον τρόπο σκέψης του εκάστοτε καλεσμένο με ένα τρόπο που συνιστά ένα μουσικό ταξίδι. » 

Τι ετοιμάζεται όσον αφορά στην προσωπική σας δισκογραφία ή στα live 

«Αυτό τον καιρό συνθέτω εντατικά για το θέατρο και γράφω ένα έργο για χορωδία το οποίο στηρίζεται μορφολογικά στην Κρητική μουσική. Τα παραπάνω project ενώ δεν είναι τα προσωπικά μου, λειτουργούν ως μουσικοί σταθμοί στη ζωή μου. Μέσα από αυτά ζυμώνομαι καλλιτεχνικά , ενώ παράλληλα βρίσκομαι σε μία αναζήτηση σχετικά με το επόμενο προσωπικό μου project 

 

Πληροφορίες 

Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 21:00 

Συντελεστές: 

Σύνθεση και ενορχήστρωση εγχόρδων: Νίκος Ξυδάκης και Aλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης 

Διασκευή: Νίκος Ξυδάκης και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης 

Ντίνος Μάνος – μπάσο 

Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο 

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης  – ντραμς 

Κώστας Παναγιωτίδης – βιολί 

Παναγιώτης Τζιώτης – βιολί 

Αγγέλα Γιαννάκη – βιόλα 

Δημήτρης Τραυλός – τσέλο 

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube. 

Εισιτήρια: Γενική είσοδος €10, μειωμένο €5 

Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services ή τηλεφωνικά στο 210 7234567. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.snfcc.org/NikosXydakis και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC. 

 

 

 

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.