Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας.
Αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι περίπου 170.000 άνθρωποι θεωρούνται ενεργά κρούσματα σήμερα. Όπως είπε, τα κρούσματα είναι ψηλά και σταθερά αλλά τα νοσοκομεία πιέζονται. Πρέπει σημείωσε για ένα διάστημα ακόμα να είμαστε προσεκτικοί. Οι άνθρωποι που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι ή όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε Κρήτη και Αχαΐα όπως και των κρουσμάτων σε Μύκονο και Θήρα συνεχίζουν να προβληματίζουν.
Η κ. Παπαευαγγέλου στη συνέχεια είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει μειωθεί κατά 35%
Πίεση στο ΕΣΥ
Το ΕΣΥ συνεχίζεται να πιέζεται καθώς η πληρότητα φτάνει στο 63% στις απλές κλίνες και 88% σε ΜΕΘ κοροναϊού στην επικράτεια.
To 93,4% των θανάτων τις τελευταίες 15 ημέρες αφορούν ανεμβολίαστους ή μη πλήρως εμβολιασμένους.
Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν την Όμικρον, αλλά η Δέλτα συνεχίζει να είναι παρούσα. Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από το 60% των νέων εισαγωγών στη Βόρεια Ελλάδα αφορά μόλυνση από Δέλτα.
Αναφορικά με το τέλος της πανδημίας η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε τη δήλωση του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν ξέρουμε πότε και αν θα πάμε σε μια ενδημική φάση.
Σε σχέση με τα σχολεία επανέλαβε ότι πρόκειται για ασφαλές περιβάλλον, που εξασφαλίζεται από το αυξημένο testing.
Οι περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων καταγράφουν ύφεση των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις περιοχές με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού
Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών φαίνεται πως η μόλυνση από την Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη για νοσηλεία σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Στη χώρα μας ο πληθυσμός των παιδιών που νοσηλεύεται αποτελεί το 2% του συνόλου ενώ δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση.