Όπως ήταν αναμενόμενο πλέον, τόσο λόγω του σταθερά υψηλού αριθμού θανάτων – παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού– όσο και των διασωληνωμένων, αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μία εβδομάδα.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει μήνυμα εφησυχασμού, καθώς η Δέλτα επιμένει, ενώ την ίδια στιγμή αποθαρρυντικός είναι ο αριθμός των θανάτων και το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται.
Παράλληλα, αν και παρατηρείται αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων μετά από τα αλλεπάλληλα τριψήφια ρεκόρ, δεν είναι δεδομένο το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα.
Τα μέτρα αναμένεται να επενεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασιστεί αν τη Δευτέρα 31/1 θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση, αλλά και τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας και τα κέντρα διασκέδασης.
Tα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
- Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται σε έξι.
- Απαγορεύεται η μουσική.
- Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
- Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
- Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων.
- Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
- Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.
Παρασκευής: Γιατί προτείναμε παράταση των μέτρων
Στην εξέλιξη της πανδημίας αλλά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στον Real Fm 107,1.
Η επιδημιολογική εξέλιξη είναι μεν αισιόδοξη, αλλά τα κρούσματα και οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόνισε ο κ. Παρασκευής, προσθέτοντας πως οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων «βάρυναν» ουσιαστικά στην απόφαση της Επιτροπής να εισηγηθεί την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα.
Ωστόσο, ο κ. Παρασκευής επεσήμανε ότι καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, προσθέτοντας πως το 50% των νοσηλειών στις απλές κλίνες οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον.
Για τους θανάτους ανέφερε πως αφορούν κατεξοχήν σε προηγούμενες νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Και προειδοποίησε ότι η ήπια νόσηση, την οποία προκαλεί η Όμικρον, «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και δεν πρέπει να θεωρείται πως είναι ακίνδυνη, ειδικά για τους ανεμβολίαστους».
Καπραβέλος: Η Ελλάδα δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τη Δέλτα – Αυτή πιέζει τα νοσοκομεία
Το ανησυχητικό είναι, πάντως, ότι η χώρα μας καταγράφει τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη. Περίπου 7-8 ασθενείς μου, έχουν καταστροφή του πνεύμονα, ασυμβίβαστη με τη ζωή. Ο ιός δεν αστειεύεται», τόνισε, μιλώντας στο Live News του MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου.
Όσο για τους θανάτους που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι αυτοί οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα.
«Οι θάνατοι είναι υψηλοί στη χώρα. Είναι ένα σημείο που προσβάλει όλο το σύστημα υγείας και τη χώρα ολόκληρη. Η Δέλτα σαρώνει στα νοσοκομεία, είναι μετάλλαξη που δεν αστειεύεται, έχει δώσει τραγικά αποτελέσματα. Σε άλλες χώρες το έχουν αντιμετωπίσει, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον γιατρό, τρεις είναι οι παράγοντες που οδηγούν στον υψηλό αριθμό θανάτων:
– Η νοσηρότητα του ιού.
– Το ποσοστό εμβολιαστικές κάλυψης.
– Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι νοσούντες φτάνουν αργά στο νοσοκομείο, ενώ και μετά τη νοσηλεία τους δεν λαμβάνουν κατάλληλη φροντίδα, όπως εξήγησε.
«Πληγή» για το ΕΣΥ είναι και η υποστελέχωση των μονάδων, υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος, προσθέτοντας: «δύο χρόνια πασχίζω να πείσω την πολιτεία ότι πρέπει να δει το ΕΣΥ, να καλυτερέψει τις δυνατότητές του».
Παπαυεαγγέλου: Βελτίωση στους σκληρούς δείκτες τις επόμενες 2-3 εβδομάδες
Ένα αισιόδοξο στοιχείο για την εξέλιξη της πανδημίας έθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μία βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες
Η κυρία Παπαευαγγέλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε την αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων της Covid-19, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», καθώς «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη», ενώ «μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή» του κοροναϊού.
Προσέθεσε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται 14 ημέρες μετά το θετικό τεστ.
Όπως είπε, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον και στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και στον αριθμό των νέων εισαγωγών.
«Οι νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον σε μεγάλο ποσοστό, όμως υπάρχουν και αρκετοί νοσηλευόμενοι με τη μετάλλαξη Δέλτα, οι οποίοι είχαν κάνει εισαγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το αποτύπωμα της Όμικρον στα παιδιά, σημείωσε ότι τα δεδομένα από το εξωτερικό και την Ελλάδα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή «είναι αρκετά ήπια στα παιδιά. Έχουμε αύξηση των νοσηλειών λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών, όμως ταυτόχρονα έχουμε και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και γι’ αυτό δεν έχουμε συσσώρευση περιστατικών στα παιδικά νοσοκομεία».
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι είναι σταθερό το επίπεδο των νοσηλειών των παιδιών «περίπου στο 1,5% έως 2 και κάτι τοις εκατό των νοσηλευόμενων ασθενών στην Ελλάδα».