Ημέρα αποφάσεων για ειδικούς και κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενη χαλάρωση ή παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, θεωρείται η σημερινή την ώρα πάντως που η χώρα συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά δεκάδες νεκρούς από την πανδημία, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το τελευταίο 24ωρο τον χειρότερο απολογισμό από την αρχή του έτους.
Τα μέτρα που ισχύουν σε εστίαση και γήπεδα θα εξεταστούν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση σχετικά με τον οδικό χάρτη των επόμενων εβδομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των θανάτων και των νοσηλειών εξαιτίας του κοροναϊού, παρά τη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχει προβληματίσει την επιτροπή των ειδικών, η οποία εξετάζει την παράταση των υφιστάμενων μέτρων πέραν της 23ης Ιανουαρίου.
Όσο για τη διάρκεια της υπό εξέταση παράτασης, πέρα από ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης των μέτρων κατά μία εβδομάδα, υπάρχουν «φωνές» εντός της επιτροπής που τάσσονται υπέρ παράτασης δύο εβδομάδων, δεδομένου ότι προκαλούν προβληματισμό οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας.
Τα δύο σενάρια
Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση και η επαναφορά ενός μεγαλύτερου ποσοστού θεατών στα γήπεδα, με μέλη της επιστημονικής κοινότητάς, πάντως, να εκφράζουν ενστάσεις.
Τα δύο σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι τα εξής:
Πρώτο -και επικρατέστερο- σενάριο είναι τα υφιστάμενα μέτρα να μας συνοδεύσουν για όλο τον Ιανουάριο, δηλαδή να δοθεί μία παράταση έως τις 31/1.
Αυτό σημαίνει πως η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση θα παραμείνει στο mute αλλά και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων (μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα) θα παραμείνει μέχρι το τέλος του μήνα. Όσο για τα υπόλοιπα μέτρα -μόνο καθήμενοι πελάτες στην εστίαση, έξι άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα-, στο τραπέζι βρίσκεται η διατήρησή τους χωρίς αλλαγές.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο -το οποίο δεν έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος- που αναφέρει πως από 24 Ιανουαρίου θα μπορούσε να επέλθει η άρση στην απαγόρευση της μουσικής στα μαγαζιά αλλά και θα αυξηθεί ο αριθμός των θεατών στα γήπεδα.
Από την πλευρά τους, πηγές της κυβέρνησης διαμηνύουν πως θα ακολουθηθεί «ό,τι πουν οι ειδικοί», τονίζοντας πως τα βήματα της άρσης θα είναι προσεκτικά με γνώμονα τη θωράκιση δημόσιας υγείας και το βλέμμα στραμμένο στην πίεση που καταγράφεται στα νοσοκομεία.
«Δεν εφησυχάζουμε απέναντι στην Όμικρον»
Μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την πανδημία έστειλαν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και οι 106 θάνατοι ασθενών με COVID-19 που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα μας.
«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι έρχεται άνοιξη και ότι η Ομικρον είναι ήπια και να σταματήσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Ο κοροναϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας, και πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά» επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τόνισε ότι «η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρέπεμψε στη συνεδρίαση των ειδικών την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών που θα σταθμίσει τα δεδομένα και αντίστοιχα να αποφασίσουμε».
Αναφερθείς στην πορεία της πανδημίας, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει «μετακίνηση νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες». Τόνισε, επίσης, ότι είναι «καθοριστικές οι επόμενες ημέρες».
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι Όμικρον αφορά σε πάνω από το 80% των κρουσμάτων, ενώ «οι μισές από τις νοσηλείες είναι από την Δέλτα». «Επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας», πρόσθεσε.