Οικονομία και πολιτισμός εμπλουτίζουν τις σχέσεις Αθήνας – Πρίστινας

Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου βρίσκεται στην Αθήνα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Πρίστινα (Ιούνιος 2021)

Ως προσπάθεια περεταίρω «εμπλουτισμού» των σχέσεων Αθήνας – Πρίστινας περιγράφουν ανώτερες διπλωματικές πηγές στο «Βήμα» την διήμερη επίσκεψη (19-20/1) που πραγματοποιεί η Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς στην Ελλάδα. Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου βρίσκεται στην Αθήνα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Πρίστινα (Ιούνιος 2021).

Διαβάστε ακόμη

– Στην Αθήνα η ΥΠΕΞ του Κοσόβου

– Αναβάθμιση σχέσεων για Αθήνα και Πρίστινα


Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να δοθεί στην ενίσχυση της οικονομικής (περιλαμβανομένης της ενεργειακής) και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο κρατών. «Δεν θέλουμε κενά στα Βαλκάνια» τόνιζαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας την σημασία μιας εξωστρεφούς ελληνικής παρουσίας σε όλη την περιοχή.

Συναντήσεις
Η κυρία Σβαρτς θα γίνει δεκτή από τον κ. Δένδια αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Παρών στην συνάντηση θα είναι και ο αρμόδιος υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. Στη συνέχεια, η κοσοβαρική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με Έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην βαλκανική χώρα. 

Αναγνώριση;
Το «ερώτημα τους ενός εκατομμυρίου» στα διμερή αφορά στην μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Ελλάδα (η χώρα μας είναι ένα από τα πέντε, μαζί με Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την ανεξαρτησία του).

Διαβάστε ακόμη – Αλμπιν Κούρτι στο ΒΗΜΑ: «Θα καλωσορίζαμε αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Ελλάδα»

Εν προκειμένω, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», η επίσκεψη δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει κάποια εξέλιξη άμεσα. Κατά τις συναντήσεις τους με Έλληνες, οι Κοσοβάροι είθισται να θέτουν το ζήτημα -τονίζοντας τη σημασία που έχει για αυτούς η αναγνώριση από μια ισχυρή και με περιφερειακή ακτινοβολία χώρα όπως η Ελλάδα- δίχως ωστόσο να γίνονται πιεστικοί. Άλλωστε, και στην Πρίστινα αντιλαμβάνονται ότι η πρόοδος στα διμερή είναι υπέρ το δέον εμφανής.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα «πρέπει να προσφέρει χείρα υποστήριξης» στη χώρα του

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου και την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες του που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ώρα… ελληνικώνΣχετικά με την πολιτιστική συνεργασία, εκτιμάται ότι αυτή θα αφορά στην επέκταση της ανταλλαγής φοιτητών αλλά και στην ενίσχυση των υποτροφιών για Κοσοβάρους που επιθυμούν να σπουδάσουν στην χώρα μας. Ένα από τα αιτήματα των Κοσοβάρων σχετίζεται με την ελληνική γλώσσα. Στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας διδάσκονται πολλές ξένες γλώσσες, όχι όμως και η ελληνική. Είναι πιθανόν να ζητηθεί η αποστολή ελληνικού διδακτικού προσωπικού για να καλυφθεί το κενό.

Σήμερα η κυρία Σβάρτς θα πραγματοποιήσει κάποιες ιδιωτικές συναντήσεις (μεταξύ των οποίων και με αξιωματούχους φιλικά διακείμενους προς την χώρα της) ενώ αναμένεται να επισκεφθεί τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.