Αφαιρεί «βάρος» από τον κρατικό προϋπολογισμό το μικρότερο κατά 2 δισ. ευρώ έλλειμμα στο 12μηνο, αντανακλώντας τις μικρότερες από το αναμενόμενο δαπάνες και τα αυξημένα έσοδα.
Αναμφισβήτητα οι καλύτερες επιδόσεις για το 2021 δίνουν άλλον αέρα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (για έκτακτα μέτρα στήριξης και για αποφάσεις περί ενδεχόμενων μόνιμων ελαφρύνσεων μετά το 2022), ενώ ταυτόχρονα στέλνουν και ισχυρό σήμα στις αγορές σε μια περίοδο που η Ελλάδα διεκδικεί διακαώς την επενδυτική βαθμίδα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πάντως βάζουν φρένο σε οποιεσδήποτε σκέψεις ότι μπορεί να ανοίξει το πουγκί των παροχών. Οι ίδιες πηγές μάλιστα τονίζουν πως «πλεόνασμα από έλλειμμα δεν υπάρχει».
Τα στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και στρώνουν το έδαφος για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για τη φετινή χρονιά. Μια έκδοση που πιθανολογείται ότι θα γίνει με την έκδοση μακροχρόνιου τίτλου, ποσού κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι εκτιμήσεις φέρνουν πλέον το έλλειμμα κάτω του 7% για το 2021 και έτσι βελτιώνεται περαιτέρω η εικόνα στο χρέος – ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη πάνω από 6,9%. Ως προς το 2022, παραμένει ο στόχος του 1,4% του ΑΕΠ για πρωτογενές έλλειμμα, με την ίδια πηγή να εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας, ενώ για την ακρίβεια εκτίμησε ότι ο βασικός δείκτης είναι η πορεία του φυσικού αερίου.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε: «Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δωδεκαμήνου προκύπτει αξιόλογα καλύτερο έλλειμμα για το 2021, έναντι αυτού που ενεγράφη στον προϋπολογισμό του 2022. Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρότερο κατά 2 δισ. περίπου (1.965 εκατ. ευρώ)».