Ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, ενώ το αρχικό επιτόκιο ήταν στο 1,89% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,83%.
Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.
Η στρατηγική
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με βάση τον προγραμματισμό του, ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί φέτος με στόχο την άντληση 12 δισ. ευρώ, ενώ κατά το 2ο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να προχωρήσει και στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου.
Σύμφωνα με τη στρατηγική για τη χρηματοδότηση το 2022, θα εστιάσει στο να έχει συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ με ενεργητική διαχείριση, ενώ θα διαφυλαχτεί το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι (αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 37 δισ. ευρώ).
Με βάση τον προγραμματισμό, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ. Αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (8 δισ.), τόκους (4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (2,7 δισ.), πρόωρες αποπληρωμές (όπως ΔΝΤ, διμερή δάνεια, και έντοκα ύψους 5,2 δισ.) και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.).
Η χρηματοδότηση πέραν από τα 12 δισ. που θα αντληθούν από τις αγορές θα προκύψει και από άλλες πηγές, όπως RFF, CEB, ύψους 4,2 δισ., επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) 1,3 δισ. ευρώ, έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 0,7 δισ. ευρώ, ενώ θα μειωθούν κατά 6,6 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι».