Μια πολύχρονη και πολυδιάστατη δικαστική έρευνα με κατηγορίες για απάτες, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, ξυλοδαρμούς, απειλές, τοκογλυφίες και άλλες φαίνεται να έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με τον ξυλοδαρμό καθηγητή της ΑΣΟΕΕ πριν από πέντε ημέρες, από ομάδα αγνώστων που εισέβαλε εν ώρα μαθήματός του στο εν λόγω πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες για να εντοπίσει ποια είναι η προέλευση αλλά και η ταυτότητα των δραστών από υλικό καμερών, αποτυπώματα κ.λπ. Με κύριο παράλληλο ενδιαφέρον σε τυχόν αναρτήσεις ομάδων αντιεξουσιαστών (δεν έχει προς το παρόν υπάρξει καμιά ανάληψη), αλλά και σε μεταγενέστερες κινητοποιήσεις μερικών φοιτητικών ομάδων που ανήρτησαν πανό με επικριτικά σχόλια για τον καθηγητή και την έρευνα που γίνεται σε βάρος του για υπόθεση παιδεραστίας στη Ρουμανία. Με ενδεικτικές αναφορές των διαμαρτυρομένων ότι «αυτή είναι η ανομία στα ΑΕΙ». Με στελέχη της να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι κουκουλοφόροι που επιτέθηκαν στον καθηγητή να προέρχονται από ομάδα αγνώστων «ακτιβιστών» που πήραν αφορμή από πρόσφατα δημοσιεύματα για τις ποινικές εμπλοκές του και ήθελαν να προχωρήσουν σε μια επιδεικτική βίαιη ενέργεια που ήταν για αυτούς «απολύτως δικαιολογημένη λόγω της ηθικής απαξίας των κατηγοριών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο καθηγητής».
Η «πανεπιστημιακή αστυνομία»
Τα στελέχη των διωκτικών αρχών δίνουν μικρότερες πιθανότητες η επιδρομή των αγνώστων να σχεδιάστηκε από κάποιον ιδιώτη που σχετίζεται με τις αντιδικίες του καθηγητή, αφού κάτι τέτοιο έχει λογικά κενά. Ομως με τους ίδιους αξιωματούχους να σημειώνουν ότι στο εν λόγω περιστατικό υπάρχουν πολλά θολά σημεία που επιχειρείται να διευκρινισθούν. Την ίδια ώρα φαίνεται να επανενεργοποιείται ο σχεδιασμός της επονομαζόμενης «πανεπιστημιακής αστυνομίας» με την έναρξη εκπαίδευσης στην Κομοτηνή 400 προσληφθέντων για αυτόν τον λόγο ειδικών φρουρών. Με προοπτική να δώσουν «παρών» σε ΑΕΙ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Πάτρα σε λίγους μήνες ή με την έναρξη της νέας πανεπιστημιακής χρονιάς. Οπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Π. Θεοδωρικάκος «δεν είναι δυνατόν να στείλουμε Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση. Μετά αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι 303 αγόρια και 97 κορίτσια και είναι στο σύνολό τους πτυχιούχοι πανεπιστημίων, θα αναλάβουν τον τομέα ασφάλειας. Είναι η γενιά ανθρώπων που έχουν ζήσει την ταλαιπωρία στο πανεπιστήμιο από μπαχαλάκηδες».
Επιχειρηματικές συναλλαγές
Ο καθηγητής που δέχθηκε την επίθεση συμμετείχε μαζί με έναν άλλον πρώην συνάδελφό του από το ίδιο ΑΕΙ σε εταιρείες επενδύσεων αλλά και στην κτηματαγορά με έδρα στη Ρουμανία αλλά και σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο. Ο δεύτερος συνάδελφός του που είχε επιχειρηματική δραστηριότητα και στην Κύπρο είχε κατηγορηθεί από έλληνες ιδιώτες ότι «τους ζητούσε να επενδύσουν σε εταιρείες του μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις. Τους διαβεβαίωνε ότι τα χρήματά τους είναι εγγυημένα, με μεγάλη υπεραπόδοση. Αρχικά ο καθηγητής εμφανιζόταν απολύτως φερέγγυος και απέδιδε – όπως υποστηρίζουν οι μετέπειτα μηνυτές του – τα χρηματικά ποσά. Ομως από την περίοδο 2017-2018 παρουσιάστηκε δυσπραγία σε αυτές τις συναλλαγές με τον εν λόγω καθηγητή να καταδικάζεται για απάτη πλημμεληματικού χαρακτήρα σε τέσσερα χρόνια και μάλιστα ερήμην, ενώ φέρεται να εκκρεμούν σε βάρος του κι άλλες μηνύσεις. Με τον ίδιο να έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη αρνούμενος τις κατηγορίες και προχωρώντας με τη σειρά του σε κύκλο μηνύσεων εναντίον πρώην συνεργατών του.
Οι… δραστηριότητες στη Ρουμανία και η «διάλυση» της συνεργασίας
Ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ το 2016, όπως κατέθεσε αργότερα στις ελληνικές δικαστικές αρχές – σε μία επίσκεψή του στα γραφεία της εταιρείας στο Βουκουρέστι, είδε τον συνεταίρο του (τον καθηγητή που ξυλοκοπήθηκε στην ΑΣΟΕΕ) να συνευρίσκεται με ανήλικους Ρουμάνους. Αυτό φέρεται να οδήγησε στην απόφασή του να απομακρύνει τον συνάδελφό του από την εταιρεία. Ωστόσο αυτή η «διάλυση» της συνεργασίας τους είχε περαιτέρω συνέπειες αφού μια ελληνοαμερικάνα συγγενής του καθηγητή που απομακρύνθηκε και η οποία είχε δανειοδοτήσει την εταιρεία στη Ρουμανία με 6,7 εκατ. ευρώ, φέρεται σύμφωνα με μηνύσεις να απαιτούσε την άμεση καταβολή ποσού 14 εκατ. ευρώ. Ο καθηγητής που «εκδίωξε τον συνάδελφό του λόγω της εκμετάλλευσης των ανηλίκων» υποστήριξε ότι ήδη της είχαν δοθεί περίπου 4,5 εκατ. ευρώ και το χρεωστούμενο ποσό ήταν περίπου 2-3 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζοντας ότι απαιτήσεις των 14 εκατ. ευρώ ήταν τοκογλυφικές με τριετή τόκο της τάξης των 200%.
Ακολούθησε νεότερη σειρά καταγγελιών και αναφορών για πιέσεις προς τον καθηγητή για αποπληρωμή του ποσού μέσω ατόμων με ποινική δραστηριότητα σε ραντεβού που γίνονταν στα νότια προάστια, για «ξυλοδαρμό του από ένοπλο κουκουλοφόρο τον Οκτώβριο του 2019 έξω από δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι» και για άλλα επεισόδια. Ακόμη μίλησε και για πιέσεις που δεχόταν για να μην επιμείνει στις καταγγελίες του για «παιδεραστία» σε βάρος του πρώην συνεταίρου του. Σημειώνεται ωστόσο ότι σε παρόμοιες επιβαρυντικές καταθέσεις για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων από τον καθηγητή που ξυλοκοπήθηκε είχαν προχωρήσει κι άλλοι δύο καθηγητές της ΑΣΟΕΕ που δεν έχουν καμιά σχέση με την εταιρεία της Ρουμανίας, της Κύπρου κ.λπ. και των διενέξεων για το χρέος των 14 εκατ. ευρώ κ.λπ. Με την πλευρά του καθηγητή που δέχθηκε την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ να αρνείται τις κατηγορίες και να αναφέρεται σε παιγνίδι σκοπιμοτήτων.