Τιμή στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης των 10 χρόνων από τον θάνατό του

Παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Eλληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί τιμητική βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου με αφορμή την συμπλήρωση των δέκα χρόνων από την ημέρα που ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην πολυβραβευμένη διαδρομή του στην Έβδομη Τέχνη: «Αναπαράσταση», «Μέρες του ‘36», «Κυνηγοί», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και τόσες ακόμα ταινίες που έχουν σφραγίσει για πάντα τον ελληνικό πολιτισμό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου η οποία φέρει το όνομα του σκηνοθέτη (Αuditorium Theo Angelopoulos). Θα είναι μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Ως γνωστόν ο Αγγελόπουλος που σπούδασε κινηματογράφο στην Γαλλία υπήρξε συχνός επισκέπτης του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε εκδηλώσεις του οποίου συμμετείχε. Είχε μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στον όμορφο κήπο και το «φιλόξενο και οικείο», όπως το χαρακτήριζε, καφέ του.

Για τον μεγάλο δημιουργό θα μιλήσουν η συνθέτις Ελένη Καραίνδρου, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας των βιβλίων «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» (Εκδόσεις Πατάκη) και του «Théo Angelopoulos, le temps suspendu » (εκδόσεις Actes Sud).

Οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), και Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), θα ερμηνεύσουν μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου για ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια σπάνια επιλογή ντοκουμέντων και ηχογραφημένων μαρτυριών τόσο του ιδίου, όσο και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Με τις ταινίες του ο Αγγελόπουλος σηματοδότησε την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και τιμήθηκε στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς και ως «ποιητής των εικόνων» υμνήθηκε από πολύ μεγάλους σκηνοθέτες παγκοσμίως έκανε σπουδές, δίδαξε και έζησε και στη Γαλλία και τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική Δημοκρατία.

Οι κρατήσεις θέσεων γίνονται μόνο διαδικτυακά, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, στις 16.00, στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου : ifg.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.