Μαίνεται ο πόλεμος που άνοιξε χτες με αφορμή την εξαγγελία Μητσοτάκη για την δεύτερη μέσα στο 2022 αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου καθώς η κυβέρνηση δέχεται βολές από την αντιπολίτευση για αυξήσεις ψίχουλα που έχουν εξανεμιστεί ήδη από την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά.
Ο στόχος για αυξήσεις 2% συν 6% και 703 ευρώ κατώτερο μισθό
Μάλιστα το κύριο επιχείρημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απαξιώνουν πλήρως τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι πως με αυτές τις εξαγγελίες ο βασικός αλλά και ο μέσος μισθός παραμένει χαμηλότερος από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια το 2009 και 2010.
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντική» την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από το Μάιο σημειώνοντας ότι «θα είναι μεγαλύτερη σημαντικά» σε σχέση με την αύξηση του 2% από 1η Ιανουαρίου, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της νέας αύξησης.
Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού φαίνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το 2022 μαζί με την αύξηση του 2% που είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο και διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ να υπάρξει μια αύξηση 6% από το Μάιο ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 703 ευρώ.
Χαμηλότερος από το 2010
Με βάση αυτά η κυβέρνηση δέχεται πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση. «Με την εξαγγελία Μητσοτάκη ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος από το 2010», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος,
Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νέα ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την ανακοίνωση της κοροϊδίας του 2% και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ακρίβεια εδώ από τώρα, αλλά οι εργαζόμενοι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από το 2010».
«Η τελευταία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση κατά 11% στον κατώτατο και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «τότε και η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, ενώ αυξήθηκε και η ιδιωτική κατανάλωση».
Η ακρίβεια σαρώνει, μόνη λύση τα 800 ευρώ κατώτατος μισθός
«Τώρα που επιβεβαιώνεται ότι η ακρίβεια, που σαρώνει τα νοικοκυριά, δεν είναι παροδικό φαινόμενο, όπως έλεγε τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης και 13 μέρες μετά τον εμπαιγμό της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2%, ανακοίνωσε ανεπαρκή νέα αύξηση από το Μάιο», σχολιάζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Αναφέρει ότι «η έκρηξη ανατιμήσεων είναι ήδη εδώ και ο κ. Μητσοτάκης, που μέχρι τώρα έλεγε πως δεν αντέχει η οικονομία άλλη αύξηση, τάζει αυξήσεις από Μάιο και βλέπουμε». Η κα Ξενογιαννακοπούλου κάνει λόγο για «εξαγγελίες πανικού» που κάνει «για να συγκρατήσει την οργή των πολιτών και την κατάρρευσή του», αλλά «πέφτουν στο κενό».
Η πρώην υπουργός σημειώνει ότι «μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας του κ. Μητσοτάκη και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σε ενέργεια και προϊόντα».
Δεν διασώζεται με μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις
«Πολύ αργά για μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις» σχολιάζει το ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας ότι «η τραυματισμένη αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη δεν διασώζεται με μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις». Στο πλαίσιο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για την ανάγκη «γενναίας και άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού».
Στα επίπεδα του 2009
Για πρόκληση που ξεπέρασε κάθε όριο κάνει το ΚΚΕ αναφερόμενο στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δέκα χρόνια μετά την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την καθιέρωση επιβολής του κατώτερου μισθού με Υπουργική Απόφαση, που στη συνέχεια υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο πρωθυπουργός να εμφανίσει ως επιτυχία μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, στα επίπεδα του 2009 και μάλιστα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα».
Στα ίδια επίπεδα και ο μέσος μισθός
Προσθέτει δε, το ΚΚΕ ότι «ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για αυξήσεις πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης, ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, συμπιέζοντας προς τα κάτω τον μέσο μισθό και αποφασίζοντας τελικά με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και αξιοποιώντας αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις την προηγούμενη δεκαετία, έχουμε φτάσει στο σημείο ο σημερινός μέσος μισθός να είναι στα επίπεδα που βρισκόταν ο κατώτατος πριν μια δεκαετία».
Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ ότι «βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των λαϊκών αναγκών» και καταλήγει:
Ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβονται με μικρότερο από τον κατώτερο μισθό
«Σήμερα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης που έχουν οδηγήσει 1 στους 3 εργαζόμενους να αμείβεται πολύ κάτω και από αυτό τον κατώτερο μισθό.
»Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται για τον λαό δεν μπορεί να προέλθει από το ανακάτεμα του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος, αλλά από την πάλη του, που θα ιεραρχεί τις δικές του ανάγκες και θα ανοίγει τον δρόμο για την ικανοποίησή τους, γιατί τελικά μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!».