Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα, αν και υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με την «Όμικρον» και τη νοσηρότητά της. Όμως, ειδικοί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο επισημαίνουν ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού δεν έχει ανοίξει ακόμα όλα τα «χαρτιά» της.
Να θυμίσουμε ότι ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 24.246 νέα κρούσματα, ενώ άλλοι 77 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 670 βρίσκονται διασωληνωμένοι.
Η υγειονομική κατάσταση στη χώρα, όπως ανέμεναν οι περισσότεροι, επέφερε την παράταση των μέτρων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αναλυτικότερα, την παράταση των ισχυόντων μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα.
Εξετάζοντας τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας οι επιστήμονες προφανώς έκριναν ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, που τέθηκαν σε ισχύ τις τελευταίες ημέρες του 2021, δεν πρέπει να διαφοροποιηθούν, εξανεμίζοντας την ελπίδα για επιστροφή της μουσικής σε εστίαση και διασκέδαση.
Το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA
- Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Εκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία – Αυξήθηκαν κατά 18% οι ασθενείς ηλικίας 4-18 ετών
Δεν έχει κλείσει τον κύκλο της η «Όμικρον» – Ο κίνδυνος της επαναλοίμωξης
«Καμπανάκι» σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον χτύπησε ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η «Όμικρον» δεν έχει κλείσει τον κύκλο της, ενώ τόνισε ότι, σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με τη συγκεκριμένη παραλλαγή είναι αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού.
«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα.
Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Όμικρον ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση, οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά.
Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον. Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30-40 ημερών – μέχρι και 60 μέρες – από την αρχική λοίμωξη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση», εξήγησε ο καθηγητής.
Στη συνέχεια ο ίδιος διευκρίνισε ότι: «Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40-50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση, γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα. Και επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες, για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Όμικρον πάνω στην Όμικρον».
Η προειδοποίηση από τον ΠΟΥ
Η παραλλαγή Όμικρον, που εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» έστω και αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Αναλυτικότερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι: «Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί».
Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή.
Ο κίνδυνος για άλλη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα παραλλαγή
Όμως, όπως είπε ο Γκεμπρεγέσους, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την «Όμικρον».
«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ. «Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος», τόνισε.
Η ανησυχητική εικόνα από την αύξηση των κρουσμάτων
Την ίδια ώρα, οι νέες λοιμώξεις από την Covid-19 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 55%, όμως οι θάνατοι από κοροναϊό διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην τελευταία έκθεσή του για την πανδημία.
Αναλυτικότερα, σε διάστημα επτά ημερών καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο περίπου 15 εκατομμύρια νέα κρούσματα και πάνω από 43.000 θάνατοι.
Τα εβδομαδιαία κρούσματα αυξήθηκαν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Αφρική, όπου μειώθηκαν κατά 11%.
Στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 31%, όμως οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 10%.
Τα ευχάριστα νέα από τη Νορβηγία
Σύμφωνα με τις νορβηγικές Αρχές, ο κίνδυνος νοσηλείας που σχετίζεται με την Covid-19 είναι 69% χαμηλότερος με την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού σε σχέση με τη Δέλτα, ενισχύοντας τις ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η παραλλαγή αυτή μοιάζει να είναι λιγότερο επικίνδυνη.
Πιο συγκεκριμένα, «η προκαταρκτική ανάλυση νορβηγικών δεδομένων δείχνει πως ο κίνδυνος νοσηλείας με την Covid-19 ως κύρια αιτία είναι 69% χαμηλότερος με την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τις μολύνσεις με την παραλλαγή Δέλτα», γράφει το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) στην εβδομαδιαία έκθεσή του.
Κανένας εφησυχασμός
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι φανερό ότι δεν μπορεί κανείς να εφησυχάσει για την υγειονομική κατάσταση ούτε στην Ελλάδα, ούτε στον πλανήτη, όμως δεν χρειάζεται και να υπάρχει πανικός. Όπως όλα δείχνουν όλα τα στοιχεία, τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και τη νέα παραλλαγή, κάτι που υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για τον εμβολιασμό όλων.
Όμως, όπως προαναφέραμε, τα ερωτήματα για την «Όμικρον» δεν έχουν ακόμα όλα απαντηθεί, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέες επικίνδυνες παραλλαγές. Η μάχη απέναντι στην πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη και ελπίζουμε ο πόλεμος να βρει νικήτρια την ανθρωπότητα και όχι τον ιό. Σε αυτό, βέβαια, χρειάζεται να βάλουν το χέρι τους όλοι, ειδικά αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για όλους μας…