Πέντε ερμηνευτές δημιουργούν ένα δυστοπικό σύμπαν και αφηγούνται μια ιστορία από το μέλλον: Ένα κορίτσι προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα άδειο λιμάνι χωρίς θάλασσα, σε ένα δυστοπικό σύμπαν ξηρασίας. Με την έλλειψη νερού και τροφής να οδηγεί τους κατοίκους σε εξαθλίωση, η επιβίωση απαιτεί ευρηματικότητα. Το κορίτσι, ένα παιδί του δρόμου αποφασισμένο να επιβιώσει, θα ανακαλύψει μέσα στα σκουπίδια το Κήτος. Αρπάζοντας την ευκαιρία, θα φτιάξει ένα αυτοσχέδιο τσίρκο, έναν παράταιρο θίασο, που υπόσχεται ιστορίες για τη θάλασσα. Με αναπάντεχο τρόπο οι ιστορίες καταφέρνουν το ανέλπιστο: ξεδιψούν. Ταυτόχρονα όμως, προκαλούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στο ακροατήριο, που καθώς η ξηρασία βαθαίνει, οδηγείται στα όριά του.

Oι Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Τάσος Κορκός, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου ερμηνεύουν τους ρόλους, τη σκηνοθεσία διασκευή υπογράφει ο Θανάσης Ακοκκαλίδης και τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου. Ο σκηνοθέτης μιλά στο vima.gr, μιλά για αυτή την μελλοντική ιστορία που εν τέλει δεν είναι και τόσο μελλοντική. Όπως σημειώνει άλλωστε και η συγγραφέας: «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κοιμούνται πάντα με ένα ποτήρι νερό δίπλα στο μαξιλάρι τους. Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι ξεδιψούν ή αν πνίγονται στα όνειρά τους. Υποψιάζομαι όμως πως οι ιστορίες είναι η πιο πολύτιμη ανθρώπινη εφεύρεση, πως η αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση του έχει επαναληπτικότητα κυκλική, και τέλος, ό,τι κανείς στ΄αλήθεια δεν ξέρει πότε θα έρθει η βροχή.»

Ένα κορίτσι προσπαθεί να επιβιώσει σ’ ένα λιμάνι χωρίς θάλασσα. Τι συμβολίζει η ξηρασία στην παράστασή σας;

«Την έλλειψη προοπτικής και ελπίδας. Δουλεύοντας το έργο, πολλές φορές αναρωτηθήκαμε με τους συνεργάτες μου πώς μεταφράζεται σήμερα στον Δυτικό Πολιτισμό η λέξη ξηρασία. Καταλήξαμε ότι η στέρηση από οτιδήποτε μας τροφοδοτεί στη ζωή, μας κάνει να διψάμε. »

Πόσο μακριά είμαστε από ένα τέτοιο δυστοπικό σκηνικό;

«Δυστυχώς όχι πολύ μακριά. Η ξηρασία μάς έχει επισκεφτεί, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη πλήττεται ολοένα και περισσότερο από την έλλειψη νερού, ενώ παράλληλα όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα γύρω μας, ενισχύουν τη δίψα μέσα μας.»

Τι απαιτείται, κατά την άποψή σας, για να επιβιώσουμε σε δύσκολους καιρούς χωρίς να χάσουμε την ανθρωπιά μας;

«Να μην μένουμε ανάλγητοι μπροστά στον πόνο του άλλου. Να ακούμε με κατανόηση τον συνάνθρωπό μας. Να παραμείνουμε ενωμένοι και ψύχραιμοι. Να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε ουσιαστικά μεταξύ μας, να μην απομονωνόμαστε. Να καλλιεργούμαι το μέσα μας. Να αισιοδοξούμε.»

Πώς προσεγγίσατε σκηνοθετικά το «Κήτος», τι εύχεστε να αισθανθεί το κοινό βλέποντας την παράσταση;

«Καταρχάς στηρίχτηκα στον πυρήνα του έργου, στους δυο βασικούς άξονες του: στη διαδρομή του Κοριτσιού μέσα στην συνθήκη της πολυδιψίας και στις ιστορίες που αφηγείται το Κήτος. Έπειτα, η αλληλεπίδραση των ερμηνευτών, οι δυστοπικές εικόνες που προκύπταν στις πρόβες, η μουσική και τα ηχοτοπία ολοκλήρωσαν το εγχείρημα. Στόχος μου σε κάθε νέα δουλειά είναι η έρευνα, ο ανοιχτός διάλογος με το κοινό, η μοναδικότητα μιας ενορχηστρωμένης στιγμής. Εύχομαι ο θεατής να αφεθεί σε αυτό το σύμπαν και να συναντήσει έστω και για μια στιγμή τον εαυτό του. »

Τελικά, οι ιστορίες μπορούν να μας ξεδιψάσουν;

«Άλλους ναι, άλλους όχι. Ωστόσο, σίγουρα ανακουφίζουν, εμπνέουν και παρακινούν».

Πώς θα περιγράφατε το Κήτος; Ποια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του και τι συμβολίζει για εσάς;

«Το Κήτος στην παράσταση μας είναι αυτό που έρχεται να φέρει την ισορροπία μεταξύ του Κοριτσιού και των οραμάτων της. Της υπενθυμίζει ότι είναι ακόμα ζωντανή, της αφηγείται ιστορίες που την συντροφεύουν ακόμα κι αν όλα/όλοι την έχουν εγκαταλείψει. Το Κήτος για έμενα συμβολίζει την Ελπίδα. »

Τι σας γεμίζει αισιοδοξία και τι σας εξοργίζει; Σήμερα.

«Προσπαθώ, αν και η περίοδος δεν ευνοεί, να κοιτώ ό,τι συμβαίνει με αισιοδοξία, να μην εγκλωβίζομαι σε αρνητικές σκέψεις και να μην αντιμετωπίζω τα κακώς κείμενα με γκρίνια, μιζέρια, καχυποψία και μοιρολατρία. Αυτά που με εξοργίσουν, όπως ο ρατσισμός, η κακοποίηση, η αδράνεια, η παθητικότητα, η τεμπελιά προσπαθώ να τα αντιπαρέλθω με υπομονή και δύναμη. »

Τι κάνετε για να αποφορτιστείτε έπειτα από κάθε παράσταση;

«Συνήθως κάνω ένα μεγάλο περίπατο με τον Φρανκ, τον σκύλο μου. »

INFO

BIOS Πειραιώς 84 Main

+30 210 3425335

https://www.bios.gr

Ημέρες -Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια 70΄

Τιμή Εισιτηρίου: 15 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)