Αισιόδοξοι είναι οι ειδικοί πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα έρθει η αποκλιμάκωση της πανδημίας μετά την έξαρση της Όμικρον.
Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε πενταψήφιους αριθμούς, όλα δείχνουν πως η Όμικρον είναι ήπια και δεν αυξάνει τον αριθμό των νοσηλειών, είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.
«Αυτοί που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι πάνω από το 90% ανεμβολίαστοι. Αν δείτε τα στατιστικά των ΜΕΘ από την αρχή του Σεπτεμβρίου θα δείτε ότι το ποσοστό ανεμβολίαστοι VS εμβολιασμένοι είναι 85% – 15%. Αν αναλύσετε την ομάδα των ανθρώπων που είναι μέσα στις ΜΕΘ και είναι εμβολιασμένοι, θα δείτε ότι αυτό το ποσοστό είναι άνθρωποι που έχουν ειδικά νοσήματα που δεν έχουν την ίδια ευαισθησία στο εμβόλιο. Σήμερα έχουμε 35.000 περιστατικά που αναφέρονται κάθε μέρα και οι νοσηλείες που κάνουμε είναι ανάλογες όταν είχαμε περίπου 3.000 κρούσματα την ημέρα» τόνισε ο καθηγητής.
«Η τριπλή δόση έχει αλλάξει τα δεδομένα στην Όμικρον» είπε ο κ. Λουκίδης και πρόσθεσε πως όσοι την έχουν λάβει νοσούν ήπια και το κυριότερο, αποφεύγουν τη νοσηλεία.
Ο καθηγητής είναι αρκετά αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η αποκλιμάκωση και η επάνοδος στην κανονικότητα.
Πριν από ένα αιώνα χορηγήθηκε η πρώτη ένεση ινσουλίνης
Κοιτάζοντας κανείς την πορεία της επιστήμης στο βάθος των αιώνων, συνειδητοποιεί κανείς πως η πρόοδός της έχει αλλάξει ριζικά τον πλανήτη. Έχοντας θέσει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο, προσπαθεί να τον βοηθήσει και συνεχίζει να προχωρά πάντα.
Μόλις ένας αιώνας συμπληρώθηκε από την πρώτη φορά που χορηγήθηκε ινσουλίνη. Για αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη που αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της Ιατρικής και βοήθησε να σωθούν ανθρώπινες ζωές μίλησε ο διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας.
«Η σημερινή μέρα είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές ανακαλύψεις στην σύγχρονη πραγματικότητα. Άλλαξε η ιστορία και η εξέλιξη της Ιατρικής. Η ινσουλίνη, η ορμόνη της ζωής μας, είναι εκείνη που άλλαξε την ιστορία της Ιατρικής. Όταν τα παιδιά παρουσίαζαν σακχαρώδη διαβήτη, υπήρχαν εκείνη την εποχή τσαρλατάνοι που πήγαιναν κάτω από τα παράθυρα των παιδιών και με ένα σκοινάκι έδιιναν στα παιδιά τροφές που τους απαγορεύονταν και έδιναν υποσχέσεις πως θα τους έκαναν καλά» είπε αρχικά ο κ. Ζούπας.
Καθοριστική υπήρξε η συμβολή δύο ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τορόντο οι οποίοι μετά από 6 μήνες μελετών και ερευνητικών προσπαθειών έκαναν μία σπουδαία ανακάλυψη. Αρχικά έκαναν δοκιμές πάνω σε σκύλους, όμως ήρθε η ώρα να γίνουν κλινικές δοκιμές πάνω σε ανθρώπους: το πρόσωπο αυτό ήταν ένα παιδί που λεγόταν Λέοναρτντ Τόμσον.
Οι ερευνητές στην αρχή συνάντησαν εμπόδια, ωστόσο με τη βοήθεια ενός βοηθού του τμήματος Παιδιατρικής, ο οποίος προσφέρθηκε να κάνει εκείνος την ένεση στο παιδί, κατάφεραν να γράψουν ιστορία και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους.