Παρά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοίού και, ακόμη χειρότερα, την αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει τη χαλάρωση των μέτρων σε κάποιους κλάδους.
Ρόλο θα παίξει βέβαια η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί πάντα τις εισηγήσεις της… κατά γράμμα.
Αυτή τη φορά, στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης έχει τεθεί η παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν πριν την Πρωτοχρονιά και έχουν ισχύ έως τις 17 Ιανουαρίου. Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας και, όπως είπε, η κυβέρνηση θα περιμένει την εισήγηση των ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της.
«Την Τετάρτη θα γίνει καινούργια συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται. Θα γίνουν οι εισηγήσεις και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση και στα γήπεδα.
Τι εξετάζεται
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, εξετάζονται δύο στάδια χαλάρωσης των περιορισμών:
- Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από χίλια άτομα (εμβολιασμένοι/νοσήσαντες).
- Επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων στις 12.00 το βράδυ.
Αύριο, Τρίτη, αναμένεται οι ειδικοί να έχουν την πρώτη, άτυπη σύσκεψη για το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής θα επιθυμούσαν τα μέτρα να παραταθούν για μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου.
Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα
- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
- Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων που, όπως επεσήμανε, έγινε με γνώμονα τους αυστηρούς ελέγχους.
Σε ερώτηση για το πώς θα καλυφθούν τυχόν κενά στην εκπαίδευση λόγω κρουσμάτων, είπε πως «τρεις είναι οι τρόποι διαχείρισης των αρρυθμιών που περιμένουμε: αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις ίδιες τις σχολικές μονάδες, νέες προσλήψεις και η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση που χρειαστεί».
«Η κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις οικογένειές τους» διαβεβαίωσε ο Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι «προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες», όπως συμβαίνει σε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
«Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Γι’ αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών, που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου), αλλά και με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη, από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις», ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε πως η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. «Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Όποτε κλείνει ένα τμήμα, είτε λόγω κοροναϊού, είτε λόγω φυσικών καταστροφών, αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα «κλειστά χαρτιά» της Όμικρον – Δύσκολη η κατάσταση για τουλάχιστον τρεις μήνες, λέει ο ΠΟΥ
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, με γνώμονα την επιδημιολογική πορεία της χώρας, αλλά και την οικονομία, παίρνει τις αποφάσεις της πότε για την επιβολή νέων μέτρων και πότε για την άρση τους, οι ειδικοί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία.
Μπορεί η παραλλαγή Όμικρον να έχει δημιουργήσει αισιοδοξία για την ήπια νόσηση που προκαλεί, ωστόσο, ο ειδικός απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Cοvid-19, Ντέιβιντ Ναμπάρο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κατάσταση σχετικά με την πανδημία θα είναι «δύσκολη για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος» της πανδημίας, αν και «μπορούμε να δούμε ότι το τέλος είναι ορατό», προειδοποιώντας όμως ότι «θα υπάρξουν κάποια χτυπήματα πριν φτάσουμε εκεί».
Και σημείωσε ότι ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται και ότι ο κόσμος θα δει περισσότερες παραλλαγές, προειδοποιώντας ότι πολλά μέρη του κόσμου είναι επί του παρόντος «εντελώς κατακλυσμένα».
Μανωλόπουλος: Άμεσα θα δούμε 60.000 κρούσματα
Ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εκτίμησε ότι σήμερα ή αύριο μπορεί τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού να φθάσουν ακόμη και τις 60.000, προσθέτοντας ότι αναμένει αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε θετικό τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self tests, καθώς δεν θα κυκλοφορούν έξω και έτσι θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού, παρότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικό. Μίλησε επίσης για τα δύο φάρμακα κοροναϊού, που αναμένει το επόμενο διάστημα η Ελλάδα. Το φάρμακο της Merk θα είναι άμεσα διαθέσιμο, «είναι όμως αυτό που μας ενθουσιάζει λιγότερο, γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική, αλλά μόνο γύρω στο 30%», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι πραγματικά εντυπωσιακή, στο 90%, είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer, που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το Μάρτιο. Η λήψη του φαρμάκου αυτού γίνεται από το στόμα με την εκδήλωση συμπτωμάτων, ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του και οι 9 στους 10 γλιτώνουν τη σοβαρή νόσηση που οδηγεί στο νοσοκομείο.
ΠΟΕΔΗΝ: «Λάθος αντίληψη ότι έχουμε να κάνουμε με ήπια νόσηση λόγω Όμικρον»
Καμπανάκι κινδύνου για σημάδια χαλάρωσης απέναντι στον κοροναϊό κρούει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι είναι «λάθος» η αντίληψη πως, επειδή έχουμε να κάνουμε με ήπια νόσηση λόγω της Όμικρον, «ξεμπερδεύουμε» με την πανδημία.
Και υπογράμμισε πως είναι «λάθος αντίληψη ότι έχουμε να κάνουμε με ήπια νόσηση λόγω της μετάλαξης Όμικρον, ότι ξεμπερδεύουμε με τον κοροναϊό. Οδηγεί σε χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Δεν μπορεί να λέγεται μια τέτοια άποψη με γεμάτα τα νοσοκομεία, κοσμοσυρροή στα ΤΕΠ κοροναϊού, υπερδιπλάσιες εισαγωγές και δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό εκτός ΜΕΘ».
Ο κορωνοϊός να γίνει κρύωμα
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ μίλησε ο Παναγής Γαλιατσάτος, Επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη της Όμικρον γέμισε τα νοσοκομεία με ασθενείς, ωστόσο οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σαν απλό κρύωμα.
«Η πανδημία ακόμα είναι εδώ. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα, τώρα έχουμε πιο πολλά δωμάτια με ασθενείς που είναι άρρωστοι. Η πανδημία είναι εδώ, πρέπει να προσέχουμε. Οι ασθενείς που έχουμε, το 90% δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι υπόλοιποι που έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις και έλαβαν την booster δόση είναι στο σπίτι», είπε ο κ. Γαλιατσάτος.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, υπάρχει αρκετός κόσμος και κράτη που δεν έχουν πάρει τα εμβόλια. Μπορεί να υπάρξει τέταρτη δόση, αλλά να μην ξεχνάμε ότι κάναμε άλλα τόσα εμβόλια για άλλες αρρώστιες, όπως η ευλογιά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε: «Η πανδημία θα φύγει, θα τελειώσει κάποτε, αλλά δεν σημαίνει ότι ο κοροναϊός θα φύγει. Να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον κοροναϊό σαν κρύωμα. Εάν τον κρατήσουμε σαν κρύωμα που δεν στέλνει πολλούς ασθενείς στο νοσοκομείο, νικήσαμε και μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας», κατέληξε.