Με τη χώρα να βρίσκεται στην αιχμή της μάχης έναντι του κορωνοϊού ανασύρεται και πάλι από τα κυβερνητικά συρτάρια το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Οι επιστρατεύσεις ιδιωτικών γιατρών, η δέσμευση κρεβατιών από ιδιωτικές κλινικές, οι συμπράξεις με στρατιωτικά νοσοκομεία και η μετατροπή νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ (με πρώτο το «Σισμανόγλειο») σε δομές αποκλειστικά για τη διαχείριση ασθενών με COVID ήδη δρομολογούνται, καθώς η Ομικρον αποδεικνύεται πως δεν αποτελεί… ήπια απειλή για τα συστήματα υγείας.
Αλλωστε, εκτιμάται ότι ακόμα κι αν ισχύσει το καλό σενάριο (το οποίο είναι και επικρατέστερο με βάση τη διεθνή εμπειρία) για ένα οξύ αλλά συνάμα ήπιο 5ο κύμα που πιθανόν να κορυφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου φέρνοντας στα όρια τις αντοχές των υγειονομικών.
Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι πληθαίνουν οι επιστημονικές φωνές που κάνουν λόγο για 800 (ίσως και περισσότερους) διασωληνωμένους ασθενείς έως τα τέλη του μήνα.
Υπό τις κρίσιμες αυτές εξελίξεις στη φαρέτρα αναμένεται να προστεθούν σύντομα – εντός των επόμενων εβδομάδων – οι νέες αντι-ιικές θεραπείες, με τις πρώτες παρτίδες (κατά πληροφορίες) να έχουν περάσει ήδη τα σύνορα της χώρας.
Ετσι, αμέσως μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι γιατροί θα λάβουν το «πράσινο φως» για τη χορήγησή τους, επιχειρώντας να στήσουν ένα επιπλέον… ανάχωμα στο σαρωτικό πέρασμα της Oμικρον.
Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί