Τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών, θα φέρουν τα νέα μέτρα που έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι των λοιμοξιολόγων, αν και εφόσον υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Τα νέα μέτρα εξετάζονται δεδομένης της δύσκολης φάσης που διανύει η χώρας μας, σε ότι αφορά στην πανδημία, με τα κρούσματα να κινούνται σε πολύ υψηλά ποσοστά και την μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει.
To παραπάνω επιβεβαίωσε και ο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ.
«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί»
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες αφορά πως θα ανακοπεί το πολύ μεγάλο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα χωρίς μεγάλες διαταραχές.
Εξήγησε πως εκτός από το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν ως σώμα την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Όμικρον δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ
Να σημειωθεί ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον, έχει δημιουργήσει ασφυξία στις απλές κλίνες για κοροναϊό των νοσοκομείων, αλλά και ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, . Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου ανέβηκε κατακόρυφα στους 511 ασθενείς, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση, στην Αττική προστίθενται περίπου 800 απλές κλίνες Covid. Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί, μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο από την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει η επίταξη των ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία και Θράκη, στις ειδικότητες πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών ιατρών.
Παρήγορο στοιχείο είναι το γεγονός πως η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές, και όλοι οι ασθενείς είναι φορείς μόνο της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς και ότι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων συγκλίνουν στη διαπίστωση πως σε 2 με 3 εβδομάδες αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος.
Στον Ευαγγελισμό η κατάσταση θυμίζει το τρίτο και τέταρτο κύμα της πανδημίας με τα 160 από τα 180 κρεβάτια της κλινικής covid να είναι γεμάτα και τις αντίστοιχες ΜΕΘ να έχουν σχεδόν καλυφθεί από ασθενείς. Κι αυτά ενώ λείπουν από το νοσοκομείο 100 υγειονομικοί που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον.
Και το νοσοκομείο Γεννηματάς γονατίζει με την εφημερία να δέχεται 250 επισκέψεις ασθενών με κοροναϊό και οι εισαγωγές να ξεπερνούν τις 50 την ώρα που από το προσωπικό λείπουν 70 άτομα προσωπικό.
«Δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές. Δηλαδή αν βγαίνουν 70 γιατροί και νοσηλευτές κάθε δυο μέρες με λοίμωξη και πέρι να είναι καραντίνα 10 μέρες τα νοσοκομεία καταλαβαίνετε πρέπει να κλείσουν» ανέφερε ο εντατικολόγος «Γ. Γεννηματάς» Θανάσης Ματζιώρος.
Γιατί εξετάζονται νέα μέτρα
Ο λόγος που η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι αυτές που θα δούμε την μεγάλη κορύφωση των κρουσμάτων, με δεδομένο ότι τις εβδομάδες θα καταγράφεται και όλη η περίοδος των γιορτών.
Για να συγκρατηθεί αυτό το κύμα και να ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή του στο τέλος του μήνα θα πρέπει ληφθούν περισσότερα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.
Ποια μέτρα έχουν ληφθεί
Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού έφερε έκρηξη κρουσμάτων και αυτό με τη σειρά του οδήγησε τόσο σε νέο, χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή των PCR test, όσο και σε αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης.
Επίσης, άλλαξαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η επέλαση του κοροναϊού επηρέασε και τον εορτασμό των Θεοφανίων.
Έρχονται νέα μέτρα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση, αλλά και οι λοιμωξιολόγοι έχουν στο τραπέζι τους νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του φονικού ιού.
Τα μέτρα αυτά θα εστιάζουν κυρίως στην εστίαση, καθώς και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Οι εισηγήσεις που υπάρχουν αναφορικά με την εστίαση είναι να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των πελατών μέσα στα καταστήματα.
Το δεύτερο μέτρο είναι να υπάρξει πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης, με την επίδειξη αρνητικού rapid test.
Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να την επιβάλει στις ηλικίες 50 ετών και άνω ή 55 ετών και άνω.
Οι δύο αυτές ηλικιακές κατηγορίες έχουν δείξει μικρή άνοδο στον εμβολιασμό τον τελευταίο καιρό, ωστόσο δεν έχουν ακόμα φτάσει στο επιθυμητό σημείο, όπως για παράδειγμα οι ηλικίες 65 ετών και άνω.