Πέθανε ο Σίντνεϊ Πουατιέ

Ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που τιμήθηκε με το όσκαρ Α ρόλου

Ο Σιντνεϊ Πουατιέ που πέθανε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου σε ηλικία 95 έτών, είναι ο πρώτος αφροαμερικανός ηθοποιός που όχι μόνον μπόρεσε να καταξιωθεί ως σταρ του Χόλιγουντ σε μια σκληρή εποχή για τους ομόχρωμούς του αλλά κατάφερε να αποσπάσει και το Οσκαρ πρώτου ρόλου έχοντας παίξει στο «Κάτω από το βλέμμα του Θεού» του Ραλφ Νέλσον, εν έτει 1963.

Κανείς άλλος αφροαμερικανός ηθοποιός δεν είχε καταφέρει κάτι παρόμοιο μέχρι τότε ·για την ακρίβεια, το πρώτο Οσκαρ που δόθηκε ποτέ σε αφροαμερικανό ηθοποιό ήταν το 1940 όταν η Χάτι Μακ Ντάνιελ κέρδισε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου γα το «Οσα παίρνει ο άνεμος».

Στα 74 χρόνια του, ο ηθοποιός και ενίοτε σκηνοθέτης τιμήθηκε με ένα ειδικό Οσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο. Η προσφορά αυτή αντιστοιχεί με παραπάνω από σαράντα ταινίες, μερικές από τις οποίες άφησαν εποχή: «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα» (1955), «Ετσι σπάσαμε τις αλυσίδες» (1958) , «Η ιστορία ενός εγκλήματος» (1967), «Στον κύριό μας με αγάπη» και «Μάντεψε ποιός θα έρθει το βράδυ» (1967).

Γεννημένος στη Φλόριντα το 1927, ο Πουατιέ μεγάλωσε στις Μπαχάμες και όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ ,μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο στη Νέα Υόρκη. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του έγινε το 1950 στο θρίλερ «Αδιέξοδο».

Το 1992 ο Πουατιέ τιμήθηκε με το βραβείο για την συνολική προσφορά του από το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο, ενώ από τον κινηματογράφο αποσύρθηκε το 2001.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.