Μια από τις πιο ελκυστικές πρωτεύουσες του κόσμου, όχι μόνο λόγω των κλιματικών συνθηκών αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, είναι η Αθήνα για όσους επιλέγουν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Η ελληνική πρωτεύουσα με βαθμολογία 71,23 στην κλίμακα του 100 κατατάσσεται στην 48η θέση ανάμεσα στους 80 προορισμούς παγκοσμίως που πληρούν τα κριτήρια τα οποία αναζητούν οι «ψηφιακοί νομάδες». Τα κριτήρια αυτά είναι η δυνατότητα χορήγησης Digital Nomad Visa, τα φορολογικά κίνητρα, η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Cities Best Facilitating Remote Work», η Αθήνα προπορεύεται άλλων ευρωπαϊκών προορισμών όπως το Παρίσι, το οποίο με βαθμολογία 68,30 βρίσκεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα στην 61η θέση, ή η Ρώμη, που με σκορ 66,37 κατατάσσεται 20 θέσεις χαμηλότερα από την Αθήνα, στην 68η θέση.
Ανέρχεται σταδιακά
Η Αθήνα επίσης συγκεντρώνει υψηλότερη βαθμολογία και σε σχέση με διεθνείς προορισμούς για digital nomads, όπως το Χονγκ Κονγκ (60ή θέση) ή η Νέα Υόρκη (75η παγκοσμίως). Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύει η έρευνα «Cities Best Facilitating Remote Work» της WorkMotion, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα ανέρχεται σταδιακά στις προτιμήσεις των πολιτών τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Η εν λόγω μελέτη κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την πρόοδο που έχουν κάνει για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» αξιολογώντας μια σειρά από παραμέτρους.
Πρώτη η Μελβούρνη
Η Μελβούρνη είναι η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη στον δείκτη, με καλή βαθμολογία για τους παράγοντες συμμόρφωσης στην απασχόληση, την ευτυχία των πολιτών και την ύπαρξη Digital Nomad Visa. Το Μόντρεαλ και το Σίδνεϊ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Στο top 10 των χωρών που διαθέτουν το καλύτερο περιβάλλον για τους «ψηφιακούς νομάδες» την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Γουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) και ακολουθούν Πράγα, Τορόντο, Ταλίν (Εσθονία), Ζάγκρεμπ, Σιγκαπούρη και Δουβλίνο στη 10η θέση.
Χορήγηση βίζας
Ανάμεσα στις 80 χώρες που πληρούν τα κριτήρια τα οποία αναζητούν οι «ψηφιακοί νομάδες» μόλις οι 16 έχουν κάνει πρόοδο στο θέμα της χορήγησης Digital Νomad Visa, που θεωρείται σημαντικό δέλεαρ για τους «ψηφιακούς νομάδες», αφού ρυθμίζει τους όρους εργασίας των εξ αποστάσεως εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους στη χώρα μετεγκατάστασης.
Η Ελλάδα συγκεντρώνει πολύ ικανοποιητική βαθμολογία σε μια σειρά από τομείς όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το κόστος στέγασης, η πολιτική σταθερότητα, το επίπεδο ασφάλειας και η ποιότητα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, Ως προς τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η χώρα, βαθμολογείται με 60,51 – στην κλίμακα του 100 – ενώ συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία και συγκεκριμένα 86,06 στο κόστος στέγασης. Επίσης, αξιολογείται θετικά σε τομείς όπως η πολιτική σταθερότητα (71,90), η ασφάλεια (85,59), οι ίσες ευκαιρίες προς τις μειονότητες (94,35) και το φύλο (95,41), η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (83,24) και οι χαμηλές (σχετικά) τιμές των τροφίμων (83,94).
Στον ρυθμό του 5G ο πλανήτης
Στον ρυθμό του 5G κινείται ο πλανήτης. Η διείσδυση της τεχνολογίας 5G είναι αλματώδης, παρά τις ελλείψεις εξαρτημάτων που πλήττουν και την αγορά των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι παγκόσμιες συνδέσεις σε δίκτυα 5G θα τριπλασιαστούν εφέτος και θα φτάσουν τα 637 εκατ. μέχρι τα τέλη του έτους ενώ προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν το 2022 και θα ξεπεράσουν τις 1,34 δισ. συνδέσεις.
Οπως αναφέρουν οι τελευταίες εκθέσεις αναλυτών τεχνολογίας, παρά την ασθενή ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές οι συσκευές με δυνατότητα 5G μέχρι στιγμής συνεχίζουν να βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα χέρια των καταναλωτών στις πιο προηγμένες αγορές του κόσμου.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στη Δυτική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Κίνα και άλλες προηγμένες αγορές της Ασίας συνεχίζουν να αναπτύσσουν κανονικά τα δίκτυα 5G, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που είχε δημιουργήσει η πανδημία. Στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, το 5G βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αντιπροσωπεύει το 30% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας ως το τέλος του 2021.
Οι ισχυρές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εν όψει των Χριστουγέννων – σύμφωνα με τους αναλυτές – θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να επιτύχουν διείσδυση 25% ως τα τέλη του 2021, ξεπερνώντας την κινεζική αγορά, παρά το γεγονός ότι η Κίνα ήταν πρώτος οδηγός για το 5G.
Αντίθετα, στη Δυτική Ευρώπη η διείσδυση του 5G εξακολουθεί να υστερεί σε ορισμένες αγορές, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις δημοπρασίες φάσματος. Αν και η ταχύτητα της διείσδυσης του 5G βελτιώνεται, αυτή η σχετικά ήπια εκκίνηση σημαίνει ότι το 5G δεν θα αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή μέχρι το 2024.
Αν και η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις (2η στην ΕΕ) υστερεί στη διείσδυση κινητής ευρυζωνικότητας, στις τιμές των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών και στην κάλυψη 5G (5G coverage). Η είσοδος του 5G στην Ελλάδα, με τα νέα δίκτυα να λειτουργούν εμπορικά από τις πρώτες ημέρες του 2021, δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Με την πάροδο του χρόνου η επίδραση του 5G αναμένεται να είναι τεράστια, καθώς θα έχει εφαρμογή σε δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής και της δημόσιας σφαίρας. Από την «έξυπνη» γεωργία μέχρι τη ρομποτική ιατρική, τα αυτόνομα οχήματα που θα κινούνται σε έξυπνους δρόμους και πόλεις, τα δίκτυα 5G θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, διευρύνοντας τις δυνατότητές τους.