Στο στόχαστρο των προκλήσεων της Αγκυρας μπαίνει ξανά το Καστελλόριζο καθώς το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας δημοσίευσε προχθές στον λογαριασμό του στο Τwitter ένα βίντεο προσομοίωσης τουρκικής «απόβασης» με… μαγιό στο ακριτικό νησί.
Το προπαγανδιστικό βίντεο αρχίζει με την προκλητική ομιλία που είχε κάνει παραμονές των Χριστουγέννων ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και με τη φράση ότι «το Καστελλόριζο απέχει μόλις 1.950 μέτρα από τις ακτές της Τουρκίας. Ενας σπουδαστής μας της Σχολής Πολέμου μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας».
Στη συνέχεια, το ίδιο βίντεο παρουσιάζει κολυμβητές της Ακαδημίας Πολέμου ντυμένους με κολυμβητικές στολές να κολυμπούν 1.950 μέτρα, μέχρι το νησί Τούζλα. Δηλαδή ακριβώς την ίδια απόσταση που χωρίζει τις τουρκικές ακτές από το Καστελλόριζο και έπειτα να ζητωκραυγάζουν για το… κατόρθωμά τους.
Το βιντεάκι αγγίζει τα όρια του γελοίου και δεν προκαλεί καμία ανησυχία στο ελληνικό Πεντάγωνο.
Αλλά βέβαια ο στόχος των Τούρκων είναι άλλος. Επιμένουν και επαναφέρουν στον προσκήνιο τον πάγιο ισχυρισμό τους ότι το Καστελλόριζο βρίσκεται τόσο κοντά στην Τουρκία και στην ηπειρωτική ακτή της και ως εκ τούτου δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Αυτή την πάγια τουρκική αξίωση υπενθυμίζει το προπαγανδιστικό βίντεο. Εξάλλου και προχθές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε αυτόν τον ισχυρισμό.
«Το Καστελλόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων. Είναι τόσο κοντά. Ζητούν θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για αυτό το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων».
«Ξέρουμε τα τουρκικά παιχνίδια»
Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας και την Αθήνα είναι ότι οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα σε κάθε σημείο της χώρας όπως και στο Καστελλόριζο.
Στο ακριτικό νησί εξάλλου είχε βρεθεί παραμονές των Χριστουγέννων ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς – γι’ αυτό και οι δηλώσεις Ακάρ μάλλον δεν ήταν καθόλου συμπτωματικές – και είχε διαπιστώσει το υψηλό ηθικό των κατοίκων αλλά και της Διοίκησης Αμυνας του νησιού (ΔΑΝ Μεγίστης).
Πάντως τη δική του απάντηση στον τούρκο υπουργό Αμυνας και στο προπαγανδιστικό βίντεο έστειλε και ο δήμαρχος Καστελλόριζου Γιώργος Σαμσάκος, διαμηνύοντας πως «ο Ακάρ μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτά τα προκλητικά παιχνίδια της Τουρκίας τα ξέρουμε και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».
Στο μεταξύ, οι Τούρκοι συνεχίζουν την πάγια προκλητική ρητορική των τελευταίων μηνών αξιώνοντας αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Αγκυρα επαναφέρει συνεχώς στο προσκήνιο αυτό το θέμα και δεν αποκλείεται αυτό να φανερώνει και έναν εκνευρισμό της για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα (Rafale, φρεγάτες Belh@rra).
Προχθές, για παράδειγμα, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα ότι η Ελλάδα εξοπλίζει 16 από τα 23 νησιά που κατά την Αγκυρα θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Οταν ρωτήθηκε δε για το αν θα αλλάξει η ισορροπία στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας με την αγορά των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, επιχείρησε εκ νέου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα απαντώντας πως οι προσπάθειες αυτές «είναι μάταιες».
Παραβιάσεις με drone
Την ίδια ώρα η Αγκυρα όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα επιλέγει να προκαλεί στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές καταγράφηκε ρεκόρ παραβιάσεων από ένα τουρκικό UAV μέσα σε μία ημέρα, 34 τον αριθμό.
Μάλιστα το ίδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε και υπέρπτηση στη νήσο Κανδελιούσα, δυτικά της Νισύρου, σε ύψος 19.000 πόδια. Αυτή ήταν η δεύτερη υπέρπτηση που έχει πραγματοποιήσει τουρκικό UAV έπειτα από αυτήν τον Οκτώβριο του 2019 στη Ρω.
Μάλιστα, μέσα στο 2021 οι παραβιάσεις και παραβάσεις από UAV’s ξεπέρασαν τις 60. Εκτίμηση των ελλήνων επιτελών είναι πάντως ότι οι Τούρκοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα UAV’s για να απασχολούν τα ελληνικά μαχητικά καθώς τα δικά τους F-16 έχουν χαμηλές διαθεσιμότητες.