Η έξαρση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρα προκαλεί ανησυχίες στην Αθήνα καθώς μπορεί η τουρκική προκλητικότητα να μην έχει ξαναλάβει διαστάσεις ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού του 2020 με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ωστόσο, αν και το κύριο βάρος φαίνεται να πέφτει στο Κυπριακό, σταθερά η Τουρκία εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση με ρητορικές εξάρσεις αλλά και ενέργειες που δείχνουν σαφέστατη διάθεση επιβουλής στο Αιγαίο.
Έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί
Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι αυτή η τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα «έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και δεν είναι τυχαίο ότι επανέλαβε το μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του casus belli.
Τις προθέσεις της για το 2022 η Τουρκία τις έδειξε πριν καλά – καλά φύγει το 2021 όταν παραμονή πρωτοχρονιάς εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά όλο το χρόνο.
Η τουρκική Navtex αφορά θαλάσσια περιοχή του βόρειου Αιγαίου που εκτείνεται μεταξύ της Χερσονήσου του Άθω και της Ίμβρου, σε μία έκταση που εκτείνεται κάθετα προς τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την Λήμνο, τη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά προς τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, αλλά και προς τη Θάσο. Διόλου τυχαία καθώς πρόσφατη είναι η δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας από πλευράς Ερντογάν για τις ΗΠΑ και το ρόλο τους στην Αλεξανδρούπολη.
Στο στόμα της Τουρκίας
Μόλις προχθές οΤούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου βάζοτας στο στόχαστρό του 16 ελληνικά νησιά βάζοντας στο «στόμα της Τουρκίας» νησιά όπως η Χίος, η Σάμος και οι Οινούσσες.
Επιπλέον αμφισβήτησε τόσο το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όσο και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Και όπως είναι φυσικό μόνιμη επωδός της τουρκικής ηγεσίας και προσωπικά του Χουλουσί Ακάρ είναι η αντιστροφή της πραγματικότητας και η επίρριψη ευθυνών στην Ελλάδα για …προκλητική συμπεριφορά.
Μάλιστα αυτή η ρητορική συνοδεύεται από τις συνεχείς εναέριες παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ενώ σε συνέχεια των όσων εκτυλίχθηκαν τα Χριστούγεννα με φόντο το Καστελόριζο και τις εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ ότι το νησί απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, προπαγανδιστικό βίντεο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δείχνει σπουδαστές της Ακαδημίας Πολέμου να κολυμπούν προς την Τούζλα που απέχει… 1.950 μέτρα.
Το Αιγαίο, τα Rafale και η αιματοβαμμένη νίκη
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί πήρε τη σκυτάλη και επιδόθηκε σε ένα παραλήρημα γεμάτο από απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας με αφορμή την αγορά των γαλλικών Rafale. Έφτασε δε στο σημείο να μιλάει για άλλη μια τουρκική νίκη με αίμα!
«Η κούρσα εξοπλισμών της Ελλάδας, η παραβίαση του νόμου στο Αιγαίο και η εισβολή σε θαλάσσιες περιοχές της δικής μας δικαιοδοσίας είναι αχώνευτο ζήτημα», ανέφερε, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο Μπαχτεσλί.
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, sabah.com.tr, ο εταίρος του Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε επίσης: «Το κράτος που αγκαλιάζει το PKK και το FETO (την οργάνωση του Γκιουλέν) πρέπει να σταματήσει αμέσως να δοκιμάζει την υπομονή μας. Το τέλος όσων υποδαυλίζουν τις διαμάχες στο Αιγαίο είναι η απογοήτευση. Το τέλος των σκληρών τους φιλοδοξιών είναι η ήττα», είπε.
Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να βασίζονται πολύ στα πολεμικά αεροσκάφη που αγόρασαν από τη Γαλλία. Κανείς δεν πρέπει να μας κάνει επίδειξη δύναμης. Το Αιγαίο ή θα είναι θάλασσα ειρήνης ή το τουρκικό έθνος ξέρει πώς να υπογράψει άλλη μια νίκη με το αίμα και την ψυχή του. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο δίκαιο της καλής γειτονίας όσο υπάρχει ακόμη χρόνος…».