Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με τον υπουργό Άμυνας, της γειτονικής χώρας, να σέρνει τον χορό.
Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, το υπουργείο δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, προπαγανδιστικό βίντεο που στοχεύει το Καστελλόριζο.
Το βίντεο αρχικά δείχνει τις δηλώσεις Ακάρ στις 24 Δεκέμβρη , σύμφωνα με τις οποίες το Καστελόριζο είναι σε απόσταση 1.950 μέτρων από την Τουρκία και οι σπουδαστές της ακαδημίας Πολέμου μπορούν να φτάσουν εκεί κολυμπώντας.
Στη συνέχεια δείχνει χάρτη με τα τουρκικά παράλια και ακολουθούν Τούρκοι σπουδαστές να κολυμπούν, προς την Τούζλα που απέχει 1.950 μέτρα.
Millî Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulunda (DHO) eğitimlerine devam eden Harbiyeliler; “Planlı Açık Deniz Yüzme Eğitimleri” kapsamında, DHO İç Liman’dan 1.950 metre mesafedeki Tuzla Adası’na yüzerek gitti.@msuedutr pic.twitter.com/YMyXJTRbi9
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) January 1, 2022
Περί αποστρατιωτικοποίησης
Το βίντεο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της Άγκυρας, που λόγω και της άσχημης οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, κορυφώνει την εμπρηστική ρητορική.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέφερε το προκλητικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αξιώνοντας να μην γίνονται τελετές σε Σάμο, Χίο και Οινούσες διότι είναι … πρόκληση για την Τουρκία.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης λέει: ‘Υπάρχουν 23 νησιά, δεν μπορούν να εξοπλιστούν’. 16 από αυτά έχουν εξοπλιστεί. Όταν το λέμε αυτό, οι άνθρωποι (σ.σ. Έλληνες) λένε ότι ‘μας απειλούν’. Τα εξοπλίσατε, κάνατε λάθος. Μετά σηκώνονται και το λένε πρόκληση. Πραγματοποιούν εορταστικές εκδηλώσεις στη Χίο, στη Σάμο, στις Οινούσσες ‘μέσα στο στόμα μας’», ισχυρίστηκε ο Ακάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ».
«Αυτό είναι πρόκληση. Αν αυτά δεν είναι πρόκληση, τι είναι;», αναρωτήθηκε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας: «Είπαμε να μιλήσουμε και να διαπραγματευτούμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Υπάρχουν οι συνομιλίες των υπουργείων Εξωτερικών, από την άλλη πλευρά υπάρχουν συνομιλίες αποκλιμάκωσης εντός του ΝΑΤΟ. Οι άνθρωποι δεν έρχονται στη συνάντηση», ισχυρίστηκε.
Για το Καστελλόριζο
Στην ίδια συνέντευξη, έγινε αναφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και εξηγήθηκε από τον Ακάρ, γιατί – κατά τους Τούρκους – αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας.
«Ούτε στην ιστορία, ούτε σήμερα, υπάρχει νησί με 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Το κολυμβητήριο της Στρατιωτικής Σχολής είναι 2 χιλιάδες μέτρα μακριά. Το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων. Είναι τόσο κοντά. Ζητούν θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γι’ αυτό το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από την άλλη, εργάζονται για νέες συμμαχίες. Είμαστε ήδη σε συμμαχία, τι ψάχνετε;», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός.