Προετοιμασία 15’ Μαγείρεμα 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ (για 25 καναπεδάκια)
800 γρ. χταπόδι κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο στο ψυγείο
25 φέτες ψωμί, ψημένες με αλατοπίπερο, λάδι και ρίγανη
100 ml βαλσάμικο
50 γρ. μέλι
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 ποτήρι νερό
Λίγο ξίδι για το βράσιμο
3 μπαχάρια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό να βράσει, λίγο ξίδι και το μπαχάρι. Προσθέτουμε το χταπόδι, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά. Το γυρνάμε ανά τακτά διαστήματα ώσπου να μαλακώσει και να είναι ευχάριστο στη γεύση.
Για τη μαρμελάδα βαλσάμικο, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό διπλάσιο του ύψους τους. Τα αφήνουμε να βράσουν με τη ζάχαρη. Οταν φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά προσθέτουμε το μέλι και το βαλσάμικο. Το βράζουμε λίγο ακόμα ώσπου να δέσει ωραία και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε πάνω σε μια φέτα ψωμί τη μαρμελάδα και 15-20 γρ. χταπόδι, καθώς και λίγο μαϊντανό ή σχοινόπρασο για γαρνιτούρα.