Κύμα στο κύμα: Ετσι περιγράφουν οι επιστήμονες τα όσα θα εξελιχθούν στη χώρα μας, καθώς η μετάλλαξη Ομικρον απλώνει κάθε ημέρα που περνάει τα δίχτυα της στην κοινότητα, την ώρα που η Δέλτα συνεχίζει να «σφυροκοπά» τα νοσοκομεία. Τα μελλούμενα, συνεπώς, δεν είναι αισιόδοξα, ακόμη κι αν ισχύσει το καλό σενάριο που θέλει τη νέα μετάλλαξη λιγότερο νοσογόνο από την έως και σήμερα επικρατούσα Δέλτα.
Οι… παθογένειες της χώρας μας που την κάνουν ευάλωτη στη νέα παραλλαγή – κι ας αποδειχθεί ότι ευθύνεται για ηπιότερη νόσηση – είναι δύο: Αφενός η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, ιδίως στον πιο ευάλωτο πληθυσμό άνω των 60 ετών, καθώς δύο στους δέκα επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Αφετέρου το νέο κύμα θα προσκρούσει στο ΕΣΥ σε μια χρονική στιγμή που στις κλινικές του νοσηλεύονταν έως προχθές περί τους 4.000 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Από αυτούς υπενθυμίζεται ότι σταθερά οι 660 και πλέον βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, «ροκανίζοντας» τις αντοχές των ΜΕΘ.
Αμεση λήψη μέτρων
Υπό τα δεδομένα αυτά, το αίτημα των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την άμεση λήψη μέτρων ήταν αναμενόμενο. Με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα εφετινά Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε με υποχρεωτική μάσκα παντού (δηλαδή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και διπλή μάσκα ή μάσκα ισχυρής προστασίας (ΚΝ-95). Ο κ. Πλεύρης απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κοινωνικές συγκεντρώσεις ή εξόδους σε χώρους διασκέδασης. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου οπότε, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα. Επιπλέον μέτρα όμως λαμβάνονται και για τους ταξιδιώτες που περνούν τα ελληνικά σύνορα, καθώς θα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε διπλό rapid test (την 2η και την 4η ημέρα παραμονής τους στη χώρα μας).
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενδεικτικό της κρίσιμης φάσης στην οποία εισερχόμαστε είναι ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης τα μέλη της Επιτροπής ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα – εγκαταλείποντας το μοντέλο των συναντήσεων ανά 15ήμερο – με στόχο την άμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας.
Οι προβλέψεις άλλωστε δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σήμερα υπολογίζεται πως το 1%-2% επί του συνόλου των ημερήσιων κρουσμάτων οφείλονται στην Ομικρον. Δεδομένων όμως των υψηλών ταχυτήτων που ανεβάζει όταν βρίσκει γόνιμο έδαφος, εκτιμάται πως σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων πιθανόν να ευθύνεται για το 50% των μεταδόσεων εκθρονίζοντας τη Δέλτα.
Επιπρόσθετα η πρόσφατη παρουσία της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης που επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης αποδεικνύει ότι μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι εστίες. Αντίστοιχα, στον ΕΟΔΥ έχει σημάνει ένας παράλληλος συναγερμός έπειτα από προειδοποιήσεις ομάδων που επεξεργάζονται προγνωστικά μοντέλα, δείχνοντας τα Χανιά, το Λασίθι, τη Λέσβο και τη Λακωνία ως περιοχές που φαίνεται να «φωλιάζει» η νέα μετάλλαξη.
Τηλεργασία και εστίαση
Η κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη τη διάχυτη αγωνία των ειδικών, εμφανίζεται προετοιμασμένη να ακούσεις τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, ακολουθώντας τον βηματισμό της Γηραιάς Ηπείρου. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το πρώτο στίγμα για εκείνα που θα ακολουθήσουν μετά την Πρωτοχρονιά όταν στις αρχές της εβδομάδας (κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου) αναφέρθηκε στις δοκιμασμένες λύσεις της τηλεργασίας και των ρυθμίσεων που αφορούν το ωράριο εστίασης και διασκέδασης.
Στο πλαίσιο αυτό, η δεύτερη γραμμή άμυνας που ήδη σχεδιάζεται και θα εφαρμοστεί από τις πρώτες ημέρες του 2022 στοχεύει στην ελεγχόμενη εξάπλωση του νέου στελέχους στη χώρα μας μέσα στον Ιανουάριο, θέτοντας όρια σε εκείνες τις συνήθειες που αυξάνουν τις μεταδόσεις.
Ετσι, η νυχτερινή «καραντίνα» είναι ακόμη ένα μέτρο που δεν αποκλείεται, όπως και η σημαντική μείωση της χωρητικότητας στα κέντρα διασκέδασης με τις σχετικές εισηγήσεις να επιμένουν ότι οι θαμώνες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά καθήμενοι.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις το πιθανότερο είναι να εφαρμοστούν και στους χώρους εστίασης με μεγαλύτερες αποστάσεις στα τραπέζια. Περιορισμοί όμως φαίνεται να επιβάλλονται και στα γήπεδα με σημαντικούς «κόφτες» στη χωρητικότητα ενώ αναμένεται να κλειδώσει και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στα σουπερμάρκετ.
Σε ό,τι πάλι αφορά τους κινηματογράφους και τα θέατρα, εκτός από την αποκλειστική είσοδο μόνον των εμβολιασμένων πολιτών και την απαραίτητη χρήση μάσκας, η απαγόρευση κατανάλωσης τροφίμων στην αίθουσα αποτελεί ένα ακόμη… ανάχωμα έναντι των μεταδόσεων.
Αστερίσκος για τα σχολεία
Παράλληλα, με αστερίσκο σημειώνεται η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης (με περιορισμένη χρονική διάρκεια) σε όλες τις βαθμίδες. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πηγές πρόκειται για απόφαση που θα ληφθεί την τελευταία στιγμή και μόνον εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαίο. Ενώ οι εμπειρογνώμονες στις προτάσεις τους ζητούν ακύρωση των σχολικών εκδρομών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ασπίδα προστασίας η αυξημένη ιχνηλάτηση
Με χρονικό ορίζοντα την πρώτη Δευτέρα του νέου έτους, η ασπίδα προστασίας έναντι της Ομικρον ενισχύεται με αυξημένη ιχνηλάτηση μέσω της δωρεάν διάθεσης δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) σε όλους τους πολίτες ηλικίας 5 χρόνων και άνω,
με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό θετικού κρούσματος και την απομόνωσή του.
Ν. Τζανάκης – «Θα ξεσπάσει κύμα μέσα στο κύμα της Δέλτα»
Μία θετική εξέλιξη είναι ότι αποκαθίστανται με ταχείς ρυθμούς οι ρωγμές στο «τείχος ανοσίας» μέσω της θωράκισης του πληθυσμού με την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα 10 ημερών έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Επιπλέον, 40.000 ραντεβού αφορούν παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, με περίπου 6.000 πρώτες δόσεις να έχουν ήδη εκτελεστεί. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ο κυριότερος τρόπος αναχαίτισης της πανδημίας, επιμένει από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στη Δανία, όπου καταγράφτηκε έκρηξη κρουσμάτων αγγίζοντας στις αρχές της εβδομάδας τα 13.150, όταν στις αρχές του μήνα δεν ξεπερνούσαν τα 4.500, σημειώνει ότι εκεί η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 95%.
«Στη χώρα μας θα ξεσπάσει ένα κύμα μέσα στο κύμα της Δέλτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πίεση που θα δεχτεί το σύστημα Υγείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνει ότι η νόσηση που προκαλεί η Ομικρον είναι ηπιότερη είναι ένα καλό σημάδι. Ομως, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία θα κληθούν να φροντίσουν επιπλέον ασθενείς» σημειώνει ο ειδικός. Και συνεχίζει: «Εάν, για παράδειγμα, η Δέλτα προκαλούσε σοβαρά συμπτώματα στο 10% των κρουσμάτων, αυτό σήμαινε ότι στα 1.000 κρούσματα αναλογούσαν 100 νοσηλείες. Στην περίπτωση της Ομικρον, ακόμη κι αν το ποσοστό πέφτει στο 5%, μεταφράζεται σε 50 νοσηλείες, ενώ οφείλει κανείς να συνυπολογίσει την αυξημένη μεταδοτικότητά της, που συνεπάγεται και μεγάλη ζήτηση νοσοκομειακής φροντίδας».