Στιγμές από την Οδό Φρυνίχου

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης σχολιάζει στο «Βήμα» τα τραγούδια που ερμηνεύει στις παραστάσεις του στο Θέατρο Τέχνης

Δύο ακόμη ευκαιρίες έχουν απομείνει (29 και 30 Δεκεμβρίου) για να δείτε την πραγματικά ξεχωριστή, ατμοσφαιρική παράσταση με τίτλο «Στην Οδό Φρυνίχου» που παρουσιάζει ο καλλίφωνος τραγουδιστής Θοδωρής Βουτσικάκης στην Πλάκα σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου. «Νιώθω πως αυτό που συμβαίνει στο Θέατρο Τέχνης έχει μια μαγεία. Η αμεσότητα του χώρου με ηλεκτρίζει. Δυο χρόνια πριν είχαμε εντοπίσει ότι κάτι θέλουμε να κάνουμε εδώ. Και να που φέτος, ανάμεσα από όλα τα δύσκολα, τα καταφέραμε. Το αποτύπωμα που μου έχει αφήσει αυτή η παράσταση είναι ήδη έντονο και, πιστεύω, ότι θα πάμε και παρακάτω», λέει ο ίδιος. Εμείς, εντυπωσιασμένοι από ορισμένες ερμηνείες του, του ζητήσαμε να σχολιάσει με δικά του λόγια κάποια από τα τραγούδια που ακούγονται στο πρόγραμμα.

«Bitter Way»

«Είναι ίσως η πιο προσωπική μου στιγμή. Δεν εννοώ το τραγούδισμα. Στη μέση του κομματιού έχει ο Χατζιδάκις ένα συγκλονιστικό ορχηστρικό θέμα, το οποίο ακούω από την άκρη της σκηνής, ακουμπώντας μια από τις γυμνές ξύλινες κολώνες του θεάτρου. Είναι το δώρο μου. Μπορώ να είμαι για λίγο θεατής στην παράσταση».

Φωτογραφία Κική Παπαδοπούλου

«Madrugadas»

«Όταν είδα για πρώτη φορά τη Λουθ Κασάλ στη σκηνή, κατάλαβα πολλά. Το ντουέντε της με αφορά. Λέει κάπου ο Λόρκα: “Το ντουέντε δε βρίσκεται στο λαρύγγι. Το ντουέντε ανεβαίνει απ΄ τις γυμνές πατούσες των ποδιών”. Τον ίδιο κόσμο κουβαλάει και αυτό το τραγούδι, κάτι που μας συνδέει, και θεωρώ πως η “διάφανη”, ακουστική εκδοχή του με πιάνο και βιολί είναι ξεχωριστή».

«Λούνα Παρκ»

«Στην εφηβεία μου αυτόν τον δίσκο του Μικρούτσικου με τον Μητροπάνο, τον είχα λιώσει. Έχει κάτι το αυθεντικά λαϊκό και ο κόσμος το τραγουδάει δυνατά κάθε φορά. Με τρελαίνει ο στίχος “Μεταμορφώνεσαι σαν μέδουσα στους δρόμους, κι εγώ τα χίλια πρόσωπα σου ακολουθώ…”».

«Μινοράκι»

«Το έμαθα από τη μάνα μου και με συγκινεί πολύ. Το έπαιζε στην κιθάρα, όταν έπαιζε. Αυτό και το Μη με Ρωτάς. Ίσως για αυτό είχα ανέκαθεν αδυναμία στη φωνή της Χαρούλας».

«Όμορφη Ζωή»

«Πέρα από τίτλος του άλμπουμ μας, που συμβολίζει μια ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου, αυτή της συνεργασίας με τον Νίκολα Πιοβάνι και τη Λίνα Νικολακοπούλου, η “Όμορφη Ζωή” μου θυμίζει σε κάθε live γιατί αγαπήθηκε τόσο. Αυτό το χαμόγελο, το φως που έχει η μουσική αλλά και ο προφητικός στίχος θα λέγαμε της Λίνας, μοιάζει να είναι βαθύ αίτημα, διαχρονικό: “Μ’ αν ίσως δεν πιστεύεις πια κι αν σου λέω η ζωή πως είναι απέραντη ομορφιά / Δες, είμαι δίπλα σου εγώ το σκοτάδι τελειώσει, θα περάσει η συννεφιά…”».

«Το Ρούχο του Λύκου»

«Στην Οδό Φρυνίχου κάνουμε κι ένα ποδαρικό! Αποφασίσαμε με τη Λίνα να παρουσιάσουμε και κάτι από τα μελλοντικά μας σχέδια. Είναι ένα τραγούδι σε μουσική του Αρα Ντινκτζιάν και στίχους της ίδιας. Σας αφήνω να το ακούσετε πρώτα και μετά την επίσημη κυκλοφορία του τους επόμενους μήνες, θα έχουμε χρόνο να πούμε περισσότερα…».

Φωτογραφία Κική Παπαδοπούλου

**************************************************************************

Η συνεργασία του Θοδωρή Βουτσικάκη με τη Λίνα Νικολακοπούλου ξεκίνησε το 2015 και μέχρι σήμερα μετρά πολλές και σημαντικές στιγμές, με κορυφαία την εμβληματική δισκογραφική σύμπραξη με τον βραβευμένο με Oscar ιταλό συνθέτη Nicola Piovani, που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδούν πως «Είναι Όμορφη η Ζωή».

«Στην οδό Φρυνίχου»

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα)

Θοδωρής Βουτσικάκης, τραγούδι

Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο

Βασίλης Ραψανιώτης, βιολί

Λίνα Νικολακοπούλου, καλλιτεχνική επιμέλεια

Παναγιώτης Τερζής – Γιώργος Μιχαηλίδης, σχεδιασμός ήχου

Μαρία Βενετάκη, σχεδιασμός φώτων

29 και 30 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης 21.00

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.