«Και στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φθάσει στα όριά του» γράφει η tageszeitung με τίτλο «Υπερβολικά πολλοί νεκροί στην Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: Από κοινού με τον συνάδελφό του Θεόδωρο Λύτρα, ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίευσε μελέτη στο Scandinavian Journal of Public Health για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 400 ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ. Όταν όμως ξεπεραστεί αυτό το όριο αυξάνεται η θνητότητα κατά 25% και σε πάνω από 800 ασθενείς κατά 57%.
Στην Ελλάδα νοσηλεύονται αυτή την περίοδο 661 ασθενείς στις ΜΕΘ. Το όριο των 400 ξεπεράστηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου ο αριθμός τους είχε φθάσει τους 715. Επιπλέον στην Ελλάδα περιθάλπονται στα νοσοκομεία καθημερινά εκτός ΜΕΘ πολύ περισσότεροι από 100 ασθενείς διασωληνωμένοι και με αναπνευστήρες. Με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, όπως αποδεικνύει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Το συμπέρασμα της μελέτης: 1.500 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί στην Ελλάδα.
Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε μέρα περίπου 100 άνθρωποι από επιπλοκές του κορωνοϊού. Ένας μεγάλος αριθμός αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό των σχεδόν 10 εκ. κατοίκων. Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 77 θάνατοι περισσότεροι από ό,τι την Δευτέρα.
Αυτό που εξοργίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είναι ότι την 1η Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζονταν στη Βουλή ότι ο κίνδυνος θανάτου ασθενών με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εκτός ΜΕΘ δεν είναι «σε καμία περίπτωση υψηλότερος». Ζήτησε μάλιστα αποδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη του κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού Σωτήρη Τσιόδρα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι γνώριζε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνείται και ο Σωτήρης Τσιόδρας σιωπά, γεγονός που ενισχύει την κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού».
BZ: «Η Ευρώπη βυθίζεται σε ηθικό λοκντάουν»
«Η συμπεριφορά έναντι προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη αποτελεί σκάνδαλο ιστορικών διαστάσεων. Πολιτικοί της ΕΕ προδίδουν κατ΄εξακολούθηση τις ανθρωπιστικές αξίες», σχολιάζει η Berliner Zeitung με τίτλο «Η Ευρώπη βυθίζεται σε ηθικό λοκντάουν».
Η εφημερίδα παρατηρεί: «Οι εικόνες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας προβάλλονται σχεδόν με ρουτίνα στους δέκτες μας. Η πολωνική κυβέρνηση δρα χωρίς οίκτο. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι επικρίνουν κάθε έλλειμα της Πολωνίας ως προς το κράτος δικαίου στην περίπτωση του προσφυγικού, η Βαρσοβία απολαμβάνει πλήρη στήριξη για την θαρραλέα «υπεράσπιση» των ευρωπαϊκών συνόρων.
Ευρωπαϊκές αξίες δεν προδίδονται μόνο στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Στην Ελλάδα φθάνουν ολοένα και λιγότεροι πρόσφυγες. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν απέναντι. Ο θάνατος παραμονεύει. Όχι οπουδήποτε, αλλά στο κέντρο της Ευρώπης.
Όμως και για εκείνους που τα καταφέρνουν οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις μεταδίδουν από την Ελλάδα ότι οι πρόσφυγες εκτίθενται στοχευμένα στην πείνα. Η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε πριν από μερικούς μήνες τη νομοθεσία κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αποκτούν στην ουσία στάτους αστέγου στην ηπειρωτική χώρα και δεν έχουν πια πρόσβαση στο κράτος προνοίας.
Στόχος των μέτρων είναι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς, όπου σύμφωνα με το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης Terre des hommes επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες και πλήρης ανομία. Εδώ και μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιστολή της προς την Αθήνα επέκρινε την παρούσα κατάσταση. Η επιστολή έμεινε χωρίς απάντηση. Η Αθήνα δρα αποτρεπτικά και υποστηρίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες-μέλη δεν ενδιαφέρονται για το πρόβλημα όσο δεν αφορά την επικράτειά τους».
Στέφανος Γεωργακόπουλος