«Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς σε όλες τις χώρες και επιβάλλει την αλλαγή στρατηγικής. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκθετικής αύξησης από την συγκεκριμένη μετάλλαξη και αυτό υπό το πρίσμα των μεγάλων συναθροίσεων που γίνονται την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
«Ήμασταν σε ένα σημείο περιορισμού των επιδημιολογικών δεδομένων με την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά πριν την επέλαση της Όμικρον ορθώς αλλάζει η στρατηγική και ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων με σκοπό να προλάβουμε αυτό που άλλες χώρες βιώνουν ήδη» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο ρίσκο στην μετάθεση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για μετά τις γιορτές και εάν χαθεί έτσι πολύτιμος χρόνος ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή και θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και την εικόνα όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά τα Χριστούγεννα. «Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και διαχείριση διαφορετικών ζητημάτων.
Η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να μείνει ανοιχτή, τα σχολεία να συνεχίσουν την δια ζώσης διδασκαλία και παράλληλα να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το σύστημα υγείας να παραμείνει σε ετοιμότητα. Όταν παίρνεις κάποια μέτρα θα πρέπει πρώτα να δεις το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων και μετά να δεις τα επόμενα βήματά σου, λαμβάνοντας υπόψη τις τρεις παραμέτρους που ανέφερα. Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, έχουμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και μάλιστα συγκεκριμένου τύπου αυξημένης προστασίας. Όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών εκεί υπάρχει άλλη προσέγγιση με την αναγκαία αξιολόγηση της επικινδυνότητας» προσέθεσε ο κ. Γεωργαντάς, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αθλητικοί αγώνες να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Αναφορικά με την χορήγηση 4ης εμβολιαστικής δόσης, μάλλον θα προχωρήσει, ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, σε ανοσοκατεσταλμένους ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς με βάση τις προηγούμενες δόσεις και χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας. «Εκεί η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει. Θα ακούσουμε τις υποδείξεις των ειδικών σε σχέση με το αν θα αφορά και τους ηλικιωμένους».
«Στους άνω των 60 ετών η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού λειτούργησε, έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολιασθέντων το τελευταίο διάστημα, προχωράμε πολύ ικανοποιητικά. Η υπόδειξη των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν και την όποια άλλη εξέλιξη στην δυναμική διαδικασία της αντιμετώπισης του κορωνοϊός», επεσήμανε σε σχέση με το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου. Όσο αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, αυτά «λειτούργησαν ικανοποιητικά μέχρι τώρα», σημείωσε αναφορικά με το αν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην σχολική κοινότητα.