Οργή για τους «άθλιους» του Διαδίκτυου

Σάλος μετά τις καταγγελίες για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, που έκανε κόλαση τη ζωή της πρώην συντρόφου του – Το φαινόμενο της δημοσίευσης προσωπικών στιγμών στο Internet έχει πάρει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις, με θύματα χιλιάδες νέες γυναίκες.

Οργή για τους «άθλιους» του Διαδίκτυου

Την περασμένη Δευτέρα έσκασε σαν βόμβα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάρτηση του ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη. Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, ένας από τους βασικούς συντελεστές του «Ράδιο Αρβύλα», είχε εδώ και χρόνια κάνει κόλαση τη ζωή της πρώην συντρόφου του έχοντας ανεβάσει στο Διαδίκτυο ροζ βίντεο και φωτογραφίες από τις προσωπικές τους στιγμές, τις οποίες, παρά το γεγονός ότι η νεαρή κοπέλα είχε κινηθεί νομικά εναντίον του, αρνιόταν να διαγράψει. Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σάλο και οργή στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι την αναδημοσίευαν κατά εκατοντάδες εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για όσα καταγγέλλονταν. Ταυτόχρονα έφερε στο προσκήνιο το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, καθώς η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που μπορούν να καταγράψουν τις ιδιωτικές μας στιγμές αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της νέας κοπέλας, γνώριζε τον Στάθη Παναγιωτόπουλο από την τηλεοπτική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» και συναντήθηκαν στην Αλόννησο, όπου εκείνος δραστηριοποιείται επαγγελματικά, το καλοκαίρι του 2016. Συνήψε μαζί του σχέση η οποία κράτησε για δύο χρόνια. Επειτα από τον χωρισμό τους ένα φιλικό της πρόσωπο την ενημέρωσε ότι υπήρχε σε πορνογραφική ιστοσελίδα ένα βίντεο δικό της. Ψάχνοντας και σε άλλες ιστοσελίδες ανάλογου περιεχομένου με βάση τον τίτλο του βίντεο και το όνομα του χρήστη, ανακάλυψε ότι υπήρχαν τρία βίντεο δικά της με τον πρώην σύντροφό της που είχαν χιλιάδες προβολές και περίπου 300 φωτογραφίες της. Νιώθοντας τον κόσμο να φεύγει κάτω από τα πόδια της, κινήθηκε νομικά εναντίον του πρώην συντρόφου της. Ομως αυτό δεν σταμάτησε τον Παναγιωτόπουλο από το να ανεβάσει κι άλλο βίντεο, με αποτέλεσμα να γίνει αμέσως καταγγελία και να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, διαδικασία την οποία ο Παναγιωτόπουλος απέφυγε γιατί εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Αλόννησο. Παρά το γεγονός ότι είχαν κινηθεί νομικές διαδικασίες εις βάρος του, ο Παναγιωτόπουλος δεν κατέβασε κανένα από τα βίντεο και είναι αβέβαιο αν μέχρι στιγμής τα έχει κατεβάσει.

Την επόμενη ημέρα της ανάρτησης του κ. Γκιώνη ο Αντώνης Κανάκης επιβεβαίωσε τα όσα είχαν καταγγελθεί, τονίζοντας ότι ο Παναγιωτόπουλος απομακρύνεται από την εκπομπή. Ωστόσο, όπως είπαν ο ίδιος και οι υπόλοιποι συνεργάτες του στην εκπομπή, δεν γνώριζαν για την υπόθεση.

Η συγγνώμη

Ο ίδιος ο Παναγιωτόπουλος μέσω πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1 δήλωσε ότι έκανε μια απαράδεκτη πράξη εις βάρος ενός ανθρώπου που δεν τον είχε βλάψει. Μίλησε, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, για κακή συγκυρία στη ζωή του, ενώ χαρακτήρισε την πράξη του ως τεράστια… απερισκεψία.

Φυσικά οι εξηγήσεις του και η συγγνώμη του δεν έπεισαν και πολλούς, καθώς είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες και από άλλες γυναίκες που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του και σύμφωνα με τις οποίες εκείνος, εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητά του, τις προσέγγιζε με άκομψο τρόπο και επιμονή, γεγονός που καταδεικνύει ότι το συμβάν με τη συγκεκριμένη νέα γυναίκα δεν ήταν απλά μια κακή συγκυρία, αλλά ένδειξη μιας αλαζονικής στάσης ζωής, κυρίως σε θέματα που αφορούσαν προσωπικές σχέσεις.

Η ίδια η νεαρή γυναίκα ξεκαθάρισε ότι τα βίντεο ανέβηκαν στο Διαδίκτυο όσο ακόμα ήταν σε σχέση με τον Παναγιωτόπουλο. Μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι είναι σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση και υφίσταται μεγάλη πίεση.

Επίσης, δεν έπεισαν ούτε οι διαβεβαιώσεις των συνεργατών του Παναγιωτόπουλου, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες που έκανε στο Facebook πρώην εργαζόμενη στην εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα», γνώριζαν ότι «ο εν λόγω τύπος ήταν γλοιώδης παρενοχλητής. Ηξεραν ότι την πέφτει σε ό,τι κινείται, προχωρώντας άμεσα σε κινήσεις και χοντράδες αν τυχόν η εκάστοτε κοπέλα προσπαθούσε να αρνηθεί με ευγενικό τρόπο… Ηξεραν όλοι ότι παρενοχλούσε τα κορίτσια στο γραφείο… Αναγνωρίζω τις καλές τους προθέσεις εν γένει, αλλά το σύννεφο από το οποίο δείχνουν να έπεσαν όχι». Σε μια κίνηση που πολλοί χαρακτήρισαν ως «πυροτέχνημα», την περασμένη Πέμπτη η ομάδα του «Ράδιο Αρβύλα» κινήθηκε νομικά κατά του πρώην συνεργάτη της, ζητώντας την αποκατάσταση της ζημιάς και της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Εκδικητική

Δυστυχώς το φαινόμενο της δημοσίευσης προσωπικών στιγμών στο Διαδίκτυο, που πολλές φορές παίρνει τη μορφή αυτού που αποκαλείται «εκδικητική πορνογραφία», δηλαδή το να δημοσιοποιείται ροζ περιεχόμενο σαν τρόπος εκδίκησης ύστερα από έναν χωρισμό, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις με θύματα χιλιάδες νέες γυναίκες και περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Μια από αυτές ήταν και η περίπτωση της Λίνας Κ., μιας 22χρονης από τα Γιαννιτσά, η οποία τον Νοέμβριο του 2016 έδωσε τέλος στη ζωή της πέφτοντας από τον 9ο όροφο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ο θάνατός της χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απελπισμένη πράξη της την είχε οδηγήσει το γεγονός ότι πριν από κάποια χρόνια είχε ποζάρει ημίγυμνη για έναν φωτογράφο στα Γιαννιτσά, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι την είχε διαβεβαιώσει πως οι φωτογραφίες θα μείνουν μεταξύ τους, εκείνος τις είχε κυκλοφορήσει σε ολόκληρη την περιοχή, με αποτέλεσμα η νεαρή κοπέλα να γίνει αντικείμενο εκβιασμών, χλευασμού και δημόσιας διαπόμπευσης. Ο θάνατός της, ύστερα από επίμονες προσπάθειες των γονιών της, προκάλεσε σχετικές έρευνες που είχαν ως αποτέλεσμα να ασκηθούν διώξεις εναντίον τριών ατόμων. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Οι δύο από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν, ενώ ο τρίτος, ο φωτογράφος, καταδικάστηκε σε 120 ημέρες κοινωνικής εργασίας.

Ελλιπές νομικό πλαίσιο

Το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας είναι παγκόσμιο και αποτελεί μια μορφή κακοποίησης και ψυχικού βιασμού με τραυματικές συνέπειες. Δυστυχώς σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας, το νομικό πλαίσιο είναι ελλιπές όσον αφορά ανάλογες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα, ενώ τα θύματα να φτάνουν ακόμα και στην αυτοκτονία, οι δράστες να διαφεύγουν με αστείες ποινές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε μια τέτοια υπόθεση για να αρχίσει η ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, να εξετάζει την αυστηροποίηση της ποινής που προβλέπεται για το αδίκημα της παράνομης διοχέτευσης μέσω του Διαδικτύου ευαίσθητων δεδομένων που αφορούν την προσωπική ερωτική ζωή.

Αύξηση καταγγελιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μόνο το 2021 έχουν καταγραφεί 13 ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα. Στις οκτώ περιπτώσεις τα θύματα είναι ενήλικα, ενώ στις υπόλοιπες καταγράφονται πέντε ανήλικα θύματα. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν ότι το φαινόμενο αυτό δεν αποτυπώνεται στις πραγματικές του διαστάσεις, καθώς πολλές μηνύσεις γίνονται σε κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καν καταγγελία από τα θύματα, που φοβούνται για το κοινωνικό στίγμα από τις αποκαλύψεις. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το 2012 καταγράφεται αύξηση της τάξης του 66% ανάλογων καταγγελιών σε σχέση με το 2020, ενώ στο 30% από αυτές οι γυναίκες πέφτουν και θύματα εκβιασμού. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα θύματα να αποθηκεύουν τα αποδεικτικά στοιχεία πριν προχωρήσουν σε καταγγελίες και μηνύσεις και να έχουν υπ’ όψιν ότι σε κάθε περίπτωση δεν φταίνε οι ίδιες, αλλά αυτοί που δημοσίευσαν τα οποιαδήποτε στοιχεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.