Παραμονές Χριστουγέννων όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί άρχισε να τρυπά το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream LLC. Άρχισε να τρυπά (παρά τις απειλές της Τουρκίας) στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι Αμερικανοί και Καταρινοί σε απόλυτη συνεργασία με τη κυπριακή κυβέρνηση έπιασαν δουλειά για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Γλαύκος-2». Θεωρείται από τους ειδικούς κρίσιμο το επόμενο δίμηνο καθώς το αποτέλεσμα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης θα καθορίσει και το μέλλον του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έως τον Μάρτιο αναμένονται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της γεώτρησης.
Το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη γεώτρησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Ενέργειας «έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2» στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «τις εργασίες της γεώτρησης, που πραγματοποιείται από το πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth», θα παρακολουθεί επί συνεχούς βάσης το προσωπικό της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».
Η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου σε δηλώσεις της είχε αναφέρει πως τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022, τονίζοντας πως η γεώτρηση θα προχωρήσει απρόσκοπτα και οι όποιες τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα από τη διπλωματία.
Αναφορικά με το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, στο οποίο η ερευνητική γεώτρηση ανέδειξε μια αρχική ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων ποδών (tcf), η κυρία Πηλείδου είπε πως «σίγουρα πριν από το Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2022 δεν αναμένουμε αποτελέσματα όσον αφορά τις ποσότητες», προσθέτοντας πως η διαδικασία θα πάρει δύο με τρεις μήνες.
Όσον αφορά τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, η κυρία Πηλείδου είπε πως «σίγουρα ανάλογα με την ποσότητα υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, τα οποία θα εξεταστούν», με το σενάριο προς τερματικό στην Αίγυπτο να «θεωρείται το επικρατέστερο, βάσει των ποσοτήτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και που αναμένονται βάσει και των αρχικών εκτιμήσεων».
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία και η κοινοπραξία ENI/TOTAL αναμένεται να προχωρήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες στο πρώτο μισό του 2022, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται εισηγήσεις από τους αδειούχους της «Αφροδίτης» για ενδεχόμενες συνέργειες με Ισραήλ ή Αίγυπτο σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.
Την ίδια ώρα το κατοχικό ψευδοκράτος στην Κύπρο, έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία διαμαρτύρεται για την παραβίαση του…«εθνικού εναέριου χώρου» του από ελληνικά αεροπλάνα. Δηλαδή ένα ανύπαρκτο «κράτος», διαμαρτύρεται για την παραβίαση ενός ανύπαρκτου εναέριου χώρου. Την επιστολή των τουρκοκυπρίων στον ΟΗΕ την παρέδωσε ο Τούρκος αντιπρόσωπος (αφού οι Τουρκοκύπριοι που δεν τους ανγνωρίζιε κανείς δεν διαθέτουν επίσήμως αντιπρόσωπο) Και όλα αυτά τη στιγμή που η Αγκυρα όχι μόνον παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δίνει εντολές στα τουρκικά F-16 να σχηματίσουν στον ουρανό των ελεύθερων περιοχών το… μισοφέγγαρο