Μια νέα ήττα κατέγραψε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά σε σχέση με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σάρατζ, το 2019.
Το «χαστούκι» ήρθε μέσα στην Αγκυρα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση από την αποστολή του λιβυκού κοινοβουλίου που πραγματοποιούσε επίσκεψη με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φεβζί αλ Νουβαϊρί, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Καθώς, όπως τόνισε η αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Λιβύης, καμία από τις δύο συμφωνίες δεν έχει επικυρωθεί από το Σώμα.
Ο Νουβαϊρί υποστήριξε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Λιβύη, μόνο που ο χρόνος της είναι προβληματικός», για να τονίσει ωστόσο ότι για τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας «υπάρχει αντίθεση στο εσωτερικό της Λιβύης και απαιτείται συνεννόηση για την επικύρωσή της». Αν και ο αντιπρόεδρος της λιβυκής Βουλής δήλωσε την πεποίθησή του ότι οι δύο συμφωνίες θα επικυρωθούν την επόμενη περίοδο, δεν παύει η δήλωσή του να είναι παραδοχή της ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου. Πιο αιχμηρός ήταν ο Γιουσούφ αλ Αγκουρί, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Βουλής, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ως Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουμε δει ποτέ τις δύο συμφωνίες. Δεν ήρθαν ενώπιόν μας. Δεν μπορούσαμε να τις επεξεργαστούμε. Υπεγράφησαν μονομερώς με την Τουρκία. Αλλά είμαστε το μόνο κοινοβούλιο στη Λιβύη». «Θα έπρεπε να είχε ληφθεί και η γνώμη μας» υπογράμμισε ο Αγκουρί.
Αμεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης, καθώς ο βουλευτής του CHP Ουτκού Τσακιρόζερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, χαρακτήρισε τα σήματα των Λίβυων «πολύ σοβαρά, πολύ θλιβερά και ανησυχητικά», καλώντας σε έναν πολύπλευρο διάλογο με τη Λιβύη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας θα επικυρωθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.
Αντιπολιτευτική πίεση
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική αντιπολίτευση δεν αντιτίθεται στα επεκτατικά σχέδια και την αναθεωρητική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως η Γαλάζια Πατρίδα, αντίθετα πολλές φορές με τη στάση της, τα ενισχύει. Το παράδειγμα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας 18 νησιών του Αιγαίου είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό, με τον επικεφαλής του CHP να έχει επανειλημμένα καλέσει τον Ερντογάν να απολογηθεί γιατί «εγκατέλειψε» τον εν λόγω στόχο.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του CHP, έχει πολλές φορές αναφερθεί στο ζήτημα της «κατάληψης νησιών» από την Ελλάδα ενώ το ίδιο έχει πράξει και η πρόεδρος του υπερεθνικιστικού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ. Το θέμα επανήλθε και στη φετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν παίρνει μέτρα φέρνοντας ως παράδειγμα τις επιστολές του τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Σινιρλίογλου, στις οποίες επιχειρείται η αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα νησιά να συνδεθεί με την απαίτηση για την αποστρατιωτικοποίηση.
Η στάση της τουρκικής αντιπολίτευσης τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό αναδεικνύει τη συνέχεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και για όσους τη διαβάζουν δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας περί αλλαγής στάσης, σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν. Δίνει δε στίγμα ότι ο διάδοχος του Ερντογάν στην εξουσία θα έχει ενδεχομένως ακόμα πιο σκληρές θέσεις, καθώς θα θέλει να αποδείξει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης…