Το πρωί της περασμένης Τρίτης, γύρω στις 8, ο Νίκος Ανδρουλάκης χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας του γραφείου του Κώστα Σκανδαλίδη στην οδό Σίνα. Eφυγε ύστερα από περίπου μία ώρα εμφανώς ικανοποιημένος και ανακουφισμένος.  Ο κ. Ανδρουλάκης μετά τη σαρωτική του νίκη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής είχε λάβει την απόφαση να προτείνει τον Μιχάλη Κατρίνη στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. H εντολή για ανανέωση ήταν ηχηρή. Θα έμενε όμως στο σχήμα, υπό τον κ. Κατρίνη, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ώστε να δοθεί και το μήνυμα της συνέχειας αλλά και της ενότητας; Οταν αυτό απαντήθηκε, ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής-ΠαΣοΚ δεν είχε να κάνει τίποτα άλλο από το να πάει στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη και να συμπληρώσει το παζλ της νέας διάταξης του κόμματος στη Βουλή. Ο Κώστας Σκανδαλίδης του είχε λύσει τα χέρια.

Το σχήμα με όλες τις γενιές

Οι ανακοινώσεις του νέου αρχηγού ήλθαν να ενισχύσουν το κλίμα αισιοδοξίας και ανάτασης που κυριαρχεί από το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και σε σημαντικό μέρος της βάσης της παράταξης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία ένα εμπόδιο που κατά την προεκλογική περίοδο αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της κριτικής των συνυποψηφίων του. «Ποιος θα τον εκπροσωπεί στη Βουλή;». Η απάντηση ήταν μια διάταξη στην οποία αποτυπωνόταν η διάθεση της νέας ηγεσίας να πορευθεί με βάση το προεκλογικό τρίπτυχο που παρουσίασε: Ανανέωση, συνέχεια, ενότητα.  Μιχάλης Κατρίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Κώστας Σκανδαλίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιώργος Αρβανιτίδης. Ολες οι γενιές και το όλον ΠαΣοΚ εκφράστηκαν μέσα από αυτό το σχήμα.

Η χαρά από τις δημοσκοπήσεις

Μετά, ήλθε το πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων. Το κλίμα έγινε σχεδόν πανηγυρικό. Το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να αυξάνει εντυπωσιακά την εκλογική του απήχηση. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης αφήνει πίσω τον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «Ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς;» και μοιάζει ικανός να αποτελέσει ένα υπολογίσιμο αγκάθι στην κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου.

Δυσκολίες και παγίδες μέχρι το συνέδριο

Οι νέοι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και έμπειρα κομματικά στελέχη δεν έχουν διάθεση να χαλάσουν το πάρτι, αλλά παραμένουν προσγειωμένοι. «Τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνος και σκληρή δουλειά» δήλωσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Γνωρίζει ότι κάποια στιγμή η σκόνη θα κατακαθίσει. Και ότι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και φτιάχνουν κλίμα είναι σημαντικές, αλλά οι καθοριστικές, αυτές που θα κρίνουν πολλά και σε μεγάλο βαθμό, θα είναι αυτές της ερχόμενης άνοιξης. Μέχρι τότε, μέχρι δηλαδή και τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος, η πορεία κρύβει δυσκολίες και παγίδες πολλές. Η αισιοδοξία, όπως λέγεται, βοηθάει. Περισσότερο όμως το σχέδιο. Η αναδιάταξη των δυνάμεων στη Βουλή ίσως να ήταν παιχνιδάκι μετά το σαρωτικό 67% της κάλπης. Δύσκολα θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν οι επιλογές του κ. Ανδρουλάκη. Ωστόσο, η κατάσταση στο κόμμα, το ομιχλώδες τοπίο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις-κλειδιά και για αποφάσεις συμβολικές αλλά και βαθιά πολιτικές εγείρουν ερωτηματικά για το αν ο νέος αρχηγός έχει κάνει τις επιλογές του ή ακόμα τις αναζητεί.

Το παζλ και τα… μυστήρια

Ολα δείχνουν ότι η νέα αρχιτεκτονική της Χαριλάου Τρικούπη θα στηριχθεί σε δύο πρόσωπα: τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον Στέφανο Ξεκαλάκη. Και οι δύο συνδέονται με στενή προσωπική φιλία με τον κ. Ανδρουλάκη, τυγχάνουν της απολύτου εμπιστοσύνης του, γνωρίζουν πολύ καλά την κομματική ανθρωπογεωγραφία και έχουν ισχυρή πολιτική άποψη. Ωστόσο, το τοπίο σε ό,τι αφορά τους ρόλους που θα έχουν δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για τον κ. Σπυρόπουλο. Απαντες στοιχηματίζουν ότι θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος. Πότε όμως; Αυτό θα εξαρτηθεί από το ερώτημα τι θα γίνει με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Οι σχέσεις του σημερινού γραμματέα με το νέο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά με τον νέο πρόεδρο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καλές. Οι χειρισμοί που απαιτούνται στο μέτωπο αυτό απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Ο κ. Χριστοδουλάκης, πέραν της θεσμικής του ιδιότητας, είναι ένα στέλεχος με υψηλή δημοφιλία στη βάση της παράταξης.

Δύο σενάρια υπάρχουν. Το ένα είναι ο κ. Χριστοδουλάκης να παραμείνει στη θέση του γραμματέα μέχρι το συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη άνοιξη. Ο κ. Σπυρόπουλος στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περιμένει τη νέα του θεσμική ιδιότητα. Το άλλο σενάριο είναι αυτό της συνεννόησης. Να υπάρξει συμφωνία για την εκλογική κάθοδο του κ. Χριστοδουλάκη στην Ανατολική Αττική, για την οποία είχε πάρει το «πράσινο φως» από τη Φώφη Γεννηματά, και αμέσως να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να αρχίσει να ασχολείται με την εκλογή του στην επόμενη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και θα εκλέξει τον νέο γραμματέα.

Τα σενάρια που ήθελαν να δημιουργείται ΚΟΕΣ για το συνέδριο, ώστε με τον τρόπο αυτόν να παρακαμφθεί ο κ. Χριστοδουλάκης, στερούνται βάσης και σοβαρότητας. Πρώτον, επειδή το Καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής δεν προβλέπει τη δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου. Αλλά ακόμα και αν το προέβλεπε, είναι βέβαιο ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα επέλεγε να ακολουθήσει τη μέθοδο με την οποία εξοστρακίστηκε από τη θέση του γραμματέα του ΠαΣοΚ το 2017 ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Ο κ. Ξεκαλάκης είναι το… μυστήριο της Χαριλάου Τρικούπη. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα είναι ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό, όμως, επισήμως δεν έχει συμφωνηθεί. Ενδεχομένως να υπάρξει άλλη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του κ. Ξεκαλάκη θα είναι κομβικός.

Το επικοινωνιακό επιτελείο

Ασαφές είναι το τοπίο και σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του επικοινωνιακού επιτελείου και ειδικά τη θέση του εκπροσώπου. Η επιθυμία του κ. Ανδρουλάκη ήταν τη θέση να καταλάβει γυναίκα. Ομως οι ασκήσεις επί χάρτου και, κατά ορισμένες πηγές, κάποιες διερευνητικές επαφές δεν είχαν αποτέλεσμα. Δύο σενάρια υπάρχουν και για την περίπτωση αυτή. Το πρώτο είναι να συνεχίσει το σχήμα ως έχει μέχρι το συνέδριο, με τον Παναγιώτη Βλάχο να εκτελεί χρέη άτυπου εκπροσώπου του κόμματος. Το άλλο σενάριο, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι να τοποθετηθεί στη θέση του εκπροσώπου ο βουλευτής Απόστολος Πάνας. Στη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου είναι πιθανόν να παραμείνει ο Νίκος Βοσδογάνης, ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Υπάρχει και κάτι τελευταίο σε ό,τι αφορά τη νέα αρχιτεκτονική της Χαριλάου Τρικούπη. Θα αξιοποιηθούν και σε τι πόστα οι Μανώλης Οθωνας και Χρήστος Πρωτόπαπας; Ουδείς, πέραν του νέου προέδρου, γνωρίζει. Καμία σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Το επόμενο διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια στρατηγική με την οποία εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει πολλαπλούς στόχους. Ο προγραμματισμός του, ειδικά στην περίοδο μετά τις γιορτές, προβλέπει πλήθος περιοδειών σε όλη τη χώρα. «Εχει σκοπό να πάει παντού» αναφέρουν οι επιτελείς του. Με τις περιοδείες αυτές ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να διατηρήσει τη θερμή σχέση που φαίνεται ότι έχει με τη βάση του κόμματος, η οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες για ανάκαμψη στο πρόσωπό του, και παράλληλα να ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων που θα του επιτρέψουν να αποσαφηνίσει το πολιτικό του στίγμα και τις προγραμματικές του θέσεις.

Ο «αντίπαλος» Μητσοτάκης και o «ανταγωνιστής» Τσίπρας

O Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού την Παρασκευή στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Αύριο, Δευτέρα, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είχε προηγηθεί η πρώτη του παρουσία σε ευρωπαϊκό έδαφος κατά την οποία επέλεξε να αναδείξει το ζήτημα της πώλησης όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν μπορεί χώρες της Ευρώπης να εξοπλίζουν τον ταραξία της περιοχής. Ποιο είναι το στίγμα που θέλει να δώσει ο νέος αρχηγός; Ποια θα είναι η αντιπολιτευτική του τακτική; Πώς σκέφτεται να ξαναστήσει το κόμμα σε όλη τη χώρα; Πώς θα απαντήσει στις αιτιάσεις των αντιπάλων του ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα των πολιτών και την κατεύθυνση της χώρας; Η αντιπολιτευτική τακτική του κ. Ανδρουλάκη θα απέχει από αυτή των ίσων αποστάσεων. Η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκαθαρισμένο πως το επόμενο διάστημα θα είναι ανταγωνιστική. Αλλά ο νέος αρχηγός του ΠαΣοΚ δεν έχει στόχο να εμφανιστεί ως εναλλακτική λύση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεπώς τα αντιπολιτευτικά του βέλη θα στραφούν πρωτίστως κατά της κυβέρνησης. Η τακτική του κ. Ανδρουλάκη θα βασιστεί στο τρίπτυχο «σοβαρότητα – ρεαλισμός – συνέπεια». «Ο κόσμος έχει κουραστεί από την οξύτητα στην πολιτική αντιπαράθεση» υπογράμμισε στις πρώτες συσκέψεις με τους συνεργάτες του.
Πανδημία, δημογραφικό, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή φτώχεια και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του. Μέσα από τις συζητήσεις που θα προκληθούν σε όλη τη χώρα ο κ. Ανδρουλάκης θα απευθύνει κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να λάβουν μέρος στην οικοδόμηση του «κόμματος ενεργών μελών» το οποίο σχεδιάζει. Ξεχωριστή έμφαση θα δοθεί στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων. Η γραμμή που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος περιγράφεται με δύο λέξεις: «Πατριωτικός ρεαλισμός».