Γιορτινές είναι τούτες ημέρες, ας αρχίσω λοιπόν με ένα είδος γιορτής που άρχισε εδώ και λίγες ημέρες και που θα συνεχιστεί έως τις 19 Ιανουαρίου. Και ας πάω λίγο πάρα πίσω την αγωνία για την πιθανή επέλαση, με το νέο έτος, της μετάλλαξης «Όμικρον». Πρόκειται για τις προετοιμασίες της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα, όπου αυτή την περίοδο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, συντελείται, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο η «ανάσταση της αεροπορικής βάσης». Οι εργασίες για την υποδοχή των πρώτων 6 Rafale, στις 19 Ιανουαρίου, γίνονται με εντατικό ρυθμό. Όλα στην αεροπορική βάση ξαναζωντανεύουν μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που, όπως έλεγε ο υπουργός, ήταν σχεδόν ανενεργή, αφού πολλά αεροσκάφη Mirage 2000 ήταν καθηλωμένα στο έδαφος και πετούσαν μόνον τα Mirage 2000-5 και αυτά όχι όλα ελλείψει ανταλλακτικών.

Με την προμήθεια των ανταλλακτικών σχεδόν όλος ο στόλος των Mirage βρίσκεται στον αέρα, έτοιμο να αναχαιτίσει κάθε εναέριο εισβολέα. Η προσοχή όμως είναι στραμμένη στα Rafale. Θα υπάρξει, μου λένε, ειδική τελετή για την παραλαβή τους. Τα Rafale («Ριπές Ανέμου»- στα ελληνικά) έρχονται με πλήρη οπλισμό, μαζί με τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς που έχουν εκπαιδευτεί στην Γαλλία. Νέα shelters κατασκευάσθηκαν (και θα κατασκευασθούν και άλλα ακόμα), ετοιμάστηκαν αποθήκες οπλισμού και αποθήκες συντήρησης και θα κατασκευάζονται και άλλες τους επόμενους μήνες έως ότου παραληφθούν όλα τα αεροσκάφη με τις Δέλτα πτέρυγες που προμηθεύτηκε η Πολεμική Αεροπορία

Για την Τανάγρα και για την 114 Πτέρυγα Μάχης οι εφετινές γιορτές (προετοιμασίες) είναι ξεχωριστές, τόσο που ακόμα και απερχόμενος Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Πλιούμης θα παραστεί στην τελετή άφιξης των Rafale. Άλλωστε επί της αρχηγίας του είχε υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθειά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι από την Τανάγρα απογειώνεται σχεδόν καθημερινά και η πρώτη Ελληνίδα πιλότος στα Mirage, η υποσμηαναγός (Ι) Θεοδώρα Δούρου φρουρός, όπως και οι άνδρες συνάδελφοί της, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

***
Η Όμικρον επισκιάζει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Πάμε τώρα στο μείζον θέμα που απασχολεί όλους τους επιστήμονες στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει στην κορύφωσή της, η παραλλαγή Όμικρον επισκιάζει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε όλη την Ευρώπη ανατρέποντας τους σχεδιασμούς και θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη λήψης νέων αποφάσεων. Με τους επιστήμονες να προεξοφλούν ότι τον Ιανουάριο θα έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η κυβέρνηση καλείται αφενός να προλάβει ενδεχόμενο ισχυρό κύμα της νέας παραλλαγής και αφετέρου να προετοιμάσει το ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τη νέα μεγάλη μάχη.

Ειδικά για τη μετάλλαξη «Όμικρον» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα. Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι έχει διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταδοτικότητας.

Η Όμικρον, είπε, είναι μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι. Στη Νορβηγία περιγράφουν ένα πάρτι χριστουγεννιάτικο που περιεγράφηκε ως εστία υπερμετάδοσης, καθώς πάνω από το 70% κόλλησε και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ήταν με όμικρον. «Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα.

***
Ρεβεγιόν με rapit test και για τους εμβολιασμένους

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μαθαίνω ότι εκτιμούν ότι όσο καθυστερεί να έρθει η μετάλλαξη «Όμικρον» στην Ελλάδα, τόσο μεγάλη είναι η ανάσα στο σύστημα Υγείας με την έννοια ότι κάποιες ακόμη χιλιάδες πολίτες εμβολιάζονται είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη αναμνηστική δόση. Έτσι αποφασίστηκαν να υπάρξουν ορισμένα αναχώματα για την καθυστέρηση της μετάλλαξης. Για παράδειγμα αποφασίστηκε να επιτρέπεται την περίοδο των εορτών η είσοδος στην Ελλάδα μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το αυξημένο testing τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους κατά την περίοδο των εορτών, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Είπε συγκεκριμένα: «Συζητάμε για ρεβεγιόν με rapid test και για τους εμβολιασμένους»

***
Ηχηρή παρέμβαση επιστημόνων για την πανδημία

Για την ελληνική εμπειρία των εντατικολόγων στις ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας μίλησε η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία. Η κυρία Κοτανίδου τόνισε πως η ελληνική εμπειρία στις ΜΕΘ είναι διαχρονική και δεν είναι μία εμπειρία που οι εντατικολόγοι απόκτησαν τώρα με την πανδημία και τόνισε: «Οι ελληνικές μονάδες εντατικής θεραπείας διαχρονικά είχαν μία θνητότητα που ήταν εξαιρετική της τάξεως του 30-35% πανελλαδικά. Για τον λόγο αυτό στην αρχή της πανδημίας μας έφερε σε μία σχετικά καλή θέση σε σχέση με άλλους συναδέλφους στις βόρειες χώρες». Ανέφερε μάλιστα πως οι Έλληνες εντατικολόγοι έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίζουν βαριά περιστατικά: «Δεν είχαμε ποτέ εμείς στην Ελλάδα την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουμε περιστατικά μη διασωληνωμένα που έχουν λιγότερα προβλήματα απ’ ότι έχουν όλοι οι βαρέως πάσχοντες στις ΜΕΘ», είπε συγκεκριμένα. Τα αποτελέσματα επιβίωσης στις ΜΕΘ επιδεινώθηκαν όταν αυξήθηκε η πίεση στο σύστημα Υγείας. Επισήμανε επίσης πως «στο πρώτο κύμα καταφέραμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα επιβίωσης, τα οποία όμως άρχισαν να επιδεινώνονται όσο αυξανόταν η πίεση στο σύστημα Υγείας. Έτσι γενικώς αυτό που μπορώ να πω είναι πως οι εντατικολόγοι στην Ελλάδα έχουν, είχαν και θα έχουν εξαιρετικά καλά αποτελέσματα παρά την εξαιρετικά βαριά κλινική εικόνα στις ΜΕΘ».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αντωνία Κουτσούκου, παρουσίασε την εικόνα που έχουν όσοι ασθενείς περνούν την πόρτα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Όταν κάποιος βαρέως πάσχων φτάσει στην ΜΕΘ χάνονται οι ιδιαιτερότητες και οι ασθενείς είναι περίπου το ίδιο. Το σύστημα που πάσχει κυρίως είναι το αναπνευστικό και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη», ανέφερε η κυρία Κουτσούκου. Αυτή η εκδήλωση, ειπώθηκε, είναι μια εκδήλωση ευνομούμενης πολιτείας όπου οι καταξιωμένοι επιστήμονες οργανωμένα απαντούν στις απορίες του κοινού. Να ξέρετε ακόμα ότι προσπάθειες για καθυστέρηση της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον με τήρηση των μέτρων προστασίας και εμβολιασμό, ζητούν οι καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ από τους πολίτες, καθώς τα κρούσματά της διπλασιάζονται σε 3 ημέρες όταν της παραλλαγής Δέλτα διπλασιάζονται σε 15 ημέρες.

***
Ο ψηφιακός καταρράκτης και τα πορτοκάλια Λακωνίας

Έχετε δει καταρράκτη να ανοιγοκλείνει από… κινητό; Φαντάζομαι όχι, ούτε κι εγώ είχα δει. Αλλά στα Τρίκαλα η τεχνολογία κάνει θαύματα και ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει σε επίσκεψή του στην περιοχή πριν από λίγες μέρες. Εκεί, ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου ξενάγησε τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην πόλη, η οποία αντί για μυστικά κρύβει παντού εφαρμογές. Από έξυπνα φανάρια και διαβάσεις μέχρι έλεγχο της στάθμης των νερών και των λαμπτήρων που έχουν καεί. Αλλά ο Πιερρακάκης εντυπωσιάστηκε περισσότερο από τον καταρράκτη, όταν ο δήμαρχος τον έκλεισε με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό του.

Εκτός από αυτά, ο Παπαστεργίου τον πήγε στην πολύ συμμαζωμένη λαϊκή αγορά των Τρικάλων, όπου ο Πιερρακάκης από δω το είχε, από εκεί το είχε, φωτογραφήθηκε μπροστά σε προϊόντα Λακωνίας. Ο ίδιος το λέει ότι κατάγεται από τις Κροκεές Λακωνίας, τόπο που επισκέπτεται όταν δεν είναι στο Υπουργείο ή περιοδεία όπως αυτή στα Τρίκαλα.

Αλλιώς είναι να πηγαίνεις ως μαθητής και αλλιώς ως ενήλικας. Αυτός έλεγε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στους συνομιλητές του, μιλώντας για την επίσκεψη που έκανε πρόσφατα στα Μετέωρα, στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου και την Ιερά Μονή Ρουσσάνου. Ως μαθητής σχολείου άρρηκτα συνδεδεμένου με το θρησκευτικό στοιχείο (έχει αποφοιτήσει από τη Λεόντειο), είχε πάει εκδρομή στα Μετέωρα στο Γυμνάσιο. Μετά την επίσκεψη αυτή, ο υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος και υποσχέθηκε να τα επισκεφτεί ξανά και οικογενειακώς.

***

Οι εμβολιασθέντες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το 72,59% του μονίμου προσωπικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το 63,51% του Γενικού Επιτελείου Στρατού και το 62,23% του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είναι εμβολιασμένο και το ποσοστό ανοσοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μεγαλύτερο εάν προστεθούν και οι νοσήσαντες, οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό. Αυτό ενημερώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε απάντηση Ερώτησης που του κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

***
Οι παρέες γράφουν ιστορία

Μια φιλία και παλιά και δυνατή φέρνει κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για την φιλία του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτου Χατζηγιαννάκη με τον Παναγιώτη Βλάχο, στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη και πρώην γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ. Οι Χατζηγιαννάκης και Βλάχος ξεκίνησαν σχεδόν μαζί στη νεολαία ΠΑΣΟΚ και τους ενώνουν κοινοί αγώνες. Και οι δύο ήταν αγαπημένοι με την Φώφη Γεννηματά και είχαν περάσει πολλά καλοκαίρια μαζί της στη Σκύρο, όπου ο Χατζηγιαννάκης διετέλεσε επί δύο τετραετίες δήμαρχος. Η μετριοπάθεια των Χατζηγιαννάκη και Βλάχου και ο πολιτικός τους ρεαλισμός τους καθιστά παράδειγμα προς μίμηση στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.

***
Το καραβάκι της Προέδρου

Ένα καραβάκι (πιστό αντίγραφο πλοίου του Λιμενικού, από αυτά που σώζουν ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο) πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τον αρχηγό του Λιμενικού και την επίσκεψή της στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης της πρόσφερε ένα βιβλίο που εξιστορεί την ελληνική ναυτοσύνη από το 1453 έως το 1821. Η Πρόεδρος έχει δημιουργήσει στο Προεδρικό Μέγαρο ένα μίνι μουσείο δώρων και τοποθετεί σε αυτό τα δώρα που παίρνει, ώστε να είναι κληρονομιά στους διαδόχους της, αλλά και να τα βλέπει το κοινό μόλις ανοίξει το Προεδρικό Μέγαρο (μετά την πανδημία) για τον κόσμο.