Κανείς από την Κυβέρνηση δεν είχε γνώση της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα, είπε σήμερα Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Την ίδια ώρα οι φωνές που θέλουν τη κυβέρνηση να γνώριζε για τη μελέτη πληθαίνουν. Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος ήταν, όπως όλα δείχνουν, ο παραλήπτης της έρευνας που έκαναν ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, και ο αναπληρωτής καθηγητής, Θεόδωρος Λύτρας, αναφορικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ.
Όπως αποκάλυψε το MEGA, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή οι κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης, αλλά και ο κ. Πλεύρης, δεν είχαν λάβει γνώση της μελέτης και των αποτελεσμάτων που είχαν διατυπώσει σε αυτή οι Τσιόδρας – Λύτρας. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Πρεζεράκος βρίσκεται σε «τροχιά» απομάκρυνσης από το υπουργείο Υγείας.
«Κανείς από την κυβέρνηση δεν γνώριζε για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»
«Αυτό που γνωρίζω είναι αυτό που έχει απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η μελέτη αυτή δεν είχε έρθει σε γνώση του πρωθυπουργού. Θα μείνω σε αυτή την απάντηση, γιατί αυτό είναι που γνωρίζω κι εγώ», είπε σήμερα ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο MEGA.
Στη συνέχεια είπε πως προτού παραδοθεί μία επιστημονική μελέτη σε κάποια ηγεσία, έχει σημασία το πότε αυτή διεξάγεται, πότε ωριμάζει, πότε περνάει από επιστημονική κρίση και πότε βγαίνει σε δημοσιότητα.
«Όταν η επιστημονική κοινότητα εξετάζει κάτι, εμείς δεν μπορούμε να πολιτικοποιούμε τη σκέψη κάποιου επιστήμονα. Είναι ένα πλέγμα μέτρων», είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει εμπιστοσύνη στον Σωτήρη Τσιόδρα.
από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως δεν υπάρχει «θέμα Τσιόδρα» στην κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά την προσφορά του και το έργο του μέχρι τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Η απάντηση Λύτρα
Η έρευνα για τις ΜΕΘ και τη θνησιμότητα εν μέσω πανδημίας που δημοσίευσαν από κοινού ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Θοδωρής Λύτρας έχει παράλληλα προκαλέσει έντονη συζήτηση και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, η οποία έφτασε μέχρι και στη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, υπάρχουν και επιστήμονες, οι οποίοι την αμφισβητούν, αναφέροντας ότι έχει αδυναμίες. «Όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θοδωρής Λύτρας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο καθηγητής είπε ότι: «Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο ονομαστικό όριο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε, αλλά αυτό ήταν το κεντρικό μας μήνυμα. Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ονομαστικό όριο. Πάνω από τους 400 ασθενείς φαίνεται στατιστικά σημαντική αύξηση της θνητότητας.
Κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΕΣΥ, εντός ΜΕΘ, τώρα που έχουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους έχει χειρότερες πιθανότητες να ζήσει σε σχέση με κάποιον που νοσηλεύεται σε ήρεμη περίοδο. Και αυτό συμβαίνει από πολύ χαμηλά νούμερα».
Ο κ. Λύτρας μίλησε, επίσης, για την «απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα» όπως την χαρακτήρισε, καθώς «με ίδιο υγειονομικό φόρτο ασθενών φαίνεται ότι εκτός Αττικής έχει κανείς χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης».
Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο εύρημα της μελέτης για την υψηλή θνησιμότητα στις ΜΕΘ, ξεκαθάρισε ότι οφείλεται σε διαχρονικές παθογένειες.