Σας έλεγα χθες ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ έφερε τα πάνω κάτω στο πολιτικό σύστημα της χώρας και οι αναταράξεις της ακόμα συνεχίζονται. Να θεωρείτε βέβαιο ότι θα υπάρξει σήμερα στη Βουλή σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όχι τόσο για τον προϋπολογισμό αλλά για το θέμα των ΜΕΘ και της ακρίβειας με τους αρχηγούς των κομμάτων να ετοιμάζονται καταλλήλως. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα οδικό χάρτη που θα έχει δύο μεγάλες παραμέτρους. Η πρώτη θα αφορά την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει και η δεύτερη θα αφορά την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή για την ακρίβεια. Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας θα επικεντρώσει την ομιλία του στις ΜΕΘ και στην πανδημία (διασωληνωμένους – θανάτους). Ήδη, λόγω της συγκεκριμένης μελέτης ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά μια απώλεια του Παναγιώτη Κουρουμπλή που καρατομήθηκε από την ΚΟ.

Να σημειώσω επίσης ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο «Σωτηρία» και την ΜΕΘ και ενημερώθηκε από την καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου (αδελφή του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ Γιάννη Κουτσούκου) για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Αλλά, όπως είπε και ο Ανδρουλάκης, και τα στοιχεία του ECDC αυτό αποκαλύπτουν πανευρωπαϊκά, χώρες που έχουν πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Πορτογαλία, που είναι ανάλογου πληθυσμού χώρα, είχε μέσο όρο 15 θανάτους αυτή την εβδομάδα και 147 διασωληνωμένους, με περισσότερα κρούσματα από την Ελλάδα. Εμείς, με λιγότερα κρούσματα, έχουμε 700 διασωληνωμένους και σχεδόν 100 νεκρούς κάθε μέρα. Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε έκκληση για εμβολιασμό.

***
Παρέμβαση της Δικαιοσύνης στη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα

Στη μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα επενέβη και η Δικαιοσύνη. Στην ευρύτερη έρευνα που διενεργεί εδώ και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την κατάσταση στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ενταχθεί και η μελέτη των καθηγητών κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε προκαλώντας και πολιτικές αναταράξεις. Η Εισαγγελία έχοντας επιδείξει από την αρχή άμεσα αντανακλαστικά σε κάθε καταγγελία που έχει δει το φως της δημοσιότητας και συνδέεται με την προστασία των πολιτών έχει άμεσα παρέμβει για την πλήρη διερεύνησή τους .

***
Η εκτόξευση του ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις

‘Έρχονται και αυτές οι δημοσκοπήσεις η μία μετά την άλλη που δείχνουν την άνοδο του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ αμέσως μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας σto κόμμα. Παραμένει διψήφια η διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις τάσεις της MRΒ, ενώ την ίδια στιγμή άνοδο παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,5%. Θα σημειώσω ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν μικρή υποχώρηση στα ποσοστά τους, από την προηγούμενη φορά που μετρήθηκαν. Ήταν πριν από την εκλογή της νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ. Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,1%, η Ελληνική Λύση 3,8%, το ΜεΡΑ25 2,7% ενώ στο 19,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

***
Πού οφείλεται η δημοτικότητα των υπουργών

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των υπουργών (στην ίδια μέτρηση) πρώτος έρχεται ο Νίκος Δένδιας, ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εν συνεχεία οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Καραμανλής, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και άλλοι. Τελευταίος στον πίνακα ο Σπήλιος Λιβανός και προτελευταίος ο Κώστας Τσιάρας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πόσο λαμβάνουν υπόψη οι πρωθυπουργοί τις δημοτικότητες των υπουργών (όταν κάνουν τους ανασχηματισμούς). Οπωσδήποτε όμως λειτουργούν σε εκλογικές αναμετρήσεις. Ξέρω όμως ότι οι πρωθυπουργοί κάνουν αξιολογήσεις στους υπουργούς και αλίμονο εάν συνέβαινε κάτι το διαφορετικό. Θυμάμαι όμως ότι όταν μετρούσαν τη δημοτικότητα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, αυτή ήταν στα ύψη. Έφτανε στο 98% των θετικών γνωμών. Κάποια στιγμή ρώτησα τον τότε Πρόεδρο να μου πει πού κατά τη γνώμη του οφείλεται η τόσο μεγάλη δημοτικότητά του. Ο Κωστής Στεφανόπουλος απάντησε αμέσως: «Στο γεγονός ότι είμαι… ανεύθυνος. Είμαι ένας ανεύθυνος άρχοντας. Την ευθύνη των πράξεων του ΠτΔ την έχει από το Σύνταγμα η κυβέρνηση». Ας το έχουν υπόψη αυτό μερικοί…

***
Ακόμη μια (χθεσινή) δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Prorata, αποδεικνύει ότι το πολιτικό σκηνικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει και το κυβερνών κόμμα παραμένει σταθερά ψηλά και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Αποδεικνύει επίσης, και το στοιχείο που εμφανίστηκε στις άλλες δημοσκοπήσεις. Δηλαδή τη μεγάλη άνοδο του ΚΙΝΑΛ, μετά τις εσωκομματικές εκλογές και τις προσδοκίες που αυξήθηκαν με την εκλογή του Νίκο Ανδρουλάκη. Η Νέα Δημοκρατία (33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) παρουσιάζουν οριακές απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Οκτωβρίου, διατηρώντας την μεταξύ τους ποσοστιαία απόσταση, η οποία ανιχνεύεται και αυτή τη φορά στο 8%

***
Οι 337 ημέρες ως του Κουρουμπλή βουλευτής

Πήρε σβάρνα χθες τα κανάλια και τα ραδιόφωνα ο άρτι διαγραφείς από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι από το κόμμα) πρώην υπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Παναγιώτης Κουρουμπολής για να πει ένα και μόνον πράγμα: Ό,τι δεν παίρνει πίσω τον χαρακτηρισμό «δολοφόνοι» αναφορικά με τους βουλευτές της ΝΔ κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί μομφή από το προεδρείο της Βουλής και να διαγραφεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Δεν με ενδιαφέρει αν με διέγραψαν ούτε αν θα είμαι βουλευτής», δηλώνει τώρα. Άλλωστε ο κ. Κουρουμπλής είναι συνηθισμένος με τις διαγραφές. Να σκεφτείτε ήταν από τους πρώτους πασοκογενείς που ο κ. Τσίπρας έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον έκανε μάλιστα και υπουργό Υγείας. Είχε φύγει από το ΠαΣοΚ για να μην ψηφίζει μνημόνια και τελικά ψήφισε με τον ΣΥΡΙΖΑ άλλα δύο. Ενα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έβγαινε (ή δεν τον έβγαζαν) στα κανάλια, αλλά μετά τα όσα είπε την Πέμπτη στη Βουλή έγινε… περιζήτητος και όπου έβγαινε δήλωνε: «Το επίδικο τώρα δεν είναι ούτε ο Κουρουμπλής, ούτε αυτά που είπε και ενδεχομένως παρερμηνεύθηκαν. Το επίδικο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έκθεση που δεν αμφισβητείται και δεν τολμάει κανείς να την αμφισβητήσει, γιατί είναι δημοσιευμένη σε επιστημονικά περιοδικά. Φέρει την υπογραφή του συμβούλου του πρωθυπουργού, του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα. Το συμπέρασμα αυτής τη έκθεσης είναι ότι χάθηκαν άδικα τουλάχιστον 7.500 άνθρωποι». Να σημειώσω ότι ο κ. Κουρουμπλής έμεινε τελικά μόνον 337 ημέρες ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Ζητείται και διαγραφή Πολάκη

Φαίνεται όμως η ΝΔ δεν έμεινε ικανοποιημένη μόνον με τη διαγραφή Κουρουμπλή. Ζήτησε και τη διαγραφή Πολάκη (για τον ίδιο λόγο που έχει διαγραφεί και ο Κουρουμπλής), λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί στην ουσία «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Γιατί όμως το λέει αυτό; Επειδή, λέει, σε αντίστοιχες δηλώσεις περί «δολοφόνων» είχε προβεί προ ημερών ο Παύλος Πολάκης: «Κι άλλος είχε μιλήσει με την ίδια γλώσσα αλλά δεν διαγράφηκε. Προφανώς το «alter ego» έχει άλλη αντιμετώπιση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς, απευθυνόμενη προς τον Αλέξη Τσίπρα.

***
Ο Πιερρακάκης, ο τεχνητός καταρράκτης και το ποδήλατο

Στα Τρίκαλα, είδα, ότι βρέθηκε την Παρασκευή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήτοι ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί Γιώργος Γεωργαντάς και Θοδωρής Λιβάνιος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος. Αν δεν πήγαιναν στα Τρίκαλα που είναι πραγματικά έξυπνη πόλη, πού αλλού θα πήγαιναν; Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος της πόλης, τους έδειξε τις εφαρμογές, που τους έκαναν μεγάλη εντύπωση. Τους πήγε, ας πούμε, σε τεχνητό καταρράκτη και τους έδειξε ότι μπορεί να τον κλείσει από το κινητό του! Έμαθα και τι δώρο τους έκανε ο δήμαρχος. Τους έδωσε από ένα… ποδήλατο. Όχι για οδήγηση αλλά για διακόσμηση. Και κάποιος θύμισε την παλιά ρήση «Η πολιτική είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσεις, θα πέσεις».

***
Ο Μπουρλά για το χάπι της Pfizer

Την Άνοιξη αναμένεται να είναι διαθέσιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού, αποκάλυψε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι το χάπι θα είναι για «θεραπεία όσων νοσούν με κορωνοϊό και όχι για την πρόληψη. Όσοι το πάρουν, από τους δέκα μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα. Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα περιλαμβάνει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ». Το κόστος του φαρμάκου θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες, αλλά μεγαλύτερο από του εμβολίου. Ανέφερε επίσης πως το εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο.

***
Τα καλά λόγια της Κριστίν στην Ελλάδα και στον Στουρνάρα

Πιθανόν να γνωρίζετε ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είπε ότι η χώρα μας «έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε σε όλες τις αποστολές που κάνουμε μαζί με την Επιτροπή. Επίσης, έχει βελτιώσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση». Πέραν όμως της αναφοράς για την Ελλάδα έκανε αναφορά και στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα (ονομαστικά) «αποκαλύπτοντας» έτσι τη δουλειά που έκανε με μεθοδικότητα και επιμονή ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης. Όπως είπε με νόημα «είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, να υπάρχει δηλαδή ρήτρα για ένα συγκεκριμένο κράτος- μέλος. Και η συγκεκριμένη ρήτρα υποστηρίχθηκε πολύ έντονα στο Διοικητικό Συμβούλιο»….

***
Η Νίκη παίζει βόλεϊ στο Γυμνάσιο

Πήγε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επίσκεψη στα Γυμνάσια στο Περιστέρι και στους Αγίους Αναργύρους. Μόλις εισήλθε στα σχολεία οι μαθητές και οι μαθήτριες της φώναξαν: «Κυρία, κυρία παίζουμε βόλεϊ». Αυτή τη φορά ήταν καλά προετοιμασμένη, φορούσε παπούτσια φλατ (και όχι τακούνια όπως την άλλη φορά) και έπαιξε υποδειγματικά προκαλώντας τον θαυμασμό των μαθητών.

***
Εκθέσεις στο Προεδρικό

Όταν πήγε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σύλλογος Ελλήνων Γελοιογράφων, συνέβησαν ορισμένα πράγματα που έχουν ενδιαφέρον. Πρώτον το υπέροχο σκίτσο της Προέδρου δια χειρός της ημετέρας Έφης Ξένου, δεύτερον ένα δώρο για την «Καλυψώ» (η οποία ήταν παντού στο Προεδρικό) και μια ανακοίνωση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Τους είπε ότι μπορεί η επόμενη έκθεση των γελοιογράφων να γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είτε μέσα στο Μέγαρο, είτε στους κήπους.

***
Τι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής

Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής της Λέσβου έστειλαν μια επιστολή στον Πρωθυπουργό. Τι ζητούσαν; Διαδραστικούς πίνακες και λάπτοπ προκειμένου να βοηθηθούν στο ψηφιακό μάθημα τους. Η επιστολή εστάλη στο γραφείο του Πρωθυπουργού μέσω του συμβούλου του Πρωθυπουργού, Ιάσων Πιπίνη και ο Γρηγόρης Δημητριάδης ανταποκρίθηκε φροντίζοντας για την άμεση υλοποίηση. Τα ανακλαστικά ήταν πολύ γρήγορα και ήδη έφτασαν στο νησί ότι ζήτησαν οι μαθητές.