Η αντίστροφη μέτρηση για τους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν προς τη γειτονική Γαλλία έχει αρχίσει, αφού σε λιγότερο από 12 ώρες θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Υπό τον φόβο εξάπλωσης της Όμικρον, που έσπασε και χθες το ρεκόρ με 88.376 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία αποφάσισε να μην επιτρέψει την είσοδο στους Βρετανούς ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα είτε για τουρισμό είτε για επαγγελματικούς λόγους.
Μάλιστα, όσοι παρόλα αυτά έχουν κάποιο σημαντικό λόγο ταξιδιού – όπως για παράδειγμα ιατρικό – εμβολιασμένοι ή μη, θα πρέπει να κάνουν ένα PCR τεστ μόλις 24 ώρες πριν την άφιξή τους. Επιπρόσθετα, θα τους επιβληθεί υποχρεωτική καραντίνα εφτά ημερών ή δύο ημερών, με υπόδειξη όμως ενός επιπλέον αρνητικού τεστ. Από τον συγκεκριμένο περιορισμό, όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός Μεταφορών Γκράντ Σάαπς, θα εξαιρεθούν οι οδηγοί βαρέων οχημάτων, κάτι όμως που δεν αλλάζει το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ξανά ο τουρισμός.
Αλλαγές εισιτηρίων για να προλάβουν τους περιορισμούς
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εταιρεία Μπρίτανι Φέρις χαρακτήρισε την κίνηση της Γαλλίας ως «ένα δυνατό χτύπημα εν μέσω Χριστουγεννιάτικης περιόδου». Είναι αλήθεια, πως με το άκουσμα της είδησης πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους, ώστε να προλάβουν τους περιορισμούς, δημιουργώντας ασφυξία στο τραίνο της Eurostar που συνδέει Αγγλία με Γαλλία.
Αν και το Παρίσι επιμένει πως προχώρησε στους περιορισμούς εξαιτίας των δηλώσεων του Τζόνσον για «παλιρροιακό κύμα» της Όμικρον, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες λόγω των πολύμηνων εντάσεων στις βρετανογαλλικές σχέσεις.
Σύγχυση και στο εσωτερικό με εκατομμύρια ακυρώσεις
Γενικότερα όμως, επικρατεί πανικός σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατάσταση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον έχει βαρύνει ξανά τον κλάδο της εστίασης, με τη Βρετανική Ένωση των παμπ να κάνει λόγο για 3,2 εκατομμύρια ακυρώσεις κρατήσεων. Παράλληλα, η μετάδοση της νέας μετάλλαξης ανάμεσα και στο προσωπικό των σόου στο West End ακόμα και στους ποδοσφαιριστές των βρετανικών ομάδων έχει ως αποτέλεσμα τις ακυρώσεις αγώνων και θεατρικών έργων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Τζόνσον η απουσία του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ που βρίσκεται στην Καλιφόρνια και αναγκάζεται να γυρίσει πίσω άρον άρον. Οι επιχειρήσεις πάντως ζητούν επειγόντως μέτρα στήριξης, μετά την κατάρρευση της ελπίδας ότι θα ανακάμψουν οικονομικά από την κίνηση των Χριστουγέννων.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο