Ο Κύριος ΜΕΘ ημών

Η μελέτη Λύτρα- Τσιόδρα έφερε στο φως με δραματικό τρόπο, γνωστές παθογένειες του ΕΣΥ και τα πάνω κάτω στο πολιτικό σύστημα.

Ήταν αναμενόμενο. Η μελέτη Λύτρα- Τσιόδρα έφερε στο φως με δραματικό τρόπο, γνωστές παθογένειες του ΕΣΥ και τα πάνω κάτω στο πολιτικό σύστημα. Δηλαδή αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα να ζητεί εμμέσως πλην σαφώς παραίτηση του Πρωθυπουργού για όσα είπε για τις ΜΕΘ. Μερικοί μάλιστα στην αντιπαράθεση αυτή είχαν ξεφύγει. Πάρτε για παράδειγμα τον πρώην υπουργό Υγείας (προερχόμενο από το ΠαΣοΚ) Παναγιώτη Κουρουμπλή που ούτε λίγο ούτε πολύ μέσα στη Βουλή χαρακτήρισε… «δολοφόνους» τους βουλευτές της ΝΔ με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας χαμός και με τους γαλάζιους βουλευτές να διαμαρτύρονται, να παίρνουν αποστάσεις άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να του επιβάλλει την ποινή της μομφής και με τον κ. Τσίπρα να το διαγράφει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην πραγματικότητα, όπως μου είπαν πηγές στη ΝΔ, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί την παραίτηση του Πρωθυπουργού (όπως θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε άλλο κράτος γιατί δεν είπε την αλήθεια για τις ΜΕΘ), ζητεί… εκλογές. Επειδή εάν παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, τι έχουμε; Εκλογές. Τις οποίες όμως ο κ. Τσίπρας δεν της ζητεί απευθείας. Ποιος ξέρει άραγε γιατί; Αλλά και η χθεσινή ένταση στη Βουλή έγινε για λάθος λόγους. Οι μεν (κυβέρνηση) δεν είδαν, δεν άκουσαν τίποτα, οι δε (ΣΥΡΙΖΑ) έμεινε από προτάσεις, πλην μίας «παραιτηθείτε, παραιτηθείτε».

Υπήρξαν όμως και οι διευκρινίσεις από πλευράς Τσιόδρα, ο οποίος ένα 24ωρο μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την μελέτη που ετοίμασε μαζί με τον κ. Λύτρα δήλωσε πως του προκαλεί θλίψη, διότι χρησιμοποιήθηκε μια παλιά (;) μελέτη ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης. Και είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, καθώς και συνεχή εγρήγορση. Στην ουσία ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η συγκεκριμένη μελέτη που προκάλεσε τον σάλο είναι «παλιά επιστημονική ανάλυση» και ότι επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Μίνα Γκάγκα, υφυπουργός Υγείας πήρε θέση στην μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Είπε ότι έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου βεβαίωνε τους πολιτικούς συντάκτες πως ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού σε ότι αφορά τους επιστήμονες, λέγοντας όμως ότι έκθεση Λύτρα- Τσιόδρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργικού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είπε και κάτι άλλο όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η κυβέρνηση ούτε μια στιγμή δεν είχε υπονομεύσει τον κ. Τσιόδρα, σε αντίθεση με άλλους που αμφισβήτησαν το επιστημονικό κύρος και την αξιοπιστία του.

***
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρενέβη δηλώνοντας πως συμφωνεί με τον Τσιόδρα πως δεν πρέπει να «εργαλειοποιείται» η επιστήμη. Η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα όμως, λέει ο κ. Βενιζέλος, όταν διαχειρίζεται φαινόμενα όπως η πανδημία οφείλει να ζητά πλήρη και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, να κινείται εντός του πλαισίου των επιστημονικών συστάσεων και να αιτιολογεί τυχόν αποκλίσεις από τις προτάσεις των συμβουλευτικών επιστημονικών σωμάτων που αποφασίζονται για άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος – όπως οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας- που πρέπει να σταθμίζονται με άκρα προσοχή. Είναι προφανώς εσφαλμένη οποιαδήποτε αίσθηση «τέλους του συναγερμού “και «επιστροφής στην κανονικότητα»», είπε συγκεκριμένα

***
Και ο Τσίπρας διέγραψε τον Κουρουμπλή

Ερχομοί τώρα στη Βουλή και στο επεισόδιο που προκλήθηκε στην Ολομέλεια όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε το λόγο και αποκάλεσε δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ: Είπε απίστευτα πράγματα ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς στοιχεία, με προκλητικό ύφος αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της ΝΔ.: «Τον φίλο μου που χάθηκε, τη μητέρα, τον αδερφό ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα τον απολογηθεί γι’ αυτό; Ντροπή! Αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι!» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφερόμενος στους θανάτους από την πανδημία. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν σάλο και στα έδρανα επικράτησε ένας χαμός από τους παραβρισκόμενους βουλευτές της ΝΔ. Τι ακολούθησε; Μομφή με βάση το άρθρο 80 είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά με αφορμή τα όσα είπε νωρίτερα χαρακτηρίζοντας δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ: «Στιγματίζω το βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή με μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Αλλά η υπόθεση Κουρουμπλή δεν σταμάτησε εκεί. Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου η τελευταία να ανακοινώσει στον κ. Κουρουμπλή την διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο κ. Τσίπρας μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι απαράδεκτες δηλώσεις Κουρουμπλή.

***
Η ακρίβεια, οι ΜΕΘ, η θνητότητα και η πανδημία στον προϋπολογισμό

Να ξέρετε ότι δύο θα είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η αντιπαράθεση στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό το Σάββατο: Η ακρίβεια και η πανδημία με πρώτο ζήτημα τις ΜΕΘ και την θνητότητα. Όσον αφορά την ακρίβεια δεν περνά απαρατήρητη η επισήμανση στη Βουλή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πως «δεν είναι ειδυλλιακά τα πράγματα» και ότι «υπάρχουν και ρίσκα μπροστά». Αυτό αποτυπώνει, όπως ειπώθηκε από πολλούς βουλευτές, το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνει η διπλή κρίση –οικονομική και υγειονομική–, εντός του οποίου διεξάγεται η κοινοβουλευτική συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συζήτηση παραμένει επικεντρωμένη σε συγκρούσεις με αναφορές στο παρελθόν, κυρίως μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τα άλλα κόμματα να στρέφουν τα πυρά τους και κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις κατ’ αρχήν παρεμβάσεις του ο Χρ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων μίλησε επίσης για το πρόβλημα της ακρίβειας, χαρακτηρίζοντάς το «οξύ», υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «η κυβέρνηση μεθοδικά, συνεκτικά, διορατικά έχτισε ταμειακά διαθέσιμα για να είναι καλυμμένη για όποια εξέλιξη το 2022 στη νομισματική πολιτική».. Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες προανήγγειλε νέες ελαφρύνσεις για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει το Σάββατο στην ψήφιση του προϋπολογισμού

***
Αντάλλαξαν μόνο ένα «γεια»

Ένα τυπικό «γεια» αντάλλαξαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Οι δυο τους έτυχε να ταξιδεύουν μαζί το πρωί της Πέμπτης με την πτήση τους για Βρυξέλλες. Ωστόσο τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο αεροπλάνο, δεν αντάλλαξαν τίποτα άλλο παρά ένα τυπικό «γεια». Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει γίνει κοινωνός των προθέσεων Ανδρουλάκη να τον βγάλει ακόμα και από τη θέση του παρατηρητή στους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Κατά τα λοιπά, ο κ. Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες αξιοποίησε το υψηλό δίκτυο επαφών που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια ως ευρωβουλευτής. Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Μην εκπλαγείτε εάν να ακούσετε τον κ. Ανδρουλάκη να κάνει η έντονη κριτική στους Σοσιαλιστές της Ισπανίας για τη συμφωνία με την Τουρκία, για το αεροπλανοφόρο και τα οπλικά συστήματα.

***
Ο Έλληνας ναύαρχος και ο Τούρκος πτέραρχος

Πάμε τώρα μια βόλτα στις Βρυξέλες και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, το οποίο ετοιμάζεται και αυτό για τα Χριστούγεννα. Να ξέρετε ωστόσο ότι όλες αυτές οι ελληνοτουρκικές επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο για καθιέρωση μέτρων εμπιστοσύνης ελάχιστα προχωρούν. Όλο κάτι θα συμβαίνει και καρκινοβατούν. Η επαφή όμως δεν χάθηκε και ο δίαυλος επικοινωνίας παραμένει ανοικτός. Συγκεκριμένα, παρά τις δυσκολίες, υφίσταται η επαφή ανάμεσα στον Έλληνα στρατιωτικό εκπρόσωπο ναύαρχο ε.α. Γιάννη Παυλόπουλο και τον Τούρκο πτέραρχο (ε.α.) Ισμαήλ Γιουνέρ, πλην όμως αυτή περιορίζεται σε καθαρά κοινωνικό επίπεδο. Άλλωστε θα πρέπει να ξέρετε ότι ο συγκεκριμένος Τούρκος πτέραρχος είναι από τους πλέον φανατικούς οπαδούς (και υποστηρικτές) του Ερντογάν, είχε παίξει, μου λένε, σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση του πραξικοπήματος και ήταν πιλότος στα F-16. Δεν γνωρίζω, ούτε γράφεται στο βιογραφικό του εάν μετείχε σε προκλήσεις, όταν χειριζόταν το F-16, στο Αιγαίο, αλλά ακολουθεί την πάγια τουρκική γραμμή έναντι της χώρας μας, με τις γνωστές θέσεις για γαλάζια πατρίδα και κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κυριαρχίας όμως χωρίς ένταση.

***
Δώρα, δώρα, δώρα

Την αρχή με τα καλάθια την έκανε η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δώρισε ένα τεράστιο καλάθι με ελληνικά προϊόντα στον Πάπα. Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της προσέφερε ένα καλάθι με προϊόντα από οκτώ περιφέρειες, ήτοι, λάδι, αυγοτάραχο, σύκα, κρόκο Κοζάνης, μαστίχα Χίου.

Ελληνικά προϊόντα, μαστίχα, λάδι, κρόκο, σύκα και αυγοτάραχο δώρισε στους ομολόγους του και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δώρισε στους δημοσιογράφους ένα χριστουγεννιάτικο κουτί με τρία κρασιά Κατώγι- Αβέρωφ, τυριά από το Μέτσοβο, τραχανά και μαρμελάδες

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.