Τον απολαμβάνουμε κάθε Κυριακή στο ροζ ένθετο της «Καθημερινής» να εκλαϊκεύει τα πιο σύνθετα θέματα, να στηλιτεύει τις παθογένειες που μαστίζουν τη χώρα και να διδάσκει ορθολογισμό. Και τώρα μας κάνει κοινωνούς μιας εικοσιεννιάχρονης περιπέτειάς του στην πολιτική, στα media και στην πληροφορική με το νέο βιβλίο του «40+1 νύχτες εκλογών».
Περιγράφει με γλαφυρό τρόπο και πηγαίο χιούμορ την επί 29 χρόνια υπεύθυνη ενασχόλησή του ως διευθυντή της εταιρείας Δέλτα Πληροφορική στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα από το 1981 έως το 2009. Μέγα επίτευγμα σε μια χώρα όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Ισως και μοναδικό, αφού η καθοριστική συμβολή της εταιρείας του κ. Δρυμιώτη έγινε αποδεκτή συνολικά από όλα τα πολιτικά κόμματα, δεν αντιμετώπισε οποιονδήποτε επικριτικό σχολιασμό και επέβαλε ως απολύτως αξιόπιστα και εκτός αμφισβήτησης τα εκάστοτε εκλογικά αποτελέσματα που ανακοίνωνε.
Τον θυμόμαστε στα πάνελ όπου παρουσιάζονταν και σχολιάζονταν τα βαθμιαία ανακοινούμενα αποτελέσματα των εκλογών, να εξηγεί, να διευκρινίζει, να συνεισφέρει στον σχολιασμό, και με όλους τους μετέχοντες να τον ακούν με εμπιστοσύνη και χωρίς να διανοούνται να τα αμφισβητήσουν. Και η μεγάλη καταξίωση για μια ιδιωτική εταιρεία ήταν ότι με αυτά τα ανεπίσημα αποτελέσματα, τα οποία ανακοίνωνε η Δέλτα Πληροφορική, μετέβαινε ο εκάστοτε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του γνωστοποιήσει τη λαϊκή ετυμηγορία.
Το βιβλίο, μολονότι με πλήθος στοιχεία και πίνακες, διαβάζεται άνετα και με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, καθώς μάλιστα διανθίζεται με πλούσιο ανεκδοτολογικό υλικό, το οποίο παρουσιάζεται και με πηγαίο χιούμορ.
Αξίζει να παραθέσω το σχετικό σχόλιο του κ. Δρυμιώτη, που αναφέρεται στις εκλογές του 1981, ορόσημο για την αλλαγή που έφερε η σαρωτική τότε νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠαΣοΚ και η οποία έκτοτε επέβαλε την απέχθεια στην ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα μας. Γράφει: «Παρόλο που η μετάδοση των αποτελεσμάτων κράτησε πολλές ώρες, εντούτοις ούτε μία φορά δεν αναφέρθηκε από την κρατική τηλεόραση το όνομα της εταιρείας μας, που πραγματοποίησε αυτό το επίτευγμα. Επίσης καμία στιγμή δεν αναφέρθηκε η μάρκα των ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν. Πάντα μιλούσαν απλώς για τον «ηλεκτρονικό υπολογιστή».
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα χειρότερο. Σε όλη τη διάρκεια της μετάδοσης δεν έδειξαν ούτε ένα πλάνο με τον συνεργάτη μας, που ήταν μαζί τους στο στούντιο και τους παρουσίαζε τις οθόνες για εκφώνηση, αλλά ούτε και το τερματικό που ήταν μέσα στο στούντιο. Αντίθετα, αναφέρθηκε επανειλημμένα ονομαστικά η γεννήτρια χαρακτήρων Chyron, με την οποία κάθε τόσο παρουσίαζαν συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ 1981 και 1977 γιατί το Chyron ήταν ιδιοκτησία της ΕΡΤ».
Και σχολιάζει ο κ. Δρυμιώτης: «Είναι πολύ βαθιές οι ρίζες του κρατισμού στην Ελλάδα».
Ο συγγραφέας είχε την ευθύνη της παρουσίασης των εκλογικών αποτελεσμάτων μέχρι το 2009.
Εκτοτε, όπως γράφει, παρακολουθεί με συγκίνηση από το στούντιο της τηλεόρασης τα αποτελέσματα των εκλογών να παρουσιάζονται με τους ίδιους πίνακες που σχεδίασε πριν από 20 χρόνια. Η αντοχή στον χρόνο επιβεβαιώνει την αξία τους.