Απαιτείται συνεχής συντονισμός για τα ταξίδια ως απάντηση στην εξελισσόμενη πανδημία, αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε γλώσσα που φαίνεται να απευθύνεται σε χώρες της ΕΕ που έχουν πρόσφατα αυστηροποιήσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, τα συμπεράσματα αναφέρουν ότι τέτοιοι αυξημένοι περιορισμοί πρέπει να βασίζονται σε «αντικειμενικά κριτήρια» και να μην παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του μπλοκ.
Όπως μεταδίδει το Politico, οι ηγέτες ενθαρρύνουν επίσης την ταχεία υιοθέτηση των αναθεωρημένων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συντονισμένα ταξίδια στην ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν περιορισμό ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εννέα μήνες, εκτός εάν χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις εμβολίου. Ωστόσο, ενώ το συμφωνηθέν κείμενο σημειώνει ότι η Επιτροπή «θα εγκρίνει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για αυτό το θέμα», δεν αναφέρει πότε θα συμβεί αυτό.
Οι ηγέτες σημειώνουν, επίσης, ότι η ΕΕ είναι ο «μεγαλύτερος δωρητής και εξαγωγέας» εμβολίων κατά του κοροναϊού στον κόσμο. Τα συμπεράσματα έλαβαν υπόψη τα προβλήματα παράδοσης που εμποδίζουν τις προσπάθειες δωρεών σε φτωχότερες χώρες και οι 27 δεσμεύτηκαν να άρουν αυτά τα εμπόδια.
Το κείμενο των συμπερασμάτων:
Αναστάτωση από την απόφαση της Ρώμης
Σημειώνεται πως η απόφαση, κυρίως της Ιταλίας, να εισαγάγει υποχρεωτικά τεστ πριν από την άφιξη για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την ΕΕ προκάλεσε αντιδράσεις εντός του μπλοκ.
Η ανακοίνωση της Ρώμης αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες. «Όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν την Επιτροπή 48 ώρες νωρίτερα όταν επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς» δήλωσε χθες αξιωματούχος της Επιτροπής, προσθέτοντας λιτά: «Υπενθυμίσαμε στις ιταλικές αρχές αυτή την υποχρέωση».
Επίσης, ένας πρέσβης της Ένωσης δήλωσε ότι έμαθε την είδηση μέσω ενός tweet, επικρίνοντας τη Ρώμη για την επιβολή περιορισμών χωρίς να ενημερώσει κανέναν. «Η συζήτηση στη σύνοδο κορυφής για την πανδημία υποτίθεται ότι αφορούσε τον συντονισμό, τον εμβολιασμό και την αλληλεγγύη. Αλλά μετά από αυτό που έκανε η Ιταλία, ο συντονισμός είναι από το παράθυρο» είπε ένας διπλωμάτης σε δημοσιογράφους.
Μητσοτάκης: Μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων τα μέτρα
Σε δηλώσεις του, πάντως, κατά την προσέλευση στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως λόγω της παραλλαγής Όμικρον «αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων».
«Τα όσα γνωρίζουμε για την παραλλαγή «Όμικρον» είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη «Όμικρον» αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση. Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η «Όμικρον» είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του πρωθυπουργού αφορά στο ερώτημα για τα PCR τεστ και τη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου για τα τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους μετακινούνται μεταξύ κρατών. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «δεν αφορά στο εσωτερικό της χώρας».
«Από χθες έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Είναι μέτρο προσωρινό» σημείωναν ακόμη.