JP Morgan – «Ο κυβερνοχώρος είναι το πιο επικίνδυνο όπλο στον κόσμο»

Το Διεθνές Συμβούλιο της JPMorgan προέτρεψε την Πέμπτη τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση μιας ολοένα και πιο επικίνδυνης απειλής για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια

Πληθαίνουν οι φωνές του επιχειρηματικού κόσμου, και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή του κυβερνοχώρου.

Το Διεθνές Συμβούλιο της JPMorgan προέτρεψε την Πέμπτη τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την καταπολέμηση μιας ολοένα και πιο επικίνδυνης απειλής για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.

Το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, Jamie Dimon, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Johnson & Johnson Alex Gorsky και την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ , Condoleezza Rice, ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων, ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών και αυστηρότερη νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια.

«Ο κυβερνοχώρος είναι το πιο επικίνδυνο όπλο στον κόσμο — πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπομπ Γκέιτς, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου JPMorgan, σε έκθεση, την οποία δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα το CNN.

Νωρίτερα φέτος, εμφανίστηκαν ελλείψεις βενζίνης στα νοτιοανατολικά μετά από επίθεση ransomware που έκλεισε τον αγωγό Colonial , ένα από τα πιο ζωτικά κομμάτια ενεργειακής υποδομής της Αμερικής. Αργότερα, μια κυβερνοεπίθεση που διείσδυσε στην JBS ανάγκασε τον παραγωγό κρέατος να διακόψει την παραγωγή βοείου κρέατος σε εγκαταστάσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2020, Ρώσοι χάκερ παραβίασαν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε μια επίθεση που έθεσε σε κίνδυνο έως και 14 εταιρείες τεχνολογίας.

«Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο το 2021 αυξήθηκαν σε αριθμό και πολυπλοκότητα, αποδεικνύοντας ότι τόσο οι κρατικοί παράγοντες με τεράστιους πόρους όσο και οι εγκληματικές ομάδες έχουν την ικανότητα να απειλήσουν κρίσιμες υποδομές και τελικά την εθνική ασφάλεια», έγραψε το Διεθνές Συμβούλιο της JPMorgan.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε επιστολή την Πέμπτη στην οποία καθορίζει τα βήματα που μπορούν να λάβουν οι ηγέτες των επιχειρήσεων για να αμυνθούν από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυτή την εορταστική περίοδο.

«Δυστυχώς, οι κακόβουλοι δεν κάνουν διακοπές — και μπορούν να καταστρέψουν τις δικές μας αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι και προστατευμένοι», προειδοποιεί η επιστολή του Λευκού Οίκου.

Το συμβούλιο της JPMorgan, του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν επίσης τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, απέδωσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στο Κογκρέσο το «τεράστιο έργο» με στόχο την αντιμετώπιση της πρόκλησης στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, το συμβούλιο της JPMorgan, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά το 1967, παρουσίασε επίσης «ευκαιρίες για την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών», συμπεριλαμβανομένων:

-Ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
-Ενίσχυση της πρόσληψης εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε κρατικούς φορείς
-Ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών με ομοϊδεάτες
– Καθορισμός και «επιβολή κανόνων συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο»
– Θέσπιση νομοθεσίας για την κωδικοποίηση εκτελεστικών διαταγμάτων που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις

«Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές και κυβερνητικές μας δραστηριότητες έναντι αυτής της απειλής», έγραψε ο Γκέιτς, «και να εκπαιδεύσουν επαρκώς τον αμερικανικό λαό για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το όπλο».

Οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι η κυβέρνηση συγκρατεί τις πληροφορίες

Το συμβούλιο της JPMorgan ζήτησε από τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να φέρουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου στη δικαιοσύνη πιο έγκαιρα. Η έκθεση ανέφερε ότι αυτό θα «οικοδομήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και θα βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών» μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

«Ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες, τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις», έγραψε ο Dimon στην έκθεση. «Για να βοηθήσουμε στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στο εμπόριο, πρέπει να λογοδοτήσουμε τους κακούς παράγοντες, να παρέχουμε διαφάνεια σε όσους επηρεάζονται από περιστατικά, να επενδύσουμε στην προώθηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και να υιοθετήσουμε ασφαλείς και υγιείς πρακτικές για την προστασία και το χειρισμό δεδομένων».

Το συμβούλιο υποστήριξε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να μην αποκρύπτουν ό,τι γνωρίζουν για περιστατικά και απειλές στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.